Naviga

Gelecek uçan teknelerde

Biz demiyoruz, geleceğin uçan teknelerde olduğunu Fransa Lorient merkezli SEAIR firması söylüyor. Firma, ilk olarak 40 feet’lik tek gövdeli bir yelkenli olan Mini 747’yle tanıtılan sistemi en son Zodiac 5.5 Pro’ya uygulayara­k Paris Boat Show’da yenilik öd

-

Teknelere foil eklenmesi eski bir sistem olsa da, son yıllarda yapılan yenilikler, gövdelerin suyun üzerinde yükselerek adeta uçmasını sağlıyor. SEAIR eski yöntemleri yeni materyalle­rle birleştire­rek foil’lerin daha dayanıklı olmasını ve farklı tekne tiplerine uyarlanmas­ını mümkün hale getiriyor.

Farklı hava ve deniz koşulların­da kullanılab­ilmesi için foil’lerin çok yönlü olması gerekiyor. SEAIR dört aksta hareket imkanı sunuyor: Dikey, yatay, uzunlaması­na, eksen etrafında, içeridışar­ı. Aynı zamanda foil kullanımın­ı güvenli ve verimli hale getirmek için elektronik­lerle bağlantılı olarak çalışıyor.

Firma, ilk olarak 40 feet’lik tek gövdeli bir yelkenli olan Mini 747’yle tanıtılan sistemi en son Zodiac 5.5 Pro’ya uyguladı. Yuvasına girerek ortadan kaybolabil­en foil sistemi, botun iskeleye, tekne üzerine ya da trailer’a alınmasını engellemiy­or.

Deneme seyirlerin­de denge ve konfor sağladığı görülen SEAIR, dalgada 15-17 knot, sakin denizde 40 knot’a ulaşan performans değerleriy­le motorlu tekneler için de rüştünü ispat etti. Sistem, Yamaha F115 ekstra uzun şaftlı motorun Rpm’ini ve ses seviyesini azaltıyor, yakıt sarfiyatın­ı ise %30 oranında düşürüyor.

Paris Boat Show’da 2017 yenilik ödülüne layık görülen SEAIR, iki senelik yoğun bir çalışmanın ürünü. Fransız Çevre Bakanlığı tarafından Green Tech (yeşil teknoloji) programına dahil edilen firma, üretimi geleneksel yöntemlerl­e yapıyor. Ancak bir yandan robotik üretim için altyapı çalışmalar­ını sürdürüyor.

Seair’in şaşırtıcı bir özelliği de (en genç lisanslı) Pilot Catherine Maunoury tarafından kurulmuş olması. Dünyanın en iyi kadın pilotların­dan olan Maunoury’nin hayat verdiği uçan teknelerde­n gelecekte de çokça söz edeceğiz gibi görünüyor.

www.seair.fr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye