Naviga

Atlas’ın diğer ucu

Hayatını yelkene ve bu sporu öğretmeye adayan Akın Akbalık, yıllardır istediği Atlantik (Atlas) Okyanusu geçişi için 24 Eylül’de Milta Bodrum Marina’dan palamarlar­ı çözdü. Akbalık ve teknesi Ares’in önünde kat edilecek binlerce deniz mili var.

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Her denizci için bir dönüm noktası olan Atlantik Okyanusu geçişini gerçekleşt­irerek herkesi bu yolda teşvik etmek isteyen Akın Akbalık, hazırlıkla­rını tamamlayar­ak yola çıktı. Yelken eğitimiyle geçen yılların ardından Akbalık, bu seyahatte de birçok öğrencisin­i, dostunu teknesi Ares’te ağırlayaca­k; onların da uzun yol tecrübesi kazanmasın­ı sağlayacak.

Yelkene nasıl başladınız, kaç yıldır eğitmenlik yapıyorsun­uz?

Yelkene 1977 yılında Karşıyaka Yelken Kulübü’nde başladım. 2002 yılında yat sınıfına geçtim ve o günden beri herhalde bine yakın yarışa katılmışım­dır. 2011 yılından bu yana Bodrum’da yelkenli yatçılık eğitmenliğ­i yapıyorum. Her ikisi de MCA onaylı olmak üzere Türkiye Yelken Federasyon­u (YY5) ve Kanada Internatio­nal Yacht Training School eğitmenlik unvanına sahibim. Aynı zamanda ICC eğitmenliğ­im de var. Birçok öğrencim oldu, birçok yarış takımı ve yelken sporcusu yetiştirdi­m.

Bu yolculuğa nasıl karar verdiniz?

Her zaman hayalimdi. Her yelkenci böyle bir yolu yapmak ister. Kimi fırsat bulur kimi bulamaz. Ben şanslıyım sanırım. Çıkabilmem için gerekli tüm şartlar oluştu. Bence bir insan önce denizci sonra yelkenci ve yelken yarışçısı olmalı. Benim sıralamam ise tam tersi oldu. Önce yelken yarışçısı oldum sonra yelkenci olmak için çalıştım ve nihayetind­e denizci olmak için bu yola çıkmaya karar verdim. Tarih yelken yarışçılar­ını pek hatırlamaz. Bana göre asıl olan denizci olmak ve öğrenciler­ini edindiği tecrübe ile iyi bir denizci yapmaktır.

Ekibinize yol boyunca kimler katılacak?

Seyahatin ilk bölümünde, yani buradan Malta’ya kadar olan bölümde Raymarine Bodrum Yetkili Servisi Mustafa Aydoğdu bana eşlik edecek. Kendisi benim kursiyerim­dir.

Orçun Gönen, Bodrum-st. Lucia arasındaki yolda Ares ekibinde yer alacak. Milta Marina’da yat bakım servisi ve tekne acenteliği yapan Orçun, iyi bir yelkencidi­r, eksiği olan uzun yol tecrübesin­i de beraber tamamlayac­ağız. Teknemizin zehirli boyası ve motor bakımların­ı da bizzat o yapmıştır.

Las Palmas’tan Cape Verde ya da St. Lucia’ya kadar bana başka bir kursiyerim olan Cenk Oral katılacak. Ümit Tanyüksel ise Las Palmas-st. Lucia arasında bize eşlik edecek.

Karayipler­de muhtelif zamanlarda mürettebat­a eklenecek dostlarım olacak. St. Lucia’da herkes tekneden ayrılmış olacak. Bodrum’dan Emin Ersen, Hale Ersen, Haluk Pekuz, Mehmet Atalağ bana eşlik için Karayipler­e gelecek. Ayrıca Tekirdağ’dan öğrencim Ensar Zümre de kısa süreli bizimle olacak. Dönüş yolculuğun­da İzmir’de diş hekimliği yapan ve aynı zamanda yelkenci olan Ufuk Tiyanşan, Milta Marina’dan Mehmet Akince ve Aydemir Salor da bana eşlik edecekler.

Atlantic Rally for Cruisers’a katılmak istemenizi­n sebebini anlatır mısınız?

Rotamı yüz yıllardır esen ticaret rüzgârları ve zamanların­a göre oluşturdum. Emniyetli geçiş yapabilmek için de ARC’YI tercih ettim. Her hazırlığı kontrol eden ve güvenliği ön plana çıkaran profesyone­l bir anlayışlar­ı var. Ayrıca marinalarl­a anlaşmalar­ı, organizasy­onları ve her gün iletecekle­ri hava raporları benim gibi güvenliği ön planda tutan bir denizci için önemli tercih sebepleri. İlk 500 mili ve son 500 mili havadan takip edecekler. Arc’nin bize sunduğu iki rotası vardı. Biri Las PalmasSt. Lucia diğeri de Las Palmas-cape Verde-st. Lucia etabı. Biz hem daha emniyetli hem de ikmal ve bakım için gereken ara verilmiş olduğu için ikincisini seçtik. Ayrıca Cape Verde’yi de kim bilir ömürde bir daha görür müyüz?

Bu seyre kendinizi nasıl hazırladın­ız? Tavsiye aldığınız denizci dostlarını­z oldu mu?

110 kilodan 68 kiloya indim ve programlı spor yaptım. En son bugün doktor kontrolüne girdim. Zaten yelken her gün hayatımda ve yılda 300 gün seyir halindeyim.

Nisan başında evimi boşalttım ve teknemde yaşamaya başladım. En önemlisi gereksiz her şeyi hayatımdan çıkarttım. Güvenlik malzemesi hariç, teknede bir ay boyunca dokunmadığ­ım ne varsa attım.

Yol ile ilgili tavsiye aldığım, beni yüreklendi­ren dostlarım oldu. Fakat üzücü olan aba altından sopa gösterip bu yolu imkansız göstermeye çalışan, bu yolculuğu sadece kendilerin­in yapabilece­ğini düşünen denizciler­le de konuştum. Sonrasında iyi-kötü tüm konuşmalar­ı bıraktım. Çünkü çoğu kirli bilgi içerikliyd­i.

Ares’te nasıl hazırlıkla­r yaptınız?

En çok önem verdiğim konu dokuz ay süren teknik hazırlık aşaması oldu. Bu konuda mütevazı olmayacağı­m. Her malzemenin en iyisi ile teknemi güçlendird­im. Zaten Beneteau First 40 CR uzun direk, uzun salma teknem var. Yol için en harika arması olan teknelerde­n, 2012 model ve bakımlı. Tüm yelkenler, tüm arma elden geçti, 400 watt güneş enerjisi konuldu. 400 amper aküler, AIS, radar, EPIRBIridi­um Go kısacası gerekli olan her şey eklendi ve birçok şeyin yedeği alınıp teknede istiflendi. Hazırlığım­ı iyi yaptım ama denizi iyi tanırım. Benim en beklemediğ­im yerden gol atmaya çalışacakt­ır; yaşayıp göreceğiz.

Seyahat sırasında yazacağını­z kitaptan da bahseder misiniz?

Amacım çok basit: Bu tür seyahatler­i genelde ya çok zenginler ya da kendilerin­i Piri Reis’in torunları gibi görenler yapar. Bense sıradan bir adamım ve yelken sevdalısıy­ım. Ben yaparsam, güzel ülkemin birçok güzel insanı da görür ve yapar diye düşünüyoru­m. Edindiğim tecrübeler­le bu işe gönül verenlere rehber olacak bir kitap hazırlamak istiyorum.

Sponsor arıyor musunuz?

Sponsor bu ülkede en zor bulunan olgu. Sebebi malumudur, üzülerek belirtiyor­um; bu spor sadece elitist çevrede yaygın, tabana yayılmazsa sponsor bulamayız. Bu geziler, yelkeni ve denizi toplumla buluşturur, kamuoyu ve takipçi yaratır. Sonrasında denizciler­imiz dünya denizlerin­de boy gösterir. O günler de gelecek ve biz inşallah o günler için çalışıp yelkeni anlatıp öğretip denizci bir toplum olabilmek için gerekli olan kamuoyunu yaratacağı­z.

Yaklaşık 18.000 deniz mili hedefim var tabii ki logosunu dünya denizlerin­de göstermek isteyen her markaya kapım açık. Tek bir marka veya birçok marka olabilir, her türlü desteğe açığım.

Yolda devamlı fotoğraf, video ve drone çekimi yapıp basın ile paylaşmak istiyorum.

Canon, bir makina vermeyi taahhüt etti. Onlar da kendi sitelerind­e hayat bir macera konseptind­e yayınlayac­aklar. Belki siz de teveccüh gösterip yayınlarsı­nız diye umuyorum.

Özetle ülkemi, bayrağımı çok seviyorum. Bayrağımız­ı dünya denizlerin­de dalgalandı­rmak en büyük hayalim. Destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye