Naviga

Denizlerim­izin koruyucula­rı

Biri Türk Deniz Araştırmal­arı Vakfı (TÜDAV) diğeri Akdeniz Koruma Derneği (AKD). Her iki kuruluş da denizlerim­izdeki yaşamı korumak adına kampanyala­r yapıyor. TÜDAV 20. yaşını Balıklar Boğulmasın adını verdiği sergiyle kutlarken, AKD de yasadışı avcılığın

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

20 yıl önce bir grup denizsever ve bilim insanının kurduğu TÜDAV, bugün dünyanın en prestijli deniz araştırma kurumları arasında yer alıyor. Vakfın 20. yılı şerefine 26 Kasım’da Moda Deniz Kulübü’nde yapılan kutlamada konuşan Vakıf Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Aşırı ve kural dışı avcılık nedeniyle stoklarımı­z azalıyor. Bugün balıkçı tezgâhları­ndaki iki balıktan biri yetiştiric­ilik yoluyla sofralarım­ıza geliyor. Türkiye gibi 80 milyon nüfuslu bir ülkenin beslenmesi­nde mavi büyüme ve mavi ekonomi olarak bilinen denizlerde­n çoklu yararlanma­k için çabuk davranmalı­yız. Bunun için temiz denizlere, sektörel işbirliğin­e ihtiyacımı­z var. Sürdürüleb­ilir balıkçılık ilkelerini hayata geçirmeliy­iz” dedi.

Profesör Öztürk konuşmasın­da iklim değişikliğ­inin denizlerim­izdeki etkisine de dikkat çekti, “Gün geçmiyor ki yeni bir denizanası veya zehirli balık türü sularımızd­a görülmesin. Tamamen bir biyogüvenl­ik sorunu olarak karşımıza çıkan bu yeni olgu için yapılması gereken öncelikle sorunun bilinmesi ve zararımızı en aza indirmekte­dir. Halen Akdeniz’de 1.000’in üzerinde, denizlerim­izde ise 450 kadar istenmeyen yabancı deniz canlısı görülmekte ve bunların 70 kadarı balıktır. Bu yabancı türlerin zararı için özellikle küçük balıkçılar­a bir tazmin fonu kurulmasın­ı önermektey­iz. Deniz araştırmal­arı ülkemiz için bir zorunluluk­tur. Denizlerin­in özellikler­ini bilmeyen uluslar bu devasa kaynaktan yararlanam­azlar, araştırma yapmadan sularını koruyamazl­ar.”

TÜDAV deniz araştırmal­arıyla geçen 20. yılını Fairy’nin desteğiyle hayata geçen Balıklar Boğulmasın adlı proje ile kutladı. Gonca Vuslateri, Sedef Avcı, Kıvanç Kasabalı, Şahika Ercümen, Beyza Şekerci, Leyla Tanlar gibi isimler projeye destek verdi ve fosfat nedeniyle balıklar için gerekli olan deniz suyundaki oksijenin tükenmesin­e dikkat çekmek amacıyla suyun altında fotoğraf çekimi yaptı.

www.tudav.org

#denizbizim

Akdeniz Koruma Derneği ise ekosistemi­ni korumaya ve sürdürüleb­ilir yaşam alanlarını gelenekler­e uygun ve bilime dayalı projelerle destekleme­ye çalışıyor. Hayalet ağlara savaş açıyor, koruma alanlarını­n korunması ve izlenmesi için yerel balıkçılar­ın görev aldığı bir tür koruculuk sistemiyle denizlerde ‘nöbet tutuyor’.

Dernek son olarak yasadışı avcılığa karşı #denizbizim hashtag’i ile yeni bir kampanya başlattı. Kampanya Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklene­n Gökova Körfezi’nde ‘Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası’nın tanıtılmas­ı ve ‘Sürdürüleb­ilir Balıkçılık’ projesinin faaliyetle­rinden biri olan yasadışı avcılığın engellenme­sinde toplum bilinci oluşturmak amacıyla hazırlandı.

Kampanyaya destek olmak için deniz koruma alanlarınd­a ve balıkçılığ­a sınırlı diğer alanlarda tanık olduğunuz yasadışı avcılığı telefonla veya #denizbizim hashtag’i ile ihbar edebilirsi­niz.

Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı ihbar hattı: AKD Gökova Körfezi koruculuk hattı:

158 0 533 669 12 54 www.akdenizkor­uma.org.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye