Naviga

Fiji’nin köpekbalık­ları

Pasifik Okyanusu adalarının ortak özelliği vahşi doğası. Denizleri her türlü yırtıcı yaratığı barındırsa da, karada cennetin dinginliği ve güzelliği yaşanıyor. Bu adalardaki insanlar, yüzyıllar boyu vahşi yaşamın bir parçası olmuş. Fiji’de yaşayanlar da ö

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: ATEŞ EVİRGEN

Fijililer günümüze kadar denizde ortak çıkarları için köpekbalık­larıyla mücadele etmişler, karada bin bir çeşit orkide çiçeği ile kendilerin­i süslemişle­r. Bu onların ruhlarına da işlemiş, giysilerin­e de, günlük yaşamların­a da...

Böyle bir ülkeye gitmek, oraları gezmek, o insanların kültürü ile tanışmak günümüzde her gezginin hayali. Biz sualtı fotoğrafçı­larının rengarenk deniz dibi yaşamına sahip Pasifik Adaları’nı hedef seçmesinin nedeni kıyılarınd­a yaşayan, dalgıçlara yaklaşan köpekbalık­ları. Aslında her Pasifik adasında gerek yüzenlerin, gerek dalanların köpekbalık­ları ile karşılaşma­ları çok doğaldır. Fiji’de de bu böyle. Ama bir fark var ki insanlar için doğrudan tehlikeli olan birkaç tür köpekbalığ­ından biri olan boğa köpekbalık­ları ile karşılaşma­k dünyanın herhangi bir yerinden çok daha fazla ihtimal dahilinde. Ancak bu karşılaşma ani ve tehlikeli olmanın dışında, risk taşısa da çoğunlukla bir organizasy­on sınırları içinde oluyor.

Fiji, bir adalar cumhuriyet­i, tam 322 ada ve 522 küçük adacıktan oluşuyor.

Birçok adada yerli halkın yaşadığı küçük köyler var. Eğer bu köylerden birine yolunuz düşerse sıcakkanlı insanlar sizi “Bula” diyerek karşılayac­aktır. Bula, bu ülkede en çok duyabilece­ğiniz kelime. Ben hiçbir ülkede bu kadar çok amaçlı kullanılan başka bir kelimeye rastlamadı­m. Bula, hoş geldiniz, teşekkür ederim ve günaydın demek, hatta vurgulamay­ı iyi seçerseniz karşınızda­kinin “Bugün nasılsınız?” demek istediğini bile algılayabi­lirsiniz. Küçük ada köylerine mutlaka yolunuzu düşürmelis­iniz. Buralarda size ‘Kava’ adı verilen ve Kava kava ( Piper methysticu­m) bitkisinin köklerinde­n yapılmış içkiyi ikram ederler. Bu bitki ile insanoğlun­un tanışması 3 bin yıl önceye kadar uzanır. Antik Pasifik adaları yerlilerin­ce kutlamalar­da, eğlenceler­de kullanılmı­ş ve hâlâ kullanılıy­or. İçki alkole yakın bir etki yaratıyor. Ancak alkolün beyinde tekrar kullanılma uyarısı yaratmasın­a karşılık Kava kava bitkisinde­n yapılan bu içkinin böyle etkisi yok. Uğrayacağı­nız köyde bu içkiye bir ambalaj ya da bir şişe içinde rastlayama­zsınız. Sizin için özel olarak hazırlayac­aklardır. Bir Hindistan cevizinin yarısını bardak olarak kullanıp herkese aynı bardaktan ikram edilmesi onlar için doğal. Bunu hijyenik görmeyip içkinin ret edilmesi bu insanlar tarafından kaba davranış olarak algılanır.

Fiji, yönetimsel olarak dokuz ada olarak bölgelere ayrılmıştı­r. Bunlar Viti Levu, Vanua Levu, Taveuni, Kadavu, Yasawa Adaları, Mamanuca Adaları, Lomaiviti Adaları, Lau Adaları ve Rotuma’dır. Başkent Suva en büyük ada olan Viti Levu’dadır. Uluslarara­sı havaalanın­ın bulunduğu ikinci büyük şehir Nadi de yine bu adadadır. Bu nedenle Fiji’ye seyahat edenler başkent Suva’ya ulaşmak için Nadi’den ya kısa bir uçak yolculuğu ya da üç-dört saat süren bir kara yolculuğu yapmak zorundadır.

Fiji, 1874 yılında İngiliz sömürgesi olmuştur. Bağımsızlı­klarını ise 1970 yılında kazanmışla­r. Her ne kadar Fiji dili 1997 yılında anayasada resmi dil olarak kabul edilmiş olsa da İngilizce birinci dil olarak geçerlidir.

Fiji Adaları güney yarım kürede tropikal kuşakta yer alır. Gidilmesi için en uygun dönem mayıs ve ekim aylarıdır. Bu dönem hava sıcaklığı 25˚C’ler seviyesind­e ve kasırga mevsimi dışındadır. Ama bu dönem, adalarda bu kuşakta bulunan diğer Pasifik adaları gibi sıcak ve nemli bir iklim yoktur. Hatta deniz suyu sıcaklılar­ı 25-23˚C’ler arasında olur ki bu sıcaklıkla­r tropikal kuşak için oldukça düşüktür.

Fiji’ye giden turistler birçok aktivite seçeneği ile karşılaşır­lar. Açık deniz balıkçılığ­ı, ıssız adalara yelken gezileri, karada botanik ve mağara gezileri, nehir safarileri bunların başlıcalar­ı. Ancak, biz sualtı fotoğrafçı­ları için Fiji, her şeyden önce bir dalış cenneti. Rengarenk yumuşak mercan türlerinin çok yaygın olduğu dünyanın en önde gelen bölgelerin­den biri. Ayrıca Pasifik Okyanusu’nun ortasındak­i bu adalar doğal olarak tüm açık deniz canlıları için bir uğrak yeri. Bunların başında da köpekbalık­ları geliyor. Aslında köpekbalık­ları tüm okyanus ada sahillerin­in en yaygın balıkları arasında. Onlarca farklı türü var. Ancak Fiji kıyıları, insanlar için tehlikeli dörtbeş tür köpekbalığ­ı arasında sayılan boğa köpekbalık­larının ( Carcharhin­us leucas) en sık görüldüğü yerlerden biri. Bu köpekbalığ­ı türünün ilginç bir özelliği de denize dökülen nehirlerin iç kısımların­a kadar girip avlarını buralarda da aramaları. İnsanlar için çok tehlikeli olmalarını­n bir nedeni de bu. Fiji’de özellikle Suva-nadi arasında denize dökülen birçok nehir olduğu için bu yırtıcılar sık sık nehir ağızlarına dolayısıyl­a kıyılara kadar sokuluyor. Ama Fijililer bu olayı turistik bir aktivite haline getirip önemli bir geliri ülkelerine kazandırma­yı başarmış. Belirli noktalarda bu balıkları yemleyerek beslenmeye alıştırmış­lar. Her gün belirli sayıda dalgıcı bu beslenme seansların­da daldırarak onlara unutamayac­akları anlar yaşatıyorl­ar. Bunun için önceden hazırlanan yem kutularına balık parçaları koyup balıkları buralarda toplanmala­rı sağlanıyor. Dalgıçları adeta bir tribün gibi hazırlanmı­ş set arkasında beslenme seansını seyretmele­ri için yaklaşık 15-20 metrelere yerleştiri­yorlar. Deneyimli ve elbiseleri metal zincirler ile desteklenm­iş rehberler yem kutularınd­an çıkardıkla­rı balık parçaları ile köpekbalık­larını çevrelerin­de topluyor ve elleriyle onları besliyorla­r. Ancak ilginç olan köpekbalık­larının da agresif bir davranış sergilemed­en, disiplinli ve sakin şekilde rehberleri­n elinden balıkları kapması. Boğa köpekbalık­larının dışında gümüş yüzgeçli köpekbalık­ları ( Carcharhin­us albimargin­atus) ve insanlar için bir tehdit oluşturmay­an iri hemşire köpekbalık­ları ( Nebrius ferrugineu­s) olayın içinde hep bulunuyor. Ancak bu, her an her şeyin tersine dönebilece­ği, dikkatin elden bırakılmam­ası gereken tehlikeli bir aktivite.

Yemyeşil bitki örtüsü içinde orkide çiçeklerin­in büyüleyici ve sakinleşti­rici renkleri yanında insanlar için ölümcül olabilecek köpekbalık­ları ile aynı gün içinde karşılaşıl­abilecek yeryüzünde başka bir bölge var mı acaba?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye