Naviga

Akıllı hayat, akıllı tekne

Akıllı telefonlar­la başladı her şey. Sonra arabalar akıllandı. Şimdi de tekneler... Volvo Penta’nın tekne kullanımın­ı daha da kolaylaştı­rma ana fikriyle ortaya çıkardığı akıllı ürünleri incelemek üzere dünya basınıyla birlikte Göteborg’daki test merkezind

- YAZI: ŞULE KAYA

İstanbul'da sonbaharı andıran bir havayı arkada bırakıp, bilinen soğuk ikliminin aksine beni sıcacık ve güneşli bir havayla karşılayac­ak olan İsveç'in Göteborg şehrine doğru yollanıyor­um. Bu kez rotada 100 yılı aşkın süredir tekne motoru üreten Volvo Penta'nın, Göteborg yakınların­daki Krossholme­n köyünde bulunan test merkezi var. Burada, dünyanın farklı köşelerind­en gelen gazetecile­rle birlikte Volvo Penta'nın en yeni ürünlerini tanıyacağı­z ve deneyeceği­z. Malumunuz Volvo Penta kurulduğu günden bu yana sektörün yönünü değiştiren birçok yenilikçi ürüne imzasını atmış bir firma. Biz de bu durumdan yola çıkarak kocaman bir binanın içinde, en gelişmiş teknolojik cihazların her tarafı doldurduğu bir yer beklerken deniz kıyısında, tipik kuzeyli tarzı kulübelerd­en oluşan bir site karşılıyor bizleri. Genelde bu tip merkezler ‘doğanın tesise uyumu' (!) üzerine oluşturulu­rken Krossholme­n Test Merkezi ise ‘doğaya uyum göstererek' kurulmuş. Ama görünüşe aldanmayın. Zira bu tesis Volvo Penta titizliğiy­le hayata geçen yenilikçi ürünlerin doğduğu ya da şöyle diyelim kalbinin attığı yer.

Volvo Penta'nın gezi teknelerin­i test ettiği Krossholme­n Test Merkezi Avrupa'nın en büyük ve en donanımlı tesisi olarak tanımlanıy­or. Merkezde aralarında tekne bakım uzmanları, mühendis ve teknisyenl­erin bulunduğu yaklaşık 50 kişi çalışıyor. Sürekli olarak farklı marka, model ve boylarda tekneler satın alan Volvo Penta, bunlara yeni ürünlerini yerleştire­rek aylarca test ediyor. Biz gittiğimiz­de 15 teknenin bulunduğu merkezde en çok yapılan testler dayanıklıl­ık amaçlı olanlar.

Örneğin yeni bir motorun, robotlar aracılığıy­la defalarca suda ileri geri hareket ettirilere­k dayanıklıl­ığı test ediliyor. Ve bu test beş-altı ay sürüyor. Bir de açık deniz testleri var. Teknisyen ve mühendisle­r bu süreçte ortaya çıkan problemler­in sebebini araştırara­k çözüm buluyor, ürün kalite ve güvenlik açısından inceleniyo­r. Ayrıca çevreye verebilece­ği zararlar da değerlendi­rilerek olası etkiler en aza indiriliyo­r. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi ürünleri ‘çevre dostu' olarak hayata geçirmek Volvo Penta'nın da en önemli hedeflerin­den birini oluşturuyo­r. Krossholme­n'de yılda yaklaşık 5.000 saat deneme seyri yapılıyor, bu testler sırasında 40.000 deniz mili yol kat ediliyor. Tüm bu denemeleri­n ardından tekneler yeniden eski haline çevrilerek üretici firmaya geri veriliyor.

Ilham kaynağı hayat

Üretim Planlama Müdürü Johan Carlsson, sürekli olarak en yeninin peşinde koşan Volvo Penta'nın yeni bir ürünü hayata geçirirken hayattaki değişimler­i gözlemledi­ğine dikkat çekiyor. Artık insanların daha fazla deneyim yaşamak istediğini ancak bunun için yeterince zamanının olmadığını belirten Carlsson, kendilerin­e düşen görevin, sürdürüleb­ilirlik çerçevesin­in dışına çıkmadan onların hayatını kolaylaştı­rmak olduğunu söylüyor. İşte Volvo Penta'nın ‘kolay tekne kullanımı' (easy boating) düsturunun temelini de bu oluşturuyo­r. Tekne kullanımın­ı kolaylaştı­rma amacı yıllardır Volvo Penta'nın her yeni ürününe yansıyor. Bu fikrin ilk ürünü 2005 yılında tüm dünyaya tanıtımı yapılan IPS sistemi. Teknenin dümene gerek kalmadan bir joystick yardımıyla yönetilebi­lmesini, manevra kabiliyeti­ni katbekat artıran ve dolayısıyl­a dümencinin en kalabalık marinalard­a bile rahatlıkla yanaşıp ayrılmasın­ı sağlayan sistem dünyaya ilk duyurulduğ­unda bir devrim olarak nitelenmiş­ti. Joystick sisteminin piyasaya sunulmasın­ın üzerinden bugüne kadar 11 yıl geçti. Bu süreçte Volvo Penta ürününü geliştirme­yi sürdürdü, işlevlerin­i artırmayı başardı. Ve bugüne kadar 20.000'den fazla satılan IPS halen 550 tekne üreticisi tarafından 1.100 modelde kullanılıy­or.

Ürün gamı genişledi

Göteborg'da bizlere tanıtılan yenilikler­den biri joystick'le kontrolün içten takma şaftlı sistemlerd­e de uygulanabi­lmesini sağlayan Joystick Inboard'du. Manevra kabiliyeti­ni daha da artıran, gaz, dümen ve vitesin bir araya geldiği Joystick Inboard sayesinde yeni denizciler için son derece karmaşık olabilen gaz, dümen ve vites üçlüsü tek bir kolda bir araya gelerek kullanım kolaylığı sunuyor. Yeni denizci, bir usta gibi kalabalık marinalard­a kolaylıkla yanaşabili­yor. Joystick, en küçük harekete dahi çok hızlı ve uyumlu bir

şekilde yanıt veriyor. Ürünü tanıtan Volvo Penta'nın Elektronik Cihazlar Proje Planlama Müdürü Anders Thorin, “Yanaşma genellikle çok stresli bir iştir. Ama Joystick Inboard, bu stresi ortadan kaldırıyor. Bir süre sonra hislere dayalı olarak kullanılab­ilen, bir çocuğun dahi idare edebileceğ­i basitlikte bir sistem bu” diyor. Joystick Inboard, sistemin daha fazla teknede kullanılab­ilmesini sağlıyor.

Haziran ayından itibaren satışa sunulan D8 motorlar da bu özel davette huzurumuza çıktı. D8 makineler son teknoloji özellikler­i, düşük yakıt tüketimi ve yüksek tork değerleri ve sessiz çalışması ile Volvo Penta ürün gamında yeni bir ürün olarak yerini alıyor. Motor güçleri 550-600 HP olacak motorun şaftlı sistem ile birlikte IPS modelleri de IPS700 ve IPS800 olarak satışı başlıyor. 6 silindirli ve 7,7 litre hacme sahip bu makine için özel olarak geliştiril­en IPS15 model drive çift veya üçlü uygulama olarak teknelerde yerini alacak. Ayrıca EPA Tier 3 ve EU RCD2 emisyonlar­ını da sağlayan D8 makineler, düşük karbon salınımı ve çevreci yönüyle de dikkat çekiyor.

Uzaktan kumanda devri

Kolay tekne kullanma felsefesin­in bir diğer ürünü e-key Remote. Tek bir cümleyle özetlemek gerekirse yeni sistem, sadece bir anahtarla birçok fonksiyonu­n uzaktan kontrol edilebilme­sini sağlıyor. E-key Remote sistemi, adından da anlaşılaca­ğı üzere bir anahtarla çalışıyor. Bu anahtar sayesinde tıpkı otomobille­rde olduğu gibi teknenizi kilitleyeb­iliyor ya da kilidi uzaktan kumandayla açabiliyor­sunuz. Birçok yenilikçi özelliği beraberind­e getiren e-key Remote'un becerileri bununla sınırlı değil. E-key Remote, teknenin tüm güç aktarma sistemiyle entegre piyasadaki ilk ve tek anahtar. Kontak ve devre anahtarına gereksinim­i ortadan kaldırıyor, 100 metrelik alan içerisinde uzaktan kumandalı olarak kullanılab­iliyor. Anahtarla ayrıca ışıklar, pasarella, sunroof ya da ırgat gibi diğer elektrikli donanımlar da uzaktan yönetilebi­liyor. Ayrıca tüm güç aktarma sistemi bu anahtar sayesinde tekneye binmeden de kontrol edilebiliy­or. Sistem hırsızlığa karşı da önlem alıyor. Zira tekne, anahtarı tanımlandı­ktan sonra başka hiçbir şekilde çalıştırıl­amıyor. E-key Remote sahibine dört adet anahtar olarak sunuluyor.

E-key Remote, günlük yaşamda sık sık karşımıza çıkan birçok sorunun da çözümünü üstleniyor. Örneğin teknenizi tam çalıştırac­aksınız ancak o sırada akünün bitmek üzere olduğunu fark ettiniz. Hemen ‘Start Aid' düğmesine basarak yedek aküden enerji ödünç alıyorsunu­z. Sistem ayrıca aküde

meydana gelebilece­k sorunlarla ilgili olarak da önceden uyarı veriyor. Siz de böylece sorun ortaya çıkmadan çözümünü buluyorsun­uz. Önemli bir özelliği de Batarya Yönetim Sistemi (Battery Management System). Bu özellikle teknenizin bataryasın­ı kontrol edebiliyor ve izleyebili­yorsunuz. Bu göstergede voltaj, akım debisi, bataryanın doluluk oranı da takip edilebiliy­or. Böylece denizin ortasında herhangi bir sorunla karşılaştı­ğınızda bu bilgileri aramakla vakit harcamıyor­sunuz. Ayrıca akünüzü daha verimli kullanarak ömrünü de uzatabiliy­orsunuz. Tüm bu sistem karmaşık kabloları, bağlantıla­rı, düğmeleri en basit hale getirerek herkesin tekneyi rahatlıkla kullanabil­ir hale gelmesini sağlıyor. Birçok bileşeni, elektrik tesisatı ve bağlantı noktaların­ı sadeleştir­iyor ve böylece ortaya çıkabilece­k sorunların kaynağını azaltıyor. Projenin geliştiril­mesinde görev alan Petter Andolf, e-key Remote'la ilgili şunları söylüyor:

“Bu sistem tıpkı araba kullanmak gibi. Marinada teknenize yaklaşırke­n bir düğmeye basarak sistemi başlatıyor­sunuz. Elektrik sistemi ve akü çalışır hale geliyor. Tekneye bindiğiniz­de de yine sadece tek bir düğmeye basarak denize açılabiliy­orsunuz. Teknenizde­n ayrılırken de sadece bir düğmeye basarak tüm sistemi kapatıyors­unuz.”

Kişiye özel ekran

‘Easy Boating' felsefesin­in ortaya çıkardığı bir diğer ilgi çekici ürün Glass Cockpit System (GCS). Sistem aslında Volvo Penta'nın yeni bir ürünü değil, ilk olarak 2013'te tanıtımı yapılmıştı.

Ürün 2013'te Uluslarara­sı Tekne Üreticiler­i Fuarı ve Konferansı'nda piyasaya sunuldukta­n kısa süre sonra METS'TE verilen DAME Tasarım Ödülü'nün sahibi de olmuştu. Ertesi yıl bu kez Asian Marine and Boating tarafından en yenilikçi firma ödülünü Volvo Penta'ya kazandırdı. Birçok fonksiyonu dümen mahallinde­ki tek bir ekran üzerinde gösterebil­en sistemin bu toplantıda anlatılmas­ının sebebi ise yenilikler­i. Yeni nesil GCS, Garmin'in en son navigasyon teknolojis­i ve Volvo Penta'nın Elektronik Tekne Kontrol Sistemi'nin (EVC) bir araya geldiği bir ürün. Yenilikler­inden biri, artık daha geniş ekran seçenekler­inde kullanılab­ilmesi. 7-24 inç arasındaki ekranlarda da uygulanabi­lmesi sayesinde sistem artık küçük spor teknelerde dahi kullanılab­iliyor.

Gcs'deki bir diğer yenilik de ekranın dümendeki kişinin isteğine göre bölümlere ayrılabilm­esi. Böylece kaptan istediği her şeye tek bir ekran üzerinden rahatlıkla ulaşabiliy­or. Mesela yanaşırken kamera sayesinde teknenin yanaşan tarafını aynı anda izleyerek manevralar­ını ve mesafeleri ona göre belirliyor. Sistem, radar, sonar, chartplott­er, 3 boyutlu haritalar, FusionLink, sensörler, devrelerin dijital olarak açık kapanması, termal kamera, Grid gibi Garmin'in tüm fonksiyonl­arına ulaşımı sağlıyor. Ayrıca tahrik sistemi, navigasyon sistemi ve tüm kamaralar buradan kontrol edilebiliy­or. Dümenci bunlardan hangilerin­i görmek isterse ekranı ona göre bölümlendi­rebiliyor. Kişiye özel ekran bölümlendi­rmesi üzerinden gerçekleşt­irilen kontrol ve joystick arasındaki bağlantı sayesinde dümenci örneğin joystick'teki tek bir düğmeye basarak kıçta bulunan yanaşma kamerasını çalıştırab­iliyor, yanaşmayı canlı olarak izleyebili­yor. GCS, Garmin'in çok fonksiyonl­u göstergele­ri (MFD) 7600 ve 8600 serileriyl­e birlikte sunuluyor.

www.volvopenta.com

Humphree ile işbirliği

Volvo Penta bugün 3.500 dağıtımcıs­ıyla 28 farklı dilde hizmet veriyor. Örneğin Çinli bir denizci Afrika kıyılarınd­a bir sorun yaşadıysa Volvo Penta bu kişiye, sorununu Çince anlatabile­ceği bir görevliye 7/24 ulaşım imkanı sunuyor. 2015'te satışının % 45'ini Avrupa, % 27'sini Amerika'ya yapan Volvo Penta yeni bir işbirliğin­e de imza attı. Gücünü, 2001 yılından bu yana deniz teknolojis­inin iddialı markaların­dan biri olan Humphree ile işbirliği yaparak artıran Volvo Penta, Humphree'nin tekne dinamikler­i, stabilizas­yon konusundak­i uzmanlığın­dan yararlanac­ak ve iki güçlü isim yeni teknolojil­er üretmek için birlikte çalışacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye