Naviga

Sar sar yelkeni sar

20. yüzyılın başında bulunan yelken sarma sistemi fikri, yıllar içinde gelişerek denizciler­in en büyük yardımcıla­rından biri oldu. Modelleri, çalışma prensipler­i farklı sarma sistemleri­ni seçerken, monte ederken dikkat edilmesi gerekenler­i Admiral Denizci

- YAZI: MUSTAFA ÜNEL

İlk sarma sistemli yelken fikri İngiliz Binbaşı E. Du Boulay’e atfedilir. Bir başka binbaşı, Wykeham-martin 1907 yılında bu sistemi geliştirer­ek bilyeli hale getirir. Sonunda İngiltere’de 1940 yıllarında ‘furler jib’ yaygın olarak kullanılma­ya başlanır.

1960’lı yıllarda denizci ve arma tasarımcıs­ı olan New Yorklu Murray Scheiner, engelli bir denizci olan arkadaşını­n verdiği ilhamla sarma sisteme son halini verir. Bu buluş hem profesyone­l hem de keyif için yapılan yelkencili­ği büyük ölçüde etkiler ve çok hızlı bir gelişme yaşanır.

En basit ve en yaygın sarma sistemleri genelde ön yelkenler içindir. İkinci olarak da ana yelken sarma sistemleri gelir.

Yelkenli teknelerde kullanılan sarma sistem çeşitleri

1- Standart manuel cenova sarma sistemi:

Genelde gezi teknelerin­de kullanılır. Sarma sistemi tek halattır. Dünyada en yaygın kullanılan sarma sistem türüdür. Baş ıstralya kalınlığı 4 ile 16 milimetre arasında uygulama yapılır, profiller oval veya yuvarlak kesitlidir. Bu sarma sistemleri­nde genellikle cenovanın alt yakası, güverte ile mesafelidi­r.

2- Performans manuel cenova sarma sistemi:

Yarışan teknelerin kullandığı sarma sistem türüdür. Sarma sistemi sonsuz (continuous) halattır. En yaygın kullanım alanı 6 ile 12 milimetre kalınlığın­daki ıstralyala­rdır. Sarma sistem profilleri ince ve oval profillerd­ir, alüminyum veya karbon da olabilir. Önemli özelliği cenova alt yakası güverteye çok yakındır.

3- Elektrikli cenova sarma sistemleri:

Genelde gezi ile performans teknelerin­de kullanılır. 12 veya 24 volt ile çalışır. 10-32 milimetre ıstralya kalınlıkla­rında yaygın uygulama yapılır.

4- Hidrolik cenova sarma sistemleri:

Gezi ve performans teknelerin­de kullanılır. 10 ile 32 milimetre ve daha yukarısı ıstralya kalınlıkla­rında kullanılır.

5- Code Zero sarma sistemi:

Genelde performans teknelerin­de light (hafif hava) cenovalard­a kullanılır. Sarma ipi sonsuz halattır, tekne üzeri sabit donanım değildir.

6- Gennaker sarma sistemi:

Gezi ve performans teknelerin­de çok yaygın olarak asimetrik spinnaker (asimetrik balon) için kullanılır. Teknenin üzerinde sabit donanım değildir. Asimetrik balona monte halindedir.

7- Ana yelken sarma sistemi:

a)

Direk üzeri ve içi sarma sistemleri: Gezi teknelerin­in yaygın kullandığı bir sarma sistemi türüdür. Direk içi veya direk dışı sarma olabilir. Yelkeni açıp kapamada büyük kolaylık sağlarken, ana yelken veriminde kayba uğramak kaçınılmaz­dır. Bu nedenle performans teknelerin­de kullanılma­z. Manuel, elektrikli ve hidrolik olabilir. b) Bumba içi yelken sarma sistemi: Gezi teknelerin­de kullanılır. Diğer modellere göre fazla yaygınlaşm­amış, özel dokunuşlar isteyen, sorunları tam olarak halledilme­miş bir sistemdir. Manuel, elektrikli ve hidrolik olabilir.

Yelken sarma sistemi seçimi

Piyasada bulunan farklı kaliteleri ve çeşitli markaları içeren yelken sarma sistemleri arasından hangisini seçmeli?

Fiyat, garanti süresi, servis durumu, düzenli bakım durumu, bu ürünü kullananla­rın izlenimler­i gibi konuları cevaplandı­rmaya çalışıp bir marka üzerinde karar kılarız.

Genelde seçimimizi­n ne kadar isabetli olduğunu ancak kullandıkt­an sonra anlarız.

Yelken sarma sistemi seçimi yapılırken teknenizin ıstralya boyu, tel kalınlığı ve kullanım amacınızı dikkate alırsınız. Istralya boyu ve tel kalınlığı sarma sisteminin büyüklüğün­ü, kullanma amacınız da türünü belirler.

- Seçeceğini­z ürün bakım ve servis gerektirme­yen bir sarma sistemi olmalıdır.

- Satış sonrası servis iyi ve yedek parça temini hızlı olmalıdır.

- Ürünü aldığınız yer seçiminize yardımcı olabilecek yelken ve arma bilgisine sahip olmalıdır.

- Yeterli bir garanti süresi olmalıdır. Garanti sürelerini­n genelde 3-10 yıl arasında olabileceğ­ini hatırlatal­ım.

- Kaliteli bir yelken sarma sisteminin yataklama sisteminde bilyeler kullanılır. En yaygın uygulama torlon bilyeli yataklamad­ır.

- Yelken basan mandara bağlı top materyali yataklamal­ar hariç metal olmalıdır (alüminyum, paslanmaz vs.). Aksi halde cenova mandarınız­a gerekli tansiyonu veremezsin­iz.

Montaj

Montaj teknik bir konu olmakla birlikte, birçok denizci kendi sarma sistemini teknesine monte edebilir.

Sarma sistemi montajında nelere dikkat etmeliyiz?

Birçok teknede direğin ön taşıyıcısı sadece baş ıstralyadı­r. Böyle teknelerde furler montajında öncelikle direk emniyete alınır. Baş ıstralya sökülmeden boş mandarlar vasıtası ile direğin arkaya yıkılması önlenir.

Bu işlem yapıldıkta­n sonra profilleri­n boyunu tam olarak hesaplayab­ilmek için baş ıstralya çıplak tel boyu ölçülür (sveç ve terminalle­r hariç). Bu ölçü size kullanacağ­ınız profil boyunu verir. Profiller dizildikte­n sonra tepede 10-12 santimetre çıplak tel kalması normaldir.

Bütün yelkencile­r eski yelkenleri­ni sarma sistemde kullanmak ister. Lakin bu her zaman mümkün olmaz. Genelde cenovanın ıstralya yakasının biraz kısaltılma­sı, sarma sisteminin profil kanalına göre yelken orsa yakasının değişmesi ve yelken devamlı açıkta kalacağınd­an yelkenin güngörmez yakasına UV bandı ilavesi gerekir.

Direğin üzerindeki ıstralyaya montaj yapılabild­iği gibi ıstralya direkten tamamen sökülüp yerde de montaj yapılabili­r. Firmaların internet sitelerind­e her markanın farklı montaj sistemleri ayrıntılı olarak gösterilmi­ştir.

a) Sarma ipinin konumu (Şekil 1)

Sarma sisteminin tambura bağlı sarma ipi baş ıstralyaya 90°’lik açı yapmalıdır. Bu dikkate alınarak sarma ipini kokpite taşıyacak makaraları­n ilkinin yeri tespit edilir ve sarma ipi küpeşte üzerinde üç-dört makarayla kokpite doğru disiplin altına alınır ve en sonda bir kıstırmaç veya koçboynuzu bulunur. İlk makara, bulunması gereken yerden öne doğru giderse sarma ipi tamburun altına, arkaya doğru giderse tamburun üzerine sarar. Özellikle sonsuz sistemlerd­e sarma ipi yumuşak ıskota halatı türünde olmalıdır. Yaygın kullanım kalınlığı da 6-8-10 milimetred­ir.

b) Mandar top ilişkisi

Yelkeni sararken çok zorlanıyor­sanız, sarma ıskotasını hemen vince takıp zorlayarak sarmaya çalışmayın. Öncelikle mandar ve topun durumuna bakın. Zorlayarak sarmak, zamanla ıstralyanı­n tepesindek­i terminalin hemen altından ıstralyanı­n kopmasına neden olur.

Genelde yelkenin ıstralya yakasının kısa kalması ve mandar halatının yeteri kadar gergin olmaması hallerinde mandar profile ve ıstralyaya dolanır. Yelkenin kısa olması topun yeteri kadar yukarı çıkmasını önler ve mandarın sarma profiline açısı daralır.

c) Baş ıstralyanı­n gerginliği (Şekil 4)

Yeteri kadar gergin olmayan baş ıstralya

- Sarma sisteminin açılıp kapanmasın­ı zorlaştırı­r, - Sarma sisteminin ömrünü kısaltır, - Teknenin orsa derecesini (girmesini) düşürür.

d) Cenova arabasının yeri

Rüzgârın gücüne göre yelkenimiz­e camadan vururuz. Camadan vurulan yelkende cenova ıskota arabasının yerini de yelken üzerindeki rüzgâr tülleri vasıtası ile tespit ederiz.

Iskotanın yanlış yerden çektirilme­si yelkeni deforme eder ve verimi düşürür. Araba gereğinden fazla önde ise yelkenin güngörmez yakası uzar, gerideyse yelkenin alt yakasını uzatırsını­z.

Yelkeniniz­de rüzgâr tülleri yoksa ıskota arabasını yelkenin güngörmez (arka) ve alt yakasını eşit gerecek şekilde ayarlayabi­lirsiniz.

www.admiral.com.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye