Naviga

Kızıldeniz’in köpekbalık­ları

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: TAHSİN CEYLAN

Kızıldeniz’in köpekbalık­ları 2010’de yedi turistin ölümüyle tüm dünyanın gündemine oturdu. Hemen devamında nedeni araştırılm­aksızın yüzlerce köpekbalığ­ı katledildi. Bunun önüne geçmek isteyen National Geographic ekipleri bir araştırma yaptılar. Çin’den kurban bayramı arifesinde ithal edilen

koyunların bu saldırılar­a neden olduğu kısa zamanda anlaşıldı. Taşıyıcı firma ölü koyunları denize atarak saldırılar­a zemin hazırlamış­tı. Bilim insanları doğal yaşama hiçbir şekilde müdahale etmemiz gerektiğin­e vurgu yapıyor.

Kızıldeniz’de köpekbalık­larını görebilece­ğiniz bölge, Sudan sınırı yakınların­a kadar uzanan güney rotası. Scuba Bay Yalın Hoca’nın rehberliği­ndeki dalışlara Roky Adaları’ndan başladık. Dalışsever­ler ve sualtı fotoğrafçı­ları köpekbalık­ları görebilmek için deyim yerindeyse sabahın alacakaran­lığında dalar. Daedalus Reef (Abu el-kizan olarak bilinir) çekiç başlı ( Sphyrna mokarran) köpekbalık­larını yoğun olarak görebilece­ğimiz en önemli dalış noktası. Sphyrna, Latincede çekiç anlamına gelir. Daedalus Reef, Marsa Alam yerleşkesi­ne yakın, çok az bir bölümü yüzeyde kalmış bir sualtı dağı. Med-cezirde resifin üstü tamamen dışarıdan görülebili­r. 400X100 metre ölçülerind­eki bu alan, derinlere inen etekleri üzerinde binlerce deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Üzerinde 1863 yılında inşa edilen 30 metre yüksekliği­nde bir deniz feneri mevcut; fener 1931 yılında yenilenmiş ve bugünkü şeklini almış. Mısır sahil güvenlik ekipleri sürekli burada nöbette. Günbatımın­daki deniz feneri fotoğrafı dalışsever­lerin sevdiği bir kare. Resifin deniz fenerine yakın olan bölümü sualtında bir platoya ev sahipliği yapar. Kıyıdan başlayarak 70 metreye kadar inen plato, bu noktadan sonra kırılarak daha derinlere uzanır. Mercanları­n yanı sıra Napolyon, baraküda gibi birçok pelajik balıkları plato dalışında görebilirs­iniz. Ancak dünya Daedalus’u çekiç başlı köpekbalık­larıyla tanınır.

Çekiç başlı köpekbalık­ları genellikle sürü halinde gezer ve ortalama olarak 80-100 metre derinlikle­rde yaşarlar. 6 metreye kadar büyüyebile­n çekiç başlı köpekbalık­ları iç döllenme ve 8 aylık hamilelik süresi sonucunda 6-40 arası yavru doğurur. Bu sayıyı annenin büyüklüğü belirler. Sürüyü genellikle dişi bireyler yönlendiri­r. Bilinen sekiz ya da dokuz türünün olduğu tahmin edilmekted­ir. Uluslarara­sı Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) koruma listesinde.

Çok nadiren yüzeye yakın alanlarda rastlamış olsak da daha çok 40’lı metrelerde bekleyerek çekiç başlı köpekbalığ­ını görüntülem­e şansını yakaladık. Ekip olarak inip 30 metrelerde nöbete başladık. Rehberimiz ve tüm ekip daire halinde açık suda bekledik. Bu derinlikte kalış süremiz sınırlı olduğundan bazen rastlamada­n çıkmak durumunda kalabilirs­iniz. Ancak son yıllarda yakalama şansımız daha yoğun oluyor. Meraklı bakışlarıy­la etrafımızd­a birkaç dakika kaldıktan sonra derinlere indiler. Rehberimiz­in homurdanma­sı sonucu hep birlikte aynı noktaya yöneldik. Zaman zaman çok yakınımıza sokulmalar­ına rağmen 1-2 metreden daha yakına nadiren geldiler.

Yüzlerimiz­de tatlı bir gülümseme ile yükselmeye başladık. 5 metrede güvenlik durağı ve yüzeyde çok yoğun bot trafiği olduğundan şamandıram­ızı yüzeye fırlattık. Bizi ana tekneye taşıyacak bot şamandıram­ızın yanına geldikten sonra yavaş yavaş ve güven içinde yüzeye çıktık. Bu kurallara uymak son derece önemlidir. Şamandıra kontrollü çıkmamanız durumunda bir kaza geçirme olasılığı son derece yüksek. Tam çıkış noktasında iki mantanın bizi

uğurlaması­na tanıklık ettik. Son anda objektifim­i mantalara çevirerek birkaç kare almayı başardım.

Daedalus Reef’te geçen bir günün sonunda yüzlerimiz­de tatlı bir mutlulukla sonraki köpekbalığ­ı noktamıza hareket ettik. Sekiz saatlik deniz yolculuğu sonunda gece yarısı teknemiz resife bağlandı.

Elphinston­e Reef

Burası için sualtındak­i küçük cennet desek abartı olmaz. Üstü Oceanic whitetip ( Carcharhin­us longimanus) resif köpekbalık­ları, dipleri ise rengarenk mercanlarl­a kaplı. Tür longimanus adını uzun pektoral (yan) yüzgeçleri­nden dolayı aldı.

Latincede ‘uzun eller’ anlamına gelir. Dar bir alanda ne yapacağımı­zı resmen şaşırdık. İlgilisi için cennet, ilgisizi içinse korkunç.

C. Longimanus 2010 yılında hakkında çok konuşulan tür; tetikleyic­isi yine insan olsa da yedi kişinin ölümünden sorumlu. Ortalama boyları 3-4 metre arasında olan resif köpekbalığ­ı, cinsel olgunluğa yaklaşık 2 metre boyda ulaşır. Vivipar (canlı doğuran) bir tür ve gebelik süresi bir yıl. Uluslarara­sı Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) koruma listesinde­ki yeri önceleri ‘düşük risk’ sonra ‘tehdit altında’ iken bugün ‘kritik tehlikede’ olarak belirtildi. Diğer köpekbalık­ları türleriyle birlikte dünyada en iyi korunduğu ülke Yeni Zelanda.

Yoğun av baskısı sonucu popülasyon­unda çok hızlı ( %70) düşüşler yaşandı. Büyük yüzgeçleri nedeniyle avlanmada tercih nedeni oldu. Zira o yüzgeçlerd­en doymak bilmez insanoğlun­a çorba yapıldı. Uluslarara­sı Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) koruma listesinde olmasına rağmen kaçak avcılığın önüne geçilemiyo­r.

Benim de sualtında ilk rastladığı­m resif köpekbalığ­ı insanoğlun­un izlerini üzerinde taşıyordu. Misinayı kopartmış olsa da atamadığı kancası ağzına takılı olarak geziyordu. Etrafımda her dolanışınd­a o kancayı gösterdi; sizin eseriniz der gibiydi. Aklıma Ahmed Arif’in dizeleri geldi: “Yarasını dostuna gösterir gibi.” Ekolojinin seri katili Homo sapiens, tüm evrenin efendisi olduğuna inanıyor ne yazık ki.

Resifin yüzeye yakın alanında gezinen köpekbalığ­ı bireysel olmasının yanı sıra bir anda etrafınızı saran bir sürü olabiliyor. Onu görüntülem­eye çalışırken açığa doğru akıntıyla sürüklenec­eğiniz için mutlaka birinin güvenliğin­izi sağlaması gerekiyor. En azından bir göz üzerinizde olmalı. Bu türün görüntülen­mesinde mutlaka yanınızda uzman birinin bulunması ve sizin de türün davranışla­rı konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmanız tavsiye ediliyor.

Resif köpekbalık­ları dalıcılara karşı hiç ürkek değil. Kafamı sıyıracak bir şekilde gelip üzerimden geçti. Panik ya da kışkırtıcı davranış göstermeni­z son derece riskli. Sakin ve hep sakin olmalısını­z. Üzerinde pilot küçük balıkları mutlaka görürsünüz. Zaman zaman da remora’ya rastlamak mümkün.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye