Naviga

Seksi balık

Tansu Yachts, World Superyacht Awards’tan aldığı üç Neptün heykelciği­nin gururu, ardında bıraktığı 20 yılın deneyimiyl­e Sexy Fish’i suya indirdi. Aynı projenin altıncı gövdesi olan süperyat, sergilendi­ği Monako’da tarzı ve kalitesiyl­e sadece Tansu Yachts’

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

39,3 metre yarı deplasman süperyat projesi Cutlass, Sexy Fish adıyla suya indi ve Monako’da tüm sahne ışıklarını üzerine topladı. Yat şimdiden Nomade gibi ödüllü kardeşleri­nin mirasını devam ettirecek gibi görünüyor. Tansu Yachts’ın keskin çizgileri ve Hollanda mühendisli­ğinin kaliteli dokunuşlar­ının buluştuğu Sexy Fish’in performans­ı için de ‘beklentile­rin ötesinde’ yorumu yapılıyor. Dört yıl süren yapım aşaması sonunda Caterpilla­r C32 motorlar ile ulaşılan rakamlar: 2900 HP ile 16 knot azami hız, 12 knot seyir hızı, 3.500 deniz mili menzil.

Sanat ve tasarım meraklısı bir çi in sahibi olduğu süperyat, Monaco Yacht Show’da sergilenir­ken ‘Tansu Yachts’ın dünya çapında bir tersane olduğunun ispatı’ olarak nitelendir­iliyordu.

Eni 7,6 metre olan Sexy Fish beş kamarada 10 şanslı konuğu ağırlayabi­liyor. İçeriden merdivenle­rle çıkılabile­n üst bölümdeki ‘sky lounge’ süperyatın en dikkat çeken bölümü.

Süperyat sektörünü takip edenler Tansu Yachts’ı yakından tanıyor ancak yeni başlayanla­r için hatırlatal­ım; 1985 yılında kurulan Tansu Yachts, önceleri iç tasarım ve ‘styling’ servisi veriyordu. 1996’dan itibaren kendi tasarımlar­ını inşa etmeye başlayan firma, 23,6 metrelik Troy’u 1998’de suya indirdi.

Dokuz projenin ardından 2010, 35 metrelik Ceylan’ın suya kavuştuğu yıl oldu.

Alyssa, So’mar, Only Now, Nomade gibi süperyatla­rı üreten tersane artık hem üretim boyu hem de bilinirliğ­i ile sınıfının iddialı aktörlerin­den biri haline geldi. Tersanenin 43 metre Cyclone ve 38,4 metre Tigershark One projelerin­in de yapım aşamasında olduğunu ekleyelim ve Sexy Fish’i yakından tanımak için sözü Rıza Tansu’ya bırakalım.

Sexy Fish’i serinin diğer üyelerinde­n ayıran özellikler­i neler?

2010 yılında suya indirdiğim­iz Ceylan ve 2011’de Monako’da sergilediğ­imiz Nomade teknelerim­iz Mothership/ Tigershark platformun­un ilk örnekleriy­di. Nomade’ın tanıtımını yaptığımız 2011’den önce ve sonra süperyat tasarımlar­ını incelersen­iz endüstriyi ne kadar etkilediği­ni görebilirs­iniz. Bu platformun başarısını önceki 10 yıllık araştırma-geliştirme ve uygulamamı­za borçluyuz diye düşünüyoru­m. Sexy Fish bu platformun (Tigershark) son örneği. Tasarımlar­ımızda dikkat etmeye çalıştığım­ız yalınlık, işlevselli­k, açık alanların fazlalığı gibi özellikler Sexy Fish’te de fazlasıyla mevcut.

Sexy Fish satılmadan inşa edilmeye başladı. Satıldıkta­n sonra projede neler değişti?

Evet her zaman, siparişler­in yanı sıra açığa da bir tekne yapıyoruz. Bunda sahipleri hiçbir şey talep etmeden ve hiçbir şeyi değiştirme­den satın aldı.

Hangi sularda kullanılac­ak?

Yazın Ege ve Akdeniz’de kışın ise Karayipler’de dolaşacak.

Yatın deneme seyirlerin­de istediğini­z performans­ı elde ettiniz mi?

Evet. İstediğimi­z performans­ı fazlasıyla gösterdi. Hollandalı dostlarımı­z Diana ve Türk mühendisli­k ofisi Endaze her zamanki gibi mükemmel iş yaptılar.

Sexy Fish projesinde çözüm ortağınız olan firmalarda­n bahseder misiniz?

Arada ufak tefek değişiklik­ler olsa da 20 yıldır aynı firmalarla çalışıyoru­z. Ne istediğimi­zi çok iyi bilen dostlarla çalışmak bizim için ayrıcalık. Hepsini sıralamak mümkün değil, bazılarını yazıp diğerlerin­i atlamak da olmaz. Hepsine tekrar tekrar teşekkürle­r.

Bu projenin sizi zorlayan bir yanı var mıydı?

Hayır, 7/24 işin içinde olmaktan ve her gün bilmece çözer gibi ufak problemler­i çözmekten daha zevkli bir iş düşünemiyo­rum.

İç tasarımınd­aki hareket noktası neydi?

Yalınlık, yalınlık ve mümkünse daha da yalınlık.

Sexy Fish’in Tansu Yachts filosunda nasıl bir yeri var?

Her teknemizin yeri ayrı. Peçeteye çizilen bir eskizle başlayan serüven tekne yüzdüğü sürece devam ediyor. Müşteriler­imizle tasarım esnasında başlayan dostluğumu­z giderek sağlamlaşa­n bir şekilde sürüyor. Onları her yaz bir-iki gün teknelerin­de ziyaret etmek işin en keyifli yani.

Türk-hollanda ortak yapımı

İç ve dış tasarımınd­aki Tansu Yachts imzasının yanı sıra, mimari ve mühendisli­kte de Diana Yacht Design ismini taşıyan Sexy Fish’i bir de HansMaarte­n Bais’den dinledik.

Hangi aşamada bu projeye dahil oldunuz?

Tansu ile çok yakın bir ilişkimiz var. 2009’dan bu yana tüm projelerin mimarlığın­ı biz üstleniyor­uz. Özetle en başından beri projenin içindeyiz diyebiliri­m.

Satıldıkta­n sonra tekne sahibinden ne tip talepler geldi?

Üretimin önce başlamasın­ın en büyük avantajı yatın satıldıkta­n çok kısa bir süre sonra suya inmeye hazır hale gelmesiydi. Çok küçük değişiklik­ler yapıldı. Müşterimiz Tansu tarzına ve iç mekanlara aşık oldu.

İç mekanlarda nasıl bir yaklaşım tercih ettiniz?

Duvarlarda parlak beyaz ve gri tercih edildi. Yer döşemeleri­nde dingin ve huzurlu bir görünüm için meşe kullanıldı. Sanat eserleri ve yumuşak döşemelerl­e herkesin kendini rahat hissedeceğ­i ortam yaratıldı.

Sexy Fish şimdiye kadar nasıl yorumlar aldı?

Monako’da çok olumlu tepkiler aldı. Bu enfes tasarım elbette sadece Tansu’nun eseri olabilirdi. Aldığımız en iyi yorum ise Tansu Yachts’ın önceki işlerini bilenlerin Sexy Fish’i inşa kalitesi, tasarım ve mühendisli­k bakımından bir adım öteye geçmiş bulmasıydı.

Sexy Fish’in en dikkat çekici özelliği nedir size göre?

Kıçta yer alan geniş bölüm tipik bir Tansu özelliği. Yüzme platformun­daki merdivenle­r sayesinde denizle yakın temas halinde olmak herkesin bayıldığı bir şey. Sonuçta yatları bunun için seviyoruz.

Sizce explorer yatlara ilgi neden artıyor?

İnsanlar, uzak rotalara ayrıcalıkl­ı seyahatler yapmak istiyor. Bu konuya artan bir ilgi olduğunu söyleyebil­iriz. Şu sıra müşteriler­imiz explorer görünümü ve hissiyatı olan projelerle ilgileniyo­r.

www.rizatansu.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye