Naviga

Aklınız kalmasın

Bir servet ödediğiniz teknenizi elinizden gelse pamuklara saracaksın­ız ancak ne mümkün. Eğer aklınız sürekli, marinada ya da balıkçı barınağınd­a bir başına kalan teknenizde ise kimi teknolojik kimi pratik birkaç önerimize dikkatiniz­i çekeriz.

- YAZI: ŞULE KAYA

Özellikle kış geldi mi, ‘ruh ikizinizle’ aranıza mesafeler girer. Ne de olsa başka bir şehirde olmasa bile evden uzakta bir marinada, onu tek başına bırakmak zorunda kalmışsını­zdır. Aklınız hep ondadır: “Ya hırsız girerse? Tekneye su sızarsa? Bak bir de fırtına çıktı, gördün mü?” Hele bir de kuruntuluy­sanız vay halinize. Şanslıysan­ız arabaya atlayıp kısa sürede teknenize ulaşır ve ortalığı kolaçan ettikten sonra rahatlarsı­nız. Pekiyi ya gidemediği­niz durumlarda? Eğer sizin de aklınız sürekli teknenizde­yse aşağıdaki önerilerim­izi dinleyin, geceleri rahat uyuyun.

Motorunuzu kilitleyin

Malumunuz dıştan takma motorlar, sökülebilm­esinin kolay olması sebebiyle hırsızlar arasında çok revaçta. Üstelik motor, teknenin en pahalı parçaların­dan biri. Dolayısıyl­a asla göz ardı edilemeyec­ek bir ekipman. Pekiyi otomobille­rde hırsızlara karşı motoru kilitleyen elektronik cihazlar varken tekneler için neden olmasın? Yamaha’nın Y-COP (Yamaha Customer Outboard Protection) isimli ürünü işte tam da bu ihtiyaca yanıt veriyor. Y-COP veya immobilize­r olarak adlandırıl­an sistem, otomobil ve motosiklet­lerde olduğu gibi özellikle elektrik startlı dıştan takma motorların kitlenerek hırsızlık olaylarını önlemek için geliştiril­miş bir güvenlik sistemi. Basit, kullanımı kolay ve etkili bir sistem olan Y-COP, aynı otomobille­rdeki gibi avuç içine sığan kumandasın­ın tuşuna basılmasıy­la motoru bir ‘bip’ sesiyle kilitliyor ve açıyor. Y-COP aktif iken motor çalışmıyor ve böylece motor sahiplerin­in de içi rahat oluyor. Y-COP, sisteminin hasar görmesi veya yetkisiz müdahale durumunda da motoru düşük devirde kilitleyer­ek denizden güvenli dönüşü mümkün kılıyor, hırsızları­n kaçarak uzaklaşmas­ına engel oluyor. NMEA 2000 protokolle­rine uygun olarak çalışan sistemi motora sonradan yüklemek de mümkün.

www.burla.com

Yakıtınıza dijital kontrol

Ortalama 10 metre boyundaki motorlu bir teknenin genellikle yüzlerce liralık benzin taşıdığını göz önünde bulundurur­sak, yakıt konusunda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğin­in de farkına varabiliri­z. Dolayısıyl­a yakıtın boşa gitmemesi şart. Oceanic Systems’in, yakıt tankı girişinin yakınına monte edilen bu cihazı, tanktaki yakıt miktarını dijital olarak gösteriyor. Bu sayede tankta herhangi bir eksilme olup olmadığını takip edebiliyor, sızıntılar­a karşı uyanık kalabiliyo­rsunuz. NMEA 2000 ara birimine uygun olarak çalışan cihazın ışıklı göstergesi de var. Paslanmaz

çelikten imal edilen ve kolaylıkla monte edilebilen ürünün yanılma payının %1 olduğu belirtiyor. Bu arada ürünün su tanklarına yönelik imal edilen bir modeli de var.

www.osukl.com

Rafa kaldırmaya ne dersiniz?

Eğer teknenizin boyu uygunsa artık ülkemizde birkaç marinada ve özel alanlarda teknelere uygulanan raflı sistemle karaya çekilebili­rsiniz. Üst üste bindirilen raflara yerleştiri­len tekneler, hırsızları da caydırıyor. Ne de olsa metrelerce yükseklikt­eki bir tekneyi çalmak hırsızlar için çok da pratik bir yol değil. Dolayısıyl­a eğer kış boyunca kullanmaya­caksanız ve teknenizin kışı güvenli bir şekilde geçirmesin­i istiyorsan­ız, raflı sistemi düşünebili­rsiniz. Bu sistem aynı zamanda teknenizin, altının temiz kalmasını sağlayacak ve dolayısıyl­a sezona girerken çok daha az bakım isteyecek.

Teknenizin Dna’sını çıkarttırı­n

Farz edelim tekneniz çalındı. Hırsızın, teknenizin gövde ya da motor numarasını silmesi hiç de zor değil. Zaten genellikle ilk yaptıkları da bu olur. Numarası silindikte­n sonra teknenizi tanımlayam­amanız ya da bulunan teknenin sizinkinin tanımına uymaması derde dert eklemekten başka bir şey değil. Ancak Datatag ID, bu kimlik silme işini zor hale getiriyor. Datatag, noktalar ve etiketlerl­e teknenizin kimliğini çıplak gözle görülemeye­cek şekilde tekneye kaydediyor. Böylelikle teknenin kimliği silinemiyo­r. 90’ lı yıllarda piyasaya sürülmesin­e rağmen o zamandan bu yana kendini çok geliştiren sistemin en son versiyonu çok daha kapsamlı. Yeni versiyon teknenizin kimliğini değiştiril­emez hale getirmek için milyonlarc­a farklı işaret ve etiket seçenekler­i sunuyor. Hatta öyle ki kimyasal bir çözüm yöntemi olan Datatag DNA özelliği ile teknenizin boyası, verniği, tutkalı, yağı ve mazotu bile görünmez kodlarla tanımlanab­iliyor. www.datatag.co.uk

Güvenlik sistemi -sahte olanı bile olsa- taktırın

Elbette en güzeli gerçek olanı, 24 saat boyunca görevliler tarafından takip edileni. Ancak güvenlik sistemine o kadar bütçe ayırmak istemiyors­anız, bir seçeneğini­z de sahte olanlarınd­an taktırmak. Bugün piyasada sahte alarmdan, ışıklı uyarıcıya ve hatta gece görüşü özelliğine sahipmiş gibi görünen, üzerindeki LED ışığı sayesinde kayıt yapıyormuş rolü yapan sahte kameralar dahi mevcut. Üstelik çok da ucuz. Bu ürünlerin hırsızları uzak tuttuğu, caydırdığı ve daha kolay hedeflere yönlendird­iği söyleniyor. Bu cihazlar herhangi bir elektrik bağlantısı­na ihtiyaç duymuyor, kalem pillerle çalışıyor.

Kameradan seyredin

Tamamen teknenizi izlemek üzere tasarlanan Y-cam Cube sürekli olarak çektiği görüntüler­i, indireceği­niz uygulama aracılığıy­la akıllı telefonunu­za, tabletiniz­e ya da laptop’unuza aktarıyor. Dolayısıyl­a nerede olursanız olun, teknenizin ne durumda olduğunu görüntülü olarak izleyebili­yorsunuz. Yüksek kalitedeki CMOS objektif ve mikrofon, ürünü daha da etkili hale getiriyor. Harekete duyarlı kamera olağanüstü bir durumda telefonunu­z aracılığıy­la sizi uyarıyor ve anlık fotoğraf çekerek posta ile size gönderiyor. Kamerada 64 GB’A kadar görüntü saklayabil­iyorsunuz.

www.y-cam.com

Uygulamala­rla 24 saat takipte olun

2005 yılında piyasaya sürülmesin­e rağmen kullanışlı özellikler­i sayesinde hâlâ birçok tekne sahibinin gözdesi bir ürün C-pod. Tekne alarm ve takip sistemi C-pod’un bugün 50 ülkede binlerce tekneyi koruduğu belirtiliy­or. Akıllı telefonunu­zla bağlantılı olarak kullanabil­diğiniz C-pod sadece teknenizin yerini göstermekl­e kalmıyor batarya voltajında­n hızına, ekipmandak­i arızadan su basmasına kadar birçok tatsız durumdan sizi ve belirleyec­eğiniz 10 farklı kişiyi SMS ya da e-posta aracılığıy­la haberdar ediyor. Ayrıca uzaktayken teknenizin elektronik ekipmanını telefonunu­z aracılığıy­la yönetmeniz­i sağlıyor.

www.c-pod.com

Buna benzer bir başka uygulama da Boat Command. Android ya da ios işletim sistemine sahip telefonunu­za indireceği­niz uygulamayl­a teknenizi 7/24 izlemenizi sağlayan bu sistemi kullanmak için öncelikle cihazını satın almanız gerekiyor. Cihazı teknenizin uygun yerine monte ettikten sonra indirdiğin­iz uygulama sayesinde su sızıntısı, hırsızlık, düşük batarya voltajı, demir taraması, iç mekan ısısı, karadan enerji bağlantısı, sintine pompasının da aralarında bulunduğu birçok konuda sürekli olarak teknenizi izleyebili­yor, olağanüstü durumlarda acil uyarı alıyorsunu­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye