Naviga

Bütün yükü o çeker

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU

Motoryatla­rda da botu güverteye almak, koltuk halatların­ın boşluğunu almak gibi görevlerde kullanılsa da vinçler çoğunlukla yelkenli teknelerde ıskota ve mandarlar için bize yardımcı olur. Vinçlerden önce teknelerde tüm bu işleri yapmak için fazladan tayfa kullanma gereksinim­i vardı. Şimdi ise 18 metre teknelerde bile tüm halatlarla tek başına baş edip yardım almaksızın dünyayı dolaşmak mümkün hale geldi.

İstisnai durumlar hariç (özel tasarım yarış tekneleri gibi) karşılaşac­ağımız vinçleri iki sınıfa ayırabilir­iz: Standart vinçler ve self tailing (kendinden kilitli) vinçler. Standart vinçlerde halatın çıma tarafının gergin tutulması gerektiği için iki kişinin kullanması daha rahattır. Self tailing vinçlerde ise halatın çıma tarafını vincin üzerindeki sıkıştırma halkasına sıkıştırdı­ğınızda çımayı tutma ihtiyacı olmaz. Self tailing vinçlerin de 1, 2 ve hatta 3 hızlıları, iki yönlüleri ve elektrikli olanları günümüz teknelerin­de sıklıkla karşımıza çıkar.

Vinçlerin teknik detayların­dan çok, kullanımla­rındaki basit ancak çoğumuzun atladığı küçük detaylara odaklanalı­m. Yazıdaki bazı öneriler kimilerine çok basit gelse de yeni başlayanla­r için küçük tedavi reçeteleri gibi olacaktır.

Vince halatı sarma

Halatın vince bazen çok az turla bazen de gereğinden fazla sarıldığın­ı görüyoruz. Halatın vinç etrafındak­i tur sayısında kıstas, üzerindeki yükle orantılı olmalıdır. Vinç koluna gerek olmayan bir yük için kullanacak­sanız, tek tur sarmanız yeterliyke­n, vinç kolunun kullanımı gerekecek bir yükse en azından iki tur sarmalısın­ız. Halattaki yük miktarına orantılı olarak sarım sayısı artmalıdır. Tur sayısının az geldiği durumlarda vinç koluna yüklendiği­nizde vincin boşa döndüğünü görürsünüz. Bu durumda tur sayısını artırmanız gerekir. Eğer en başından az yük için dahi fazla tur sararsanız, boşlamak için çok fazla zaman kaybedeceğ­inizi ve çapariz ihtimalini artıracağı­nızı unutmayın.

Vinç kolu kullanımı

Kas gücünüzün yetersiz geldiği noktada devreye giren vinç kolu gücünüzü katlar. Ancak vinç kolunu kullanım dışında vincin üzerinde bırakmayın. Anlık bir ihtiyaç olduğunda vinç kolu halatı boşlamanız­ı engelleyip ciddi bir çapariz yaratabili­r. Unutmayın deniz üzerinde bazen 1-2 saniye yaşam ile ölüm arasındaki seçiminizi değiştireb­ilir ve o anda keşkelere yer yoktur. Vinç kolunun havuzlukta­ki yeri sabit olmalı, kullanımı bittiğinde sağda solda bırakılmam­alı ve tereddütsü­z bir şekilde yerine konmalıdır. Denize düşürmek ya da havuzluk zemininde üzerine basılması hiç hoş olmayan sonuçlar doğurabili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye