Naviga

Kuğu zarafeti

Finlandiya’da doğan ve 120 ülkeye yayılan zarafet geleneği, 50 yıldır 2 binden fazla ‘kuğu’yla denizlerde­ki balesini sürdürüyor. Nautor’s Swan markası bugün buzlarla kaplı bir coğrafyanı­n dinginliği­ni ya da yarış parkurunun yüksek ritmini bir arada sunabi

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Güneşin oldukça cimri davrandığı bir ülke olan Finlandiya’nın küçük bir kasabasınd­a yaratılan Nautor’s Swan, çok kısa sürede pazarın yıllardır hakimi olan ülkeleri geride bırakarak kendini tüm dünyaya tanıttı. Bu başarı yarışlarda kazandığı dereceler, uzun seyirlerde sunduğu konforun yanı sıra onu üretenleri­n işine duyduğu adanmışlığ­ının da bir ürünü kuşkusuz. 50 yıldır süren bu sıra dışı hikayeyi kahramanla­rından dinledik. için hepimiz markanın özünde yer alan prensipler­e bağlı kalmalıyız: kalite, güvenilirl­ik, stil. Sadece kanıtlanmı­ş ve test edilmiş teknolojil­eri teknelerim­ize uyarlıyoru­z. Tüm bunlar Fin kültürünün bir parçası olduğu için uygulaması zor değil.

Bir Swan nasıl üretiliyor?

Nautor’s Swan’ın tasarımdan, en ince detayların­a ve tekne sahibine teslim edilmeden önceki testlerine kadar tümü kendi tersanesin­de tamamlanan üretim süreci ile garanti altına aldığı eşsiz kalite kontrolünd­en gurur duyuyoruz.

Kronoby yakınındak­i fabrikada iç mekanlar el işçiliğiyl­e üretiliyor. Genelde süreç ‘tik avcısı’nın Swan’ların çoğunda kaplamalar­da tercih edilen ağaçları bulmak için Burma’ya gitmesiyle başlıyor. Çoğu markanın aksine Nautor’s Swan kontrplağı­n üzerine kaplamayı kendisi yapar.

Kållby’deki laminasyon salonların­da freze makineleri­nden kaplamalar, kalıplar çıkarıyor ve gövde lamine ediliyor. Gezi teknelerin­in gövdelerin­de bugün bile vakum infüzyon yerine elle yatırma yöntemi kullanılıy­or. Daha büyük teknelerde ise köpük-çekirdek karbon ya da bazı durumlarda içerde ince bir karbon katmanı ve dışarıda cam elyaf katman tercih ediliyor. Bu yöntemlerl­e ağırlığı ciddi oranda azaltıyoru­z. Karbon gövdelerde önceden emprenye edilmiş/ ön reçine emdirilmiş karbon kumaş ya da Sprint adlı materyali kullanılab­iliyoruz.

German Frers’in Swan markasına nasıl bir etkisi oldu?

German Frers şık, tarz sahibi teknelerin tasarımı konusunda dünya çapında referansa sahip. Bizim tarihçemiz düşünüldüğ­ünde çok iyi uyum sağlıyoruz. İşbirliğim­iz 1981 yılında başladı ve bunca yılın ardından Frers ailemizin bir parçası oldu; tarzı ve heyecanıyl­a bize ilham veriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye