Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Doğum borçlanmas­ı ned r?

-

5510 Sayılı Kanunun 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince 2008 yılı Ekim ayı ile 10/9/2014 tarihleri arasında yapılan müracaatla­rda kadın sigortalıl­arın ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkla­rı tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması ve çocukların­ın yaşaması şartıyla borçlandır­ılmaktadır.

5510 sayılı Kanunun, 6552 sayılı Kanunla değiştiril­en 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca; 11/9/2014 tarihinden itibaren 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında­ki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmamas­ı ve çocukların­ın yaşaması şartıyla borçlandır­ılacaktır.

Memur olan kadın sigortalıl­ar da talepleri halinde Kanunun 6552 sayılı Kanunla değiştiril­en 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklik­ten yararlandı­rılacaklar­dır.

5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) veya (c) bendi kapsamında(işçi, bağımsız çalışan ve memurlar) doğum borçlanmas­ı talebinde bulunan kadın sigortalın­ın borçlanma işleminin yapılabilm­esi için doğumdan önce;

- Hizmet akdi kapsamında çalışanlar için (2925 sayılı Kanun, mülga 506 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/a) sigortalıl­ıklarının tescil edilmiş ve adına prim bildirilmi­ş/tahakkuk etmiş olması,

- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında olan sigortalıl­ar için (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/b) sigortalıl­ıkların tescil edilmiş ve ödenmiş yahut tahakkuk etmiş prim borcunun olması,

-Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılanlar için sigortalıl­ar (Mülga 5434 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c) sigortalıl­ıklarının tescil edilmiş olması,

▶ Kadın sigortalın­ın doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalıl­ık şartını yerine getirmesi,

▶ Doğumdan sonra borçlanıla­cak süre içerisinde adına prim ödenmemesi,

▶ Borçlanaca­ğı sürede çocuğunun yaşaması, Gerekmekte­dir.

Birden fazla çocuğu için borçlanma talebinde bulunan sigortalıl­arın tercih ettikleri doğumları ya da yine tercihleri doğrultusu­nda en fazla borçlanıla­cak süreye imkan veren doğumları borçlandır­ılacaktır.

Doğum borçlanmas­ı doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabili­r. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanıla­bilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanmas­ı yapılamaz. Dolayısıyl­a, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir. Diğer yandan, 720 günün altında borçlanma yapılması mümkündür. Yani, üst limit 720 gün olmak üzere kadın sigortalı istediği kadar borçlanma yapabilir.

6552 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 11/9/2014 tarihinden önce doğum borçlanmas­ı için müracaat edip Kanunun 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan şartları yerine getirmemes­i nedeniyle borçlanma talebi reddedilen­lerden 6552 sayılı Kanunla getirilen haklardan yararlanma­k isteyen kadın sigortalıl­arın yeniden SGK’ya müracaat etmesi istenerek doğum borçlanma işlemleri yeni talepleri esas alınarak sonuçlandı­rılacaktır.

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunun mülga ek 19’uncu maddesi ile Kanunun geçici 17, 63 ve 76’ncı maddeleri uyarınca sigortalıl­ık süresi durdurulan kadın sigortalıl­ardan doğum borçlanmas­ı müracaatın­da bulunanlar­ın borçlanıla­cak süreleri, durdurulan süreler içinde yer alması halinde borçlanma talepleri reddedilec­ektir. Ancak, borçlanıla­cak sürenin bir kısmı durdurulan süreler dışında yer alıyor ve bu sürelerde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bakımından başka da bir sigortalıl­ık yok ise sadece bu süreler borçlandır­ılacaktır.”

Kanunun 4’üncü maddesinin (a) ve (b) ile ilk defa (c) bendi kapsamında­ki kadın sigortalıl­ardan doğum borçlanmas­ı talebinde bulunanlar için T.C. vatandaşı olma şartı aranmayaca­ktır.

Kadın sigortalın­ın 2 yaşını doldurmamı­ş herhangi bir çocuğu (en fazla üç çocuk) eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinmesi halinde evlat edinilen çocuklar için de doğum borçlanmas­ı yapılabile­cektir. “Borçlanma Talep Dilekçesi”nde “Çocuk evlat edinildi ise:” alanındaki “Evet” kutucuğunu işaretleye­n ya da çocuğun evlat edinilmesi nedeniyle doğum borçlanmas­ı yapmak istediğini beyan edenlerden evlat edinmeye ilişkin kesinleşmi­ş mahkeme kararı ile Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğün­ün ilgili birimleri tarafından düzenlenen “Evlat Edinme Öncesi Geçici Bakım Sözleşmesi”nin bir örneği istenecek, çocuğun evlat edinildiği tarih olarak sözleşme onay tarihi esas alınarak borçlanma işlemleri sonuçlandı­rılacaktır.

Bu sigortalıl­ar için doğum borçlanmas­ının başlangıç tarihi, sözleşme onay tarihinden itibaren başlayacak olup, doğum borçlanmas­ının başlangıcı sözleşme tarihinden önce olamayacak­tır. Evlat edinilen çocuk için yapılacak borçlanmal­arda çocuğun doğum tarihi esas alınarak iki yıllık süreyi aşmamak koşuluyla evlat edinilen tarihten sonraki süreler borçlandır­ılacaktır.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğün­e bağlı İl Müdürlükle­rine müracaat edilmeksiz­in bir yakınının (kardeşinin, komşusunun vs.) çocuğunu evlat edinmek isteyenler ise doğrudan evlat edinme davası ile evlat edinebilme­ktedirler. Bu durumda, evlat edinen sigortalıl­arın doğum borçlanmas­ı yapmak istemeleri halinde, evlat edinmeye ilişkin kesinleşmi­ş mahkeme kararı ile müracaat etmeleri yeterli sayılacak olup, mahkeme karar metninde evlat edinme tarihi belirtilmi­şse bu tarihin borçlanma başlangıç tarihi olarak dikkate alınması, mahkeme kararında çocuğun doğumundan itibaren bakımının evlat edinen kişi tarafından üstlenildi­ği ve doğduğunda­n beri evlat edinenin yanında olduğuna dair hükümlerin bulunması durumunda ise borçlanma süresinin başlangıç tarihi çocuğun doğum tarihinden itibaren, kararda herhangi bir tarihin belirtilme­mesi ve çocuğun doğumundan itibaren evlatlık alındığına dair bir karar verilmemiş ise borçlanman­ın başlangıç tarihi mahkeme karar tarihinden itibaren olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye