National Geographic Traveler (Turkey)
MİRASIMTÜRKİYE
BAŞUCU SEYAHAT REHBERİNİZ
Van
Dünya’nın en eski kentlerinden biri. Sadece tarihi güzellikleriyle değil, eşsiz doğası ile de ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan bir kent üstelik... Urartu Uygarlığı’na başkentlik yapan, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de önemini koruyan Van, kendisiyle aynı adı taşıyan ünlü Van Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi ve Yedi Kilise’si ile sizi bekliyor...
Mardin
Geleneksel evleri ve benzersiz atmosferiyle kulağınıza dünyanın en özel masalını fısıldıyor Mardin. Güzelliklerinin en önemli belirleyicisi, farklı kültürlerin uyum içinde yaşamasının şekillendirdiği o inanılmaz çeşitliliği. Deyrulzafaran Manastırı, Zinciriye ve Kasımiye Medreseleri sayısız tarihi mekâna ev sahipliği yapan kentte görülmesi gerekenlerden sadece birkaçı.
Kapadokya
Dünyanın en kadim yerleşim birimlerinden birinde; mağaralar içine saklı kiliseler ve yeraltı şehirlerine giden yollar, cömertçe çevreye yayılmış Peri Bacaları’yla özgürlüğün şarkısını söyleyen “Güzel Atlar Ülkesi” Kapadokya… Hâlâ keşfetmemiş olanlar dikkat: Onu gören herkes, doğa ve tarihin el ele verdiği bu şaşırtıcı coğrafyada kendi harikasını buluyor.
İstanbul
UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne giren ilk kültürel varlıklarımız; köprüler, kaleler, kuleler, sokaklar ve caddeler; İstanbul’u İstanbul yapan güzellikler. Dünyanın en eski kentlerinden biri olan, nice görkemli imparatorluğa ev sahipliği yapmış İstanbul başlı başına bir ansiklopedi, bir külliyat gibi... Bu güzel kenti her defasında yeniden keşfetmeye hazır olun...
Göbeklitepe
İnsanlık tarihinin akışını değiştiren bir keşif: 12 bin yıl kadar öncesine ait olup; Stonehenge’den 7 bin, Mısır Piramitleri’nden 7 bin 500 yıl daha eski bir yapı. Neolitik döneme tarihlenen, dünyanın ilk ve en büyük ibadet merkezi... UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Göbeklitepe, tarihte bilinen en eski yapıttan daha da eski.
Dalyan (Kaunos Antik Kenti)
Tanrıya yakın olmak isteyen krallar tarafından mümkün olabildiğince en yüksek noktaya yaptırılan ve yarattıkları atmosferle ziyaretçiyi büyüleyen kral mezarları ve Avrupa’nın “en iyi açık alanı” unvanı ile öne çıkıyor Dalyan. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kent, Likya-Karya döneminin tuz üretim ve ticareti yapılan liman kenti ve bugünün gözde ziyaret merkezlerinden biri.
Rize
Yeşilin bin bir tonunu barındıran ormanları, masmavi denizi, çağıl çağıl dereleri, yemyeşil yaylaları, tarihi köprü ve kaleleriyle eşsiz kentlerimizden biri. Çay ile özdeşleşmiş olan ve günümüzde özellikle yayla turizmiyle adını dünyaya duyuran Rize; Fırtına Vadisi’nin batı yamaçları üzerine kurulu görkemli Zilkale ve doğa harikası Ayder Yaylası ve daha pek çok güzelliğin ev sahibi.
Göcek
Türkiye’nin öne çıkan tatil başkentlerinden biri olan Göcek, muhteşem koyları ile Toros Dağları’nın hemen bitiminde başlıyor ve sonsuz mavilikler dünyasında göz alabildiğine öylece uzayıp gidiyor. Likya Dönemi’nden günümüze ulaşan kaya mezarları, anıt mezarlar ve hamamlar Göcek’in tarihi geçmişinin yansımalarından yanızca birkaçı...
Efes
Klasik Yunan’da İyonya’nın 12 şehrinden biri ve Roma döneminde de imparatorluğun incisiydi. Tarihi MÖ 6 binli yılların Cilalı Taş devrine kadar uzanan Efes, UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde. Bir zamanların görkemli Ephesos’u günümüzde İzmir’in Selçuk ilçesinde tarihe ışık saçmaya devam ediyor.
Macahel
UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005 tarihi itibarıyla “Biyosfer Rezervi Alanı” ilan edilen Macahel, her yıl doğa tutkunlarını ağırlıyor. Yağmur ormanı ekosistemine ev sahipliği yapan ve 25 bin 395 hektardan oluşan Macahel’de, 23’ü endemik 990 bitki türü yayılım gösteriyor.
Halfeti
MÖ 855’te Asur Kralı III. Salmanassar tarafından ilk hükümdarlık dönemlerini yaşayan Halfeti, Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı egemenliğine geçince Rumkale adını almış. Türkiye’nin Sakin Şehir unvanıyla anılan yerleşimlerinden Halfeti, büyük bölümü sular altında kalsa da sahip olduğu mistik aurasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı.
Harran
11. yüzyıla kadar büyük bir bilim merkezi olan Harran’ın en önemli özelliği, Abbasi Hükümdarı Harun Reşit’in yaptırdığı, dünyaca ünlü Harran Üniversitesi’ne ev sahipliği yapması. İlkçağ felsefe ekolünün merkezi, sonrasında da Arap düşünce sisteminin kaynağı kabul edilen; din, gökbilim, tıp, matematik ve felsefe alanlarında çalışmalar yapılan üniversitesiyle Harran, yakın tarihin cazibe merkezi...