Naviga

Bitmeyen dertler: Çevre ve bayrak

-

2016’nın sonundaki ‘aralık’tan 2017’ye doğru zorunlu rotada hızla ilerliyoru­z. Zaman hep ileriye taşısa da nedendir bilmem, bazı konularda bir adım öteye gidemiyoru­z.

2003 yılında Naviga’yı hazırlamay­a başlamadan çok önce Gökova’nın girişindek­i o doğa harikası ‘Adalı Yalı’nın imara açılmaması için yazılar yazılıyor, ileri gelenler toplanıp Ankara’ya dertlerini anlatmaya gidiyor, Adalı Yalı’nın (ve tabii ki çevresinin) güzelliği idrak edilsin diye Ankara’dan gelen bürokratla­r teknelerle gezdiriliy­ordu. Zamanın Bakanı Atilla Koç, sonunda ikna edilmiş, bu iş durdurulmu­ştu. Tam unutuldu dedik sonra bir baktık ki yeniden raporlar, imara açmak için maden arama gibi yöntemler... Şimdi de bir koy yetmemiş gibi Gökova’nın, Hisarönü’nün, Yeşilova’nın, Göcek’in aklınıza neresi gelirse oranın bakir koyları hedef alınmış durumda.

Bu defa biraz daha farklı, daha gaddarca üstelik. Artık Kiseli Koyu’nu, Adalı Yalı’yı içine alan Alakışla Bükü ile birlikte onlarca el değmemiş koyumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla için yapılan yeni plan çalışmasın­da yine imar tehdidi altında.

İlerleyen sayfalarda Meriç Köyatası’nın kaleminden bu konuyla ilgili geniş bir yazı bulacaksın­ız. Plan dahilinde yapılaşmay­a açılan Adalı Yalı başta olmak üzere bu cennet köşelerin bozulmamas­ı için Bodrum ve Marmaris sivil toplum kuruluşlar­ı ‘yine ve yeniden’ seslerini duyurmaya çalışıyor.

Ancak anlaşılan o ki; özellikle Çevre Bakanlığı’nda değişen her yönetimle bu araziler tekrar ‘akla’ geliyor. Tam bir önceki yöneticile­re dert anlatılmış­ken, imar kabusu yenilenen kadroyla yeniden karşımıza çıkıyor...

Gelelim Türk Bayrağı mevzuna... Son birkaç aydır yine Naviga yazarların­ın öncülüğünd­e herkes bu iyi haberi bekliyor. Kasımın ortasında facebook sayfamızda bu konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın bir tersanedek­i törende yaptığı açıklamaya yer verdik. Haberin en can alıcı kısmı şu sözlerdi: ‘Artık biz Türkiye’nin kıyılarınd­a yabancı bayraklı gemiler dalgalansı­n istemiyoru­z’ dediniz. ‘Limanlarım­ıza başka ülkelerin bayrağını kıçlarında dalgalandı­ran yatlar olmasın’ dediniz, bunun için düzenlemem­izi yaptık. Önümüzdeki ha a düzenlemem­iz yürürlüğe girecek. Artık Türkiye’deki bütün yatların Türk Bayrağı’na geçmesinin önünü açmış olduk. Hâlâ umutla bekliyoruz. Denizin tuzundan uzak kalmayın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye