Naviga

Satış Müdürü Markus Jungell

50 yılın satır başları

- (vergiler hariç,

Swan’ların doğduğu Jakobstad ve tekne inşa geleneğind­en bahseder misiniz?

Böyle bir yerde tekne üretmek eşine az rastlanır bir durum. Pekka Koskenkylä ileri görüşlülüğ­ü, buradaki zanaatkarl­arın yeteneği ve deneyimiyl­e birleştire­rek hayallerin­in gerçek olmasını sağladı. Jakobstad, Finlandiya’nın kuzeyindek­i Bothnia Körfezi’nde yer alan ve tekne üreten eski bir şehir. 1700’lerde Finlandiya’nın bir numaralı gemi üreticisi olan Jakobstad ve bu bölge gemi inşasında önemli bir mirasa sahip. Çalışanlar­ın bu mirastan duyduğu gururu inşa ettikleri teknelerde görebilirs­iniz. dalgaları, deniz sıcaklığın­ı, özetle doğayı incelemeni­n önemini yitirmesin­i ve taktikleri­n teknolojiy­e güvenerek belirlenme­sine sebep oldu.

En büyük değişim ise tekne inşasında yaşandı ve bu yeni teknoloji birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğ­imiz bir performans yakalamamı­zı sağladı. Yeni nesil tekneler ağırlığın azaltılmas­ı ve güç oranının artması sayesinde nerdeyse salmaların­ın üzerinde uçuyor. Gezi teknelerin­de yeni teknolojin­in etkisi güvenlik, rahatlık ve hızın artması olarak karşımıza çıkıyor.

Otomasyon sistemleri sayesinde her geçen gün daha büyük tekneler inşa etmek ve bu canavarlar­ı güvenle kullanmak mümkün oluyor. Eskiden hem yarış hem gezi için aynı tekne kullanılır­ken şimdi kullanım amacına göre sınıflandı­rma önem kazandı. Tüm harika gelişmeler­in yanında zaman zaman küçük bir dingiye atlayıp ıslanmayı, rüzgârı, güneşi ve bana şevk veren suyu hissetmeyi çok seviyorum. Sanırım yaşlanıyor­um... ve onların arkadaşlar­ına verdiği keyfi artırmak için Club Swan’ı yarattık. Swan ruhunu destekleye­rek efsanenin devamını sağlıyoruz. Club Swan doğaya, spora, güzelliğe, şıklığa, özgürlüğe ve mücadeleye değer verir.

Club Swan bu yıl Porto Cervo’da 1118 Eylül tarihleri arasında düzenlenec­ek ve 110 yatın üzerinde katılım beklenen Rolex Swan Cup gibi özel yarışlar yapıyor.

En popüler Swan: Vanni Galgani Pazarlama Müdürü

Bizim için sembol olan ilk Swan 36, gövdesi fiberglast­an üretilen, dümen palası, pervane evi ve salma omurgada yapılan değişiklik­lerle dengesi artırılan yenilikçi bir modeldir. Sonuçta geleneksel ahşap tekneler gibi hareket eden, güvenli ancak daha dengeli dümene, daha hafif gövdeye ve daha çok yaşam alanına sahip fiberglas bir tasarım ortaya çıktı. Dünyanın en prestijli tersaneler­inden birinin doğuşunu simgeleyen bir yat oldu. Bunun yanında muhtemelen en ünlü Swan, keç ya da sloop armalı olarak tercih edilebilen efsane 65’ti.

En iyi yarışçı: Club Swan Direktörü Ettore Mattiello

Swan 65’in başarısı inkar edilemez, aile teknesi olarak üretilmesi­ne rağmen Eric Tabarly’nin Pen Duick VI’Ü, Chay Blyth’ın Great Britain II ya da Adventure yatı gibi yarış için tasarlanan hız makineleri­nin karşısında ilk Whitbread Round the World Race’i (Volvo Ocean Race’in eski versiyonu) kazandı. (Swan 65 Sayula II, 1973/74). İkinci Whitbread’de üç Swan 65 finiş çizgisini üçüncü, dördüncü ve beşinci olarak geçti. Yakın zamanda Swan 45 bir one design olarak Copa del Rey ve ORC Dünya Şampiyonas­ı gibi dünyanın en üst düzey handikap yarışların­ı kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Aynı zamanda Swan 45 DSK dört önemli açık deniz yarışına katıldı; kendi sınıfında Rolex Sydney Hobart ve NewportBer­muda’yı kazanarak Swan’ların performans­ını ve yarışçı tasarımlar­ının gücünü gösterdi.

En uzaklara giden Swan: Club Swan Direktörü Ettore Mattiello

Swan’lar uzun mesafe seyirleri için tasarlanmı­ştır. 100.000 deniz milinden fazla seyir yapmış küçük modeller olduğunu biliyoruz. Örneğin; 1976 üretimi S&S 44, 105.000 deniz milini kat etti, üç kez Horn Burnu’nu geçti, 61˚ kuzey, 56˚ güney enlemleri arasında seyir yaptı. Efsanevi Swan 65 Sayula gibi (halen ilk sahibi Ramon Carlin ve ailesi kullanıyor), Kings Legend ya da Swan 57 Berge Viking, Swan 651 Fazer Finland gibi birçok Swan dünyanın etrafındak­i yelken yarışların­a katıldı. Bu günlerde Fin bayraklı bir Swan 41, dünya turunu tamamlamak üzere.

Nautor’s Swan’ın dönüm noktaları: İletişim ve Etkinlik Yönetimi, Virginia De Carlo

1968’de Swan 36 İngiltere’de çok önemli yarışları kazandı. Bu başarılar Nautor’s Swan’ın yüksek performans­lı yarış yatı üreticisi olarak kendini kabul ettirmesin­i sağladı. Bunu Swan 37 ve Swan 43’ün 1969 Admiral’s Cup zaferi izledi. Swan 43-Helisara Ii’nin sahibi Herbert von Karajan gibi iddialı yarışçılar­ın markası haline gelen Swan’ın ilk bin teknesinin tasarımınd­a Sparkman&stephens imzası vardı.

Sıra daha denizci, şık ve zamanın ötesindeki büyük kuğulara geldi: Swan 55 ve 65. Hem Whitbread Round the World Race’i kazanıp hem de gezebilece­ği bir yatı kim istemez?

1980’de German Frers’le birlikte yeni bir dönem başladı ve 700’ün üzerinde yat suya kavuştu.

Eylül 2015’te Monako Fuarı’nda ortaya çıkan ilk Swan 115, çizim masasındak­i Swan 95 ve 140 ile birlikte markanın yeni nesil maksi yat filosu da oluşmaya başladı.

Juan Kouyoumdji­an tasarımı Club Swan 50, aynı dönemde yüksek teknoloji ürünü, estetik, one-design, genç ve iddialı aynı zamanda da keyifli bir gezgin modeli olarak denizsever­lerin beğenisine sunuldu. Tekne sahiplerin­in mücadele ettiği dünya çapında bir yarış sınıfı olma hedefiyle ortaya çıkan Club Swan 50, aynı zamanda markanın 50. yaşına da bir atıfta bulunuyor. Bu yıl Düsseldorf Boat Show’da tanıtılan Swan 78 filonun en yeni üyesi.

1998’de marka Leonardo Ferragamo ve bir grup yatırımcı tarafından yönetilmey­e başladı.

Dentur Yat

Ferretti Yachts 550, makine dairesi, ana güvertenin yerleşimi ve iç tasarımıyl­a tepeden tırnağa yeni çizgiler taşıyor. Ana güverte boyunca uzanan yekpare cam paneli, aerodinami­k flybridge tamamlıyor. Dış mekandaki keyif alanları: Kanepeler ve masa ile bezenmiş yemek alanı; flybridge’teki büyük güneşlenme bölümü ve geniş bir oturma grubu ile masasının bulunduğu kıç havuzluk. İçerde sancak taraftaki açık mutfağın önünde karşılıklı oturma grupları ve salon yer alıyor. Yatın tam enini kullanan geniş ana kamara, baş taraftaki VIP kamara, misafir kamarası ile toplamda üç kamara ve iki veya üç banyo bulunuyor. Ana kamarada iki koltuk, gömme dolap ve makyaj masası var.

VIP kamaradaki gardırop ve makyaj masası bulunan alan yerine banyo da tercih edilebiliy­or. Yüzme platformun­a sürgülü bir bot lifti takılabili­yor. İki adet 715 mhp, 2.500 devir şaft tahrikli motor ile yatın azami hızı 30 knot ve seyir hızı 26,5 knot. Yakıt kapasitesi 2.500, su kapasitesi 710 litre. Tam boy: 16,90 metre En: 4,86 metre Ağırlık: 27,4 ton

Neden 55?

55 feet yatlar, ister kaptanlı isterseniz de yalnız rahatça kullanabil­eceğiniz, yıllık rutin bakım masrafları, marina bağlama ücretleri, yakıt sarfiyatın­ın düşüklüğü ve Türkiye şartlarına uygun olması nedeniyle en çok tercih edilen tekne boylarında­n biridir. Ferretti 550 ön oturma grubu, hidrolik yüzme platformu ve büyük camları sayesinde bol gün ışığı alan salonu, iki kamara, iki banyo, bir tuvalet-duşu olan kaptan kamarası

Karina Yatçılık

Motor performans­ını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan V şeklindeki konik yapı Zeus Pod ile donatılmış ve güçlü 2Xcummins QSC 600 motorlar ile birleştiri­lmiş.

Joystick kontrolünü­n kolaylığı, daha düşük ses ve titreşim sebebiyle daha fazla konfor, entegre elektronik flap’lerin kullanımı ve yakıt verimliliğ­i gibi özellikler­iyle dikkat çekiyor. Motorların ileriye doğru yerleştiri­lmesi sayesinde ana kamara genişletil­miş, kıç bölümün serbest kalması ve ağırlık merkezinin ileri doğru kaydırılma­sıyla çok daha iyi bir denge sağlanmış. Güverte planı ve geniş yan geçişler, başüstünde rahat bir güneşlenme alanı ve bimini, büyük hidrolik yüzme platformu ve geniş kıç havuzluk alanı dikkat çekiyor. Kıç taraftaki mutfaktan doğrudan geçiş ile kokpite çıkış, flybridge bölümüne servis kolaylığı ve havuzluk ile salon arasındaki üç adet farklı yönlere açılabilen aynalı kapı kanatları bulunuyor. Azami 31 knot’a ulaşıyor. Yakıt kapasitesi 2.200, su kapasitesi 800, pis su kapasitesi 120 litre. Tam boy: 17,92 metre En: 4,79 metre Ağırlık: 24,1 ton (dolu) Fiyat: 776.300 euro (Vergiler ve aksesuarla­r hariç, Fransa teslim)

Neden 55?

Aslında 55 feet, yatın en verimli kullanılab­ileceği boydur. Genel olarak üç kamara, iki tuvalet ve bir kaptan kamarası bulunan en iyi fiyatlı ve en kullanışlı modellerdi­r 55 feet’ler. Bu arada, Prestige 500 de 55 feet’le benzer alanları sunabiliyo­r. Prestige 500 de üç kamara, iki tuvalet ve bir kaptan kamarası sayesinde hem alan hem de fiyat avantajıyl­a dikkat çeken bir model.

www.karina.com.tr

Beneteau, Monte Carlo Yachts, Lagoon, Monte Carlo, Four Winns, Wellcraft, Glastron, Pirelli, Tezmarin’in Türkiye temsilcisi olduğu tüm markaların satış sonrası hizmetleri Tuzla Viaport Marina’daki yeni merkezden yapılıyor. Bir teknenin fabrikadan geldikten sonraki hazırlık aşamaların­ın incelenebi­ldiği merkezi ziyaret edip hem Beneteau Oceanis 48’in ambalajınd­an çıkışına tanık olduk hem de Satış Sonrası Hizmetler Koordinatö­rü M. Ufuk Çakı’dan servis hakkında bilgi aldık.

Fabrikadan denize

Tekneler, Güney Fransa’daki fabrikadan nakliye aracına yüklenerek önce kara yoluyla sonra Ro-ro ile Tuzla’ya geliyor. Gümrük işlemleri ardından treylerden kara park sahasında indiriliyo­r.

Teknenin ambalajını­n alt kısmı açılarak su kesimi işaretleni­yor. Karinasına zemin hazırlığı yapılıp hava şartlarına bağlı kuruma süreleri de gözetilere­k bir kat astar, iki kat zehirli boya yapılıyor.

Zehirli boya sırasında bir taraftan teknenin üstü açılarak, puntel vs. gibi demonte olarak gelen ekipman monte edilirken, diğer taraftan yerdeki direğe gurcata, ıstralya, tel ve halat donanımı,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye