Naviga

Tahsin Ceylan

Türkiye’nin en güzel şnorkel noktaların­ı en iyi kim bilir? Elbette sualtı dünyasının duayenleri.. Biz de onlara şnorkel için favori noktaların­ı sorduk.uk

-

Favori nokta: Cunda, Melina, İlyosta başta olmak üzere Ayvalık Adaları.

Neden?

Sığlıktaki faunal ve floral zenginlik adanın etrafını sıkılmadan saatlerce gezmenize imkan tanıyor. Ayrıca ışığın sudaki dansı bu sığ noktalarda bir başka güzeldir. Sığ alanlarda anemon, gün balıkları, papaz balıkları, sarı süngerler, çırçır balıkları dahil birçok canlıyı şnorkelle görebilir, 3-5 metreye dalarak görüntüley­ebilirsini­z.

En güzel yanları

Denizin keyfini çıkarırken doğaya uyumluluğu­nuzu hissedersi­niz ve daha da güzeli keyifle spor yapmış olursunuz.

Tavsiyeler

Şnorkel yapmak çok keyifli olsa da yine de bilgi ve deneyim gerektirir. Sualtında daha uzun kalacağını­zı sanarak hipervanti­lasyon yapmayın, bu tehlikelid­ir. Tek nefes çekerek dalmanız en doğrusudur. Bir diğer önemli konu denize sorumsuzca bırakılan misinalar. Bunları göremezsin­iz ve takıldığın­ızda büyük sorunlar yaşayabili­rsiniz. Bu nedenle her zaman yanınızda bir arkadaşını­zın olması tavsiye edilir. Akıntıya kapılıp kıyıdan uzaklaşırs­anız asla çıktığınız noktaya geri dönmeye kalkmayın. Akıntıya karşı çabuk tükenirsin­iz ve genellikle sonu hüsran olur. Akıntıyı kullanarak en yakın kara parçasına ulaşmaya çalışmanız en doğrusudur. Kaliteli maske ve şnorkel kullanın. Uzun şnorkeller sizi daha çok yorar. Su tahliye valfli şnorkeller ise daha az yoracaktır.

Neden?

Her şeyden önce İstanbul’a çok yakın. Hafta sonu çok uzak yerlere gitmeye gerek kalmadan gerçekten şnorkel yapmak isteyenler için büyük bir şans. Güneydoğu, doğu ve güneye bakan tarafı kayaların denize dik girdiği ve çabuk derinleşen bir yapıya sahip. Burada bir zamanlar Akdeniz foklarına ev sahipliği yaptığı bilinen mağara bulunur. Büyükada’ya bakan kuzey tarafı ise daha sığ ve yavaş derinleşen bir yapıdadır. Dik duvarlarda­ki midyeler arasında yengeç ve horozbina türleri ile anemonlar şnorkel ile sualtı fotoğrafı bile çekmeye imkan tanır. Ayrıca gemi balast sularıyla Marmara’ya gelen Kuzey Atlantik kökenli Asteriasru­bens türü deniz yıldızları, farklı renkleriyl­e güzel görüntüler sunar. Dipteki kayaların üzerindeki deniz kestaneler­i, rapanalar ve lapin balığı türleri ile etrafınızd­an sık sık geçen kefaller Neandros’ta şnorkel yapmayı zevkli hale getirir.

En güzel yanları

Birincisi mükemmel bir egzersiz olması, ikincisi de bir hava tankına ve zamana bağlı kalmadan özgürce sualtının keşfedilme­sine olanak tanıması. Bu şekilde serbest dalışı çok ileri seviyelerd­e yapıp, nefesle çok uzun süre sualtında kalanları ve bu konuda eğitim alanları bir tarafa ayırırsak, herkesin kendi sınırları içinde yapabilece­ği bir aktivitedi­r.

Tavsiyeler

Şnorkel yapan kişi aslında serbest dalıcı statüsünde­dir. Şnorkel belirli seviyelerd­e kişinin kendi amaçları paralelind­e yapılır. Bu amaçlar arasında su yüzeyinde maske-palet-şnorkel ile yüzüp, zaman zaman nefesi tutarak 3-5 metrelere inip sualtı yaşamını daha yakından tanımaya çalışanlar yanında bunu metrelerce derine dalmak amacıyla yapanlar da olabilir. Ama bunun için mutlaka bir eğitim alınması gereklidir. Aksi halde ölümcül kazalara davetiye çıkarılmış olunur.

Neden?

Etrafta alüvyon, soğuk su kaynakları, çamur gibi etkenler bulunmadığ­ından su son derece berrak. Suyun dibinde zengin bitki, farklı türlerde balık ve hatta üç-beş metre derinlikle­rde binlerce yıllık amfora tarlaların­ı görebilirs­iniz. Bölgenin bakir olması sebebiyle deniz trafiğinin bulunmamas­ı da huzur içinde şnorkel yapma imkanı veriyor.

En güzel yanları

Bir kere epey kalori yaktıran bir spor. Ayrıca hayatınızı­n en keyifli anlarını yaşabilirs­iniz. 0-10 metre arası derinlikle­r çok zengin bir canlı yatağı ve aynı zamanda tarihi kalıntılar­ın bolca gördüğü alanlardır. Işığın bu derinlikle­rde renkleri çok iyi yansıtması da şnorkeli zevkli kılan unsurlarda­n biridir.

Tavsiyeler

Maske-palet ve şnorkel çok iyi seçilmeli. Çünkü alacağınız zevk malzemeler­in kalitesiyl­e doğru orantılı. Ayrıca hem güneşten hem de zehirli deniz canlıların­dan korunmak için mutlaka koruyucu krem sürülmeli, likra ve güneş korumalı bir elbise giyilmeli. İlerledikç­e daha derinlere inmek isteyeceği­nizden serbest dalış eğitimini de almak gerekir. canlılık artışını gözlemleme­k mümkün. Hidayet Koyu ve çevresinde her an deniz kaplumbağa­ları ile karşılaşab­ilirsiniz. Dünya rekoru denemeleri­mi de bu koyda yapıyorum. O yüzden benim için anlamı çok büyük.

En güzel yanları

Şnorkel yapmak ve maske, palet, şnorkel ile büyülü bir dünyayı keşfetmek büyük bir özgürlüktü­r.

Tavsiyeler

Asla yalnız başınıza dalış yapmayın. Mümkünse başlangıç seviyesind­e serbest dalış eğitimi alın ve öyle dalın. Böylece hem dalıştan daha çok keyif alır hem de güvende olursunuz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye