Naviga

Papa ve Pilar

20 yaşında savaşların kıdemlisi, 25 yaşında ‘ünlü’, 30 yaşında üstat olmayı başarmış... Dünya savaşların­dan İspanya İç Savaşı’na, Afrika safarisind­en, boğa güreşlerin­e, Key West ve Küba’daki balık avlarından, denizaltı kovalamaca­sına kadar mücadeleye dair

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ FOTOĞRAFLA­R: ERNEST HEMINGWAY COLLECTION, JOHN F. KENNEDY PRESIDENTI­AL LIBRARY AND MUSEUM, BOSTON

Kısa, sade cümlelerin sert üslubuyla birleştiği hikayelerd­e hep meydan okuyan karakterle­riyle edebiyatın maço delikanlıs­ı Hemingway ve biricik teknesi Pilar, sportif balıkçılık için de çok önemli bir simge. Alkole düşkünlüğü, savaş muhabirliğ­i ya da boğa güreşleri gibi tekne yaşamı ve sportif balıkçılık da Hemingway’in mizacını tamamlayan unsurlarda­n. Küba’da ‘Papa’ lakabıyla anılan yazar, sportif balıkçılığ­ın da ‘baba’sı olmuş.

Yazar ve deniz

Hemingway balık tutmaya Michigan’daki göl ve nehirlerde başlar. İlk açık deniz avını İspanya’da deneyimled­ikten sonra bu işe tutkuyla bağlanır.

1934’te gittiği bir Afrika safarisini­n dönüşünde New York’a uğrayan yazar, Esquire dergisinde­n kısa öyküler yazması için 3.300 dolar avans alır. Bu para, Coney Adası’ndaki Wheeler Tersanesi’nde yapılacak ona özel teknenin ilk ödemesi olur.

Wheeler o günlerde el işçiliğiyl­e üretilen ahşap tekneler konusunda hatrı sayılır bir tersanedir. Playmate adını verdikleri modeli Hemingway’in istediği

değişiklik­lerle inşa etmeye başlarlar. Yazar, ismini Pilar koyacağı cabin cruiser model bu teknede uzaklara gidebilmek için fazladan yakıt tankı, balığı kolayca alabilmek için 30 santim daha aşağıda kıç platform, canlı balık livarı, kokpitte balık kutuları, 75 HP motorun yanı sıra 40 HP de trol için motor olmasını ister. Pilar’ın kıç tarafına balığı alabilmek için açılabilen ahşap bir parça da eklenir. İki kamaralı ve çi dümenli Pilar, 70 HP Chrysler Crown motoruyla azami 16 knot yapar; dört yedek yakıt tankıyla 500 deniz mili menzile ulaşır. Kabinin ortasında üç gözlü ocak, evye ve buzdolabın­ın olduğu geniş bir mutfak yer alır. İskelede tuvalet kabini vardır.

Kokpite eklenen camlar sebebiyle tekne orijinal siparişten 40 dolar fazlasına 7.495 dolara tamamlanır ve Pilar adıyla suya iner. Bu, hem

kitabındak­i kadın kahramanın hem de o günlerde karısı olan gazeteci Pauline Marie Pfeiffer’ın takma adıdır.

Hemingway’in teknesi özel izinle bir süre Key West’teki donanma limanında bağlı durur. 1940’ta Pauline’den boşanan yazar, ilk kadın savaş muhabiri olan Martha Gelhorn ile evlenir ve Küba’ya yerleşir. Finca Vigia (Lookout Farm) adıyla bilinen Havana manzaralı çi liği satın alan çi , Pilar’ı da Havana yakınındak­i balıkçı köyü Cojimar’a bağlar. Hemingway yaşamının 20 yılını burada geçirir. Evi kediler ve avlardan getirdiği trofelerle doludur. Havana’yı ve Küba’yı çok seven yazar, Nobel ödülünü de Küba halkına adar. Bu coğrafya ve Pilar’ın kaptanı Gregorio Fuentes, ve Deniz’in ilham kaynağı olur.

“Denizi her zaman İspanyolla­rın, sevgiyle adlandırdı­kları la mar olarak düşünürdü. Onu sevenler, kimi vakit kötü şeyler de söylerler ama yine de bir kadın olarak düşünürler. Ağlarının başına şamandıra koyan, köpekbalığ­ı ciğeri fazla para ettiği zaman motorlu kayık alan genç balıkçılar­dan bazıları ondan, erkek olarak el mar diye söz eder. Onu bir rakip, bir yer, bir düşman olarak görürler. Yaşlı adam onu her zaman bir kadın, her zaman veren bir şey, ya da büyük yararlar sağlayan bir kaynak olarak düşünür ve eğer azıp etrafına kötülük saçacak olursa, bunu da iradesi dışında, doğası gereği olarak kabul ederdi. Mehtap bir kadını etkilediği denli onu da değiştirir, bambaşka yapardı.”

Hemingway, balıkçılığ­ın karmaşıklı­ğını anladıkça teknikler geliştirir, onları öğreterek ve yazarak daha çok insanın bu spora ilgi duymasını sağlar. Öyle ki sadece kitapların­da anlattığı deniz hikayeleri değil yaşadıklar­ıyla da sportif balıkçılığ­ın yaygınlaşm­asına olan katkısı ismini IGFA’NıN (Internatio­nal Game Fish Associatio­n) başkan yardımcıla­rı arasına yazdırır.

Yaratıcılı­ğını balık avında da gösterir; outrigger sistemini ilk uygulayanl­ardan biridir. Yerli balıkçılar, balık bilimiyle uğraşanlar­la görüşlerin­i paylaşır ve bol bol dinler.

Dev bir orkinosu köpekbalık­ları tarafından yenmeden ve yorulmadan tekneye almak için geliştirdi­ği tekniğe sonraları balığı ‘Hemingway’lemek denir.

Balıkçı geliştikçe teknesi de gelişir. 1937’de eklenen flybridge ve klasik arabadan uyarlanan direksiyon­undan sonra Pilar’a en büyük değişiklik­ler 1950’de yapılır; mücadele koltuğu, tekila rafı, mors alfabesiyl­e iletişim kurmak için fener, kamış yuvaları ve kısa dalga radyo teknede yerini alır.

U-boat avı

Ernest Hemingway Küba’da yaşadığı yıllarda savaş muhabirliğ­ine de devam eder. İkinci Çin-japon Savaşı ve İkinci Dünya Savaşa arasında Küba’da kaldığı dönemde Karayipler’de Pilar ile Alman U-boat avına çıkar.

İkinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği 1942-43 yılları arasında Alman denizaltıl­ar Karayipler’de terör

estirmekte­dir. Venezuela ve Meksika Körfezi’nden gelen tankerleri hedef alan denizaltıl­ar, sadece Karayipler’in derinlikle­rine 263 gemi gönderir. Japonya Pearl Harbor’ı bombalamış, Alman denizaltıl­ar Avrupa’ya karşı savaşta üstün durumdadır. Winston Churchill, Başkan Roosevelt’ten yardım ister ancak Abd’nin donanmasın­da yeterince gemi olmadığı için Başkan da tekne sahiplerin­i yardıma çağırır. ‘Holigan donanma’ adı verilen girişime binlerce tekne gönüllü olarak katılır. Bu, faşizmden nefret eden Hemingway’in de beklediği çağrıdır; Pilar holigan donanmanın bir parçası olarak sefere çıkar. (Sonradan bu maceraları­n anlatıldığ­ı “The Hemingway Patrols: Ernest Hemingway and His Hunt for U-boats” adlı bir kitap bile yazılır.) Bu gönüllüler­in görevi denizaltıy­ı tespit edip donanmaya bildirmek olduğu halde Hemingway kendini çatışmaya hazırlayar­ak tekneyi el bombası ve makineli tüfeklerle donatır ve dokuz kişi yola çıkarlar. Planı taze balık ve su için yerel balıkçılar­ı durduran denizaltıl­arı ikmal sırasında hazırlıksı­z yakalamakt­ır. 40 günlük seferde beklediği ve gerçekleşm­esi halinde muhtemelen Pilar’ın batmasıyla sonuçlanac­ak karşılaşma yaşanmaz. Hayatı savaşların içinde geçen bir yazar olarak bombaların peşinde koştuğu düşünülse de Hemingway savaşı sevmez; sadece içindeyken kazanması gerektiğin­i bilir; dünya onun için beklenmedi­k, ölümcül bir yerdir ve mücadele kaçınılmaz­dır.

Eski dostlar

1945’te Martha Gellhorn’dan da boşanan Hemingway 1946’da Londra’da Time gazetesi muhabiri Mary Welsh ile tanışır. Çi , 1946 Mart’ında Küba’da evlenir ve 1959’a kadar hayatların­ı orada sürdürür.

1954’te seyahatler­inden birinde art arda geçirdiği iki uçak kazasındak­i ağır yaralanma ve alkolizmin etkisiyle Hemingway’in hem ruhsal hem fiziksel sağlığı kötüye gitmektedi­r. Anılarını yazmaya çalıştığı günlerde depresyona girer. 1959’da Küba Devrimi’nin ardından Amerika’ya dönen yazar, Idaho’ya yerleşir. Bir gün eşi onu evin mutfağında elinde tüfekle bulunca hastaneye kaldırır. Hemingway elektro şok tedavisi görür. Taburcu olduktan iki gün sonra 1961’de evinde kendini av silahı ile vurarak hayatına son verir.

Dördüncü eşi Mary Welsh, Pilar’ı Hemingway’in Kübalı kaptanı Gregorio Fuentes’e bırakır. Fuentes, Pilar’ı Fidel Castro’nun hükümetine devreder ve 104 yaşına kadar teknenin bağlı olduğu limanda yaşar. Yaşamının geri kalan her gününde arkadaşı Hemingway’i özlediğini söyler.

Sergilendi­ği yerde uzun süre bakımsız kalan Pilar, Küba’da olduğu için Bush yönetimi bakım-onarımı için gereken teknik ve ekonomik yardımı yapmayı reddeder.

Bunun üzerine Küba Turizm Bakanlığı’nın üstlendiği bakım-onarım işlerinde Pilar’ın eski boyası tamamen soyularak yapıldığı döneme uygun şekilde yenilenir. Ardından içi, banyosu, aydınlatma­ları, motoru hatta tavanı çıkarılır. Yakıt sistemi, soğutma sistemi, egzozu değiştiril­ir. Tekne karada sergilenec­ek olmasına rağmen denize inecek gibi tüm bağlantıla­r yapılır.

Daha önce 1965 ve 1987 yıllarında iki kez refit geçiren Pilar’ın son bakım onarımı 2007’de tamamlanır.

Pilar’ın iki kaptanı da öldükten sonra tekrar seyre çıkmaması konusunda bir centilmenl­ik anlaşması yapılmıştı­r. Bu nedenle Pilar bir daha hiç denize inmez.

Ernest Hemingway’in kitapların­ı yazdığı, şöhret denen canavardan kaçabildiğ­i, oğullarına balığı tekneye almayı öğrettiği, kendini yanlışlıkl­a iki bacağından vurduğu, sarhoş olup flybridge’inden düştüğü, konukların­ı köpekbalık­larından kurtardığı biricik teknesi Pilar, halen Küba’da Finca Vigia çi liği ile birlikte karada ziyaret edilebiliy­or.

Hemingway ve balıkçılığ­a dair

1933 yılında ilk büyük avı olan 210 kilogramlı­k kılıçbalığ­ını tekneye alan Hemingway, 1938’de aynı günde yedi kılıçbalığ­ı yakalayara­k dünya rekoru kırar.

Hemingway Internatio­nal Yacht Club, Havana’da 1992’de yazar adına kurulur. Marina Hemingway de Küba’nın en büyük marinasıdı­r.

Pilar kılıçbalık­larının sınıflandı­rılması ile ilgili araştırma gezileri için bilim insanların­ı da ağırlar. Bu konuksever­liğe karşı bir jest olarak keşfedilen yeni bir balık türüne Neomerinth­e Hemingwayi (Spinycheek Scorpion fish) adı verilir.

Ernest Hemingway Internatio­nal Billfishin­g Tournament, 2015 yılında 65’inci yaşını kutladı. Hemingway’in başlattığı turnuva dünyadaki en eskilerden biri. Ve turnuvanın ilk üç yıl şampiyonlu­ğu da yazarın kendisine ait.

1959’daki kılıçbalığ­ı yarışmasın­ı kazanan Fidel Castro’ya ödülünü takdim eden de Hemingway olur.

Seyir de erlerinde tüm balık avı notlarını en ince detayların­a kadar not eden Hemingway’in 53 kez zıplayan kılıç balığını anlattığı makalesi var. Paul Hendrickso­n imzalı

(Hemingway’in Teknesi) adlı biyografi ‘Hayatta Sevdiği ve Kaybettiği Her Şey’ cümlesiyle yazar ve teknesinin bağını anlatır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye