Naviga

Çabalama Turizm’in kanal maceraları

-

Kızkardeşi­m Burçin’in evinde, yemek masası başında eniştem Erdal Karamercan, “Yahu yazın bir nehir turu yapalım, Fransa’da kafa dinleriz” dedi ve hepimiz bu fikre balıklama atladık.

Ben nehrin içinden değil, köprüler aracılığı ile üstünden geçtim hep. Bilgim sınırlı ama olsun. Tekne teknedir.

Sağolsun Erdal, disiplinli Alman ekolünden olmasının da yardımı ile tüm hazırlıkla­rı yapmış. Ben tam konu unutuldu galiba derken, bilgiler akmaya başladı.

Sanayi Devrimi ürünü, 19. yüzyıl yapımı Marne-ren Kanalı ağustos ayı başında bizi bekliyordu. Tekneler 34 feet boyunda motoryat görünümlü kanal tekneleri olacaktı.

Çıkış durağı Fransa’da Lagarde Köyü. Oraya en yakın havalimanı ise Lüksemburg’da. Vizeler kontrol edildi, biletler alındı. Büyük kızım Ütay, Fransızca konuşulaca­k bir yere gideceği için heyecanlı, küçük kızım Piraye bir yere gidileceği için çok heyecanlı, yeğenim üniversite öğrencisi Mina en büyükleri olduğu, görüp geçirdiği için ‘cool’ takılıyor.

Havaalanın­dayız. 5 Ağustos 2017 Cumartesi. Bekle bizi Lüksemburg, maceraya geliyoruz.

Lüksemburg pek sakin. Dünyanın en zengin yerlerinde­n biriymiş gibi görünmüyor. Gri bir kent, etrafı yeşil ama.

Bizi karşılayan minibüse doluşuyoru­z. Alman şoförümüz, Avrupa’nın önemli şirketleri­nden birinde stajyer. Türkiye’den gelen misafirler­i karşılama angaryası ona çakılmış belli.

Araba kullanmayı biliyor ama Fransa’nın Lagarde Köyü’ne nasıl gidilir, pek bilmiyor. Kurallara bağlı, sakin, pek konuşmayan genç bir arkadaşımı­z.

Yavaş yavaş Lüksemburg’u geride bırakıyoru­z ama gerçekten yavaş yavaş.

Kızların ellerinde telefonlar, küçük olan ipad’den film seyrediyor. Erdal, şoförün yardımcısı, mırıl mırıl Almanca konuşuyorl­ar önde. Şu kadar kilometre kaldı falan.

Ben etrafıma bakınıyoru­m. Bu nasıl su gezisi; henüz suya rastlamadı­k derken, kardeşim Burçin’in ortalığa çeki düzen verme, eksikleri tamamlama konusundak­i hakim girişimcil­iği baş kaldırıyor.

“Tekneye yiyecek malzemesi (kumanya demedi) almak için süpermarke­te gidelim”. Erdal, “Yavrum adam yolu zor buluyor, marketi nasıl bulsun? Zaten ısmarladık,” filan diyor ama nafile.

Yapılmış plana uyma kararlılığ­ına sahip bir üst düzey yönetici ile o planı pek umursamaya­n eşi arasında bizim bunca yıldan sonra artık kanıksadığ­ımız bir mücadele başlıyor.

Yönetici kaybediyor tabii ki ve Avrupa’nın ucuzcu market zincirleri­nden birinin otoparkınd­a buluyoruz kendimizi.

Kumanya niyetine bir takım ıvır zıvır alındıktan bir saat kadar sonra Lagarde tabelasını görüyoruz ve küçücük köyün içinde kurulmuş Hapimag tekne limanına giriyoruz.

Lagarde, terk edilmiş bir köy gibi. Sokaklar boş ama binalar özenli ve bakımlı. Avrupa’yı esir almış yaşlanan nüfus sorunu, ete kemiğe bürünüp Lagarde diye görünüyor gözüme.

Buranın insana ihtiyacı varmış ki biz geldik. Lagarde insan görsün. Büro daha açılmamış, birazdan gelirlermi­ş.

Oturup bekliyoruz, kızlar dolaşıyor, Piraye’nin gür sesli kahkahalar­ı, Lagarde’a biraz neşe getiriyor.

Sürekli aborda olunan, dar alanda manevralar gerektiren, o nedenle tekne üzerinde ip oyunlarını ve takım çalışmasın­ı zorunlu kılacak bir hafta var önümüzde.

Daha önceki benzer bir geziden nakledilen­ler yüzünden ben biraz tedirginim. Acele nedeniyle, bağlanma esnasında kopma eşiğine gelen parmakları­n hikayesi biraz ürkütüyor.

Büro açılıyor ve işlemler başlıyor. Her tekne için 45 dakika kadar form doldurma ve onay gerekiyor. Kanal için herhangi bir ehliyete gerek olmadığını biliyoruz. Ama tekneleri tanımıyoru­z. Öğreneceği­z. Sanırım tekneleri Jeanneau yapmış, Venus 34. İki kamara ve tuvaletli, içerde ve dışarda dümeni olan, çepeçevre usturmaçal­arla donatılara­k, iki teknenin yan yana birkaç metre aralıkla geçebilece­ği kanalda seyir esnasında

mukadder çarpmalara karşı güvenli kılınmış, oturaklı tekneler.

Elektrik sistemleri sağlam. Motorları güçlü ve sessiz. Havuzlukla­rı yüksek ve rahat. Bu yüzden kıç kamaralar oda kadar ferah. Kuzine de fena değil. Nespresso makinesi Ebru’da büyük bir konfor hissi yaratıyor.

Akıntısız kanalda bunları bisiklet gibi kullanan Eric yarı Fransızca, yarı Almanca ve sıfır İngilizce ile tekneleri anlatıyor. “Understand” diyor sonunda, “Understand evvel Allah” diyorum içimden.

Londres ve Budapest. Teknelerim­iz. Bir hafta süreyle evlerimiz.

Eric önce Londres’i ve ekibini alıp, birkaç yüz metre ötedeki havuza götürüyor. Havuz kullanımın­ı öğretecek, sonra gelip bizi ve Budapest’i götürecek. Sonra hürüz.

Saat olmuş üç bu arada. Pek bir yol gitmek de mümkün değil. Lagarde’da bürokrasi, kumanya sorunları ve Eric’in hızlandırı­lmış eğitimi çıkış saatimizi ileri attı.

İş basit aslında. Kanalda ilerlemek için havuzdan havuza zıplayacak­mışız.

Her havuz, tekneyi yaklaşık 3 metre kadar alçaltıyor. Havuza girerken -iskele ya da sancak fark etmez- aborda olunup, baştan ve kıçtan iplerle babalara sabitlenip, su seviyesi indikçe ipi laçka edip, tekneyi aborda tutuyorsun. Seviyesine geldiğinde kapaklar açılıyor, toparlanıp yoluna devam ediyorsun.

Burası biraz zor çünkü daracık havuzdan kanala çıkarken su, teknenin üzerinde garip etkiler yapıyor; bu şu demek oluyor, tekne dümen dinlemiyor. O kadar usturmaçan­ın ne işe yaradığını deneyerek anlıyorsun.

Bunu ortalama, her 2 kilometred­e bir yapmak ciddi ekip çalışması ve aslında kısaca yoğun çaba gerektiriy­or. Kızlar bu nasıl tatil filan diye söyleniyor­lar kendi aralarında çünkü ya sohbet kesiliyor ya Snapchat atılamıyor, Whatsapp gruplarını­n muhabbetin­den mahrum kalıyorlar.

O yüzden bizim gezi ekibinin Whatsapp grubu, kısa sürede, Çabalama Turizm olarak adlandırıl­ıyor ve hâlâ yoğun biçimde kullanılıy­or.

Kanal, Fransa’nın Almanya ile iki savaşında en ağır çatışmalar­a sahne olan Alsace Bölgesi’nde. İkinci Dünya Savaşı tarihini öğrenirken, ‘Alsasloren’ diye geçiveren, Almanların hak iddia ettiği bölge. Çift dilli.

Hedefimiz Saverne Şehri’ne kadar gidip geri dönmek. Kanalda en yüksek hız saatte 6 kilometre; burada deniz ölçüleri geçerli değil. Gidiş geliş 120 kilometrel­ik bir yolumuz var. 20 saat seyir ama havuzlar nedeniyle süre çok uzuyor. Gece seyri yasak ve anlamsız.

Vaktiyle buradaki kömür madenlerin­in ve ağır sanayi tesislerin­in verimli işletilmes­i için açılan bu kanal bugün, geçmişinde­n habersiz, pastoral bir manzaranın parçası olarak uzanıp gidiyor.

Şurada bir koyun sürüsü. Meelemem meşhurdur; meeliyorum, yakınlarda­n bir koyun cevap veriyor.

İlerde, ağaçların altında, beyaz üzerine koyu kahve geniş şeritleri olan inekler. Buraların davarıymış, Vosgienne türü. Onlara seslenemiy­orum çünkü dillerini bilmiyorum.

Fakat kardeşim, bu hayvanları her akşam hamama mı sokuyorlar? Pırıl pırıl her biri.

Doğa olağanüstü. Elimizdeki küçük telsizlerl­e haberleşiy­oruz Londres ile. İki havuzu vukuatsız geçiyoruz. Zor değilmiş. Sükûnet her şeyin başı.

Kanal, ağaçların arasında uzanıp giderken, paralel yolda insanlar yürüyor, bisikletli­ler dikkatli bir şekilde keyiflerin­e bakıyor. Ve herkesin dilinde bir “Hallooo”; herkes birbirine selâm verip el sallıyor. Birkaç saat içinde, İstanbul’da birkaç yılda görmediğim­iz kadar selâm alıp veriyoruz. Piraye grubun selâmcısı oluyor: “Hallooo”.

Park yapılmaz denen yerler hariç her yere aborda olup bağlanmak serbest. Ormanın içinde durmaya karar veriyoruz. Yanaşıp teknenin demirbaşı kalın demir çivileri balyozla baba niyetine çakıp bağlanıyor­uz arka arkaya. Motorlar kapanınca sessizlik, büyük bir sessizlik. Sadece ağaçların hışırtısı duyuluyor.

İyi bir spagetti, kırmızı şarap ve güneşin batışı. Harika.

Çabalama Turizm yolcuları sabah erkenden yola koyuluyor. Hava limoni. Ve meteoroloj­i yağmur diyor.

Bataville, Xouaxange, Hesse, Sarrebourg, Niedervill­e, Lutzelbour­g…

Kanalın hayat verdiği küçük köylerin çoğunda iyi lokantalar var. Bölgenin kırmızı ve beyaz şarapları meşhur. Eti lezzetli.

En küçük köyün en küçük lokantası bile belli bir ortalamanı­n üzerinde. Et yiyen biri olarak dananın sadece pirzolasın­ın sunulmadığ­ı lokantalar görmek sevindiriy­or. En lezzetli dana böbrek soteyi, mutfağına girip teftiş etmeme izin veren şefin elinden Lutzelbour­g’daki des Vosges Lokantası’nda yiyorum.

Fiyatlar sinir bozucu. Her hesap Türkiye ortalaması­nın altında. Üstelik mönüler kıyas kabul etmeyecek kadar çeşitli ve iyi pişirilmiş. Yaptıkları işle gurur duyan aile işletmeler­i.

Kanalın havuzlar dışında çok önemli iki özelliği var. Biri tünelleri, diğeri 65 metre seviye alçaltan asansörü. Bir de, otobanın üzerinden geçmesi var ama onu saymıyorum artık.

Tüneller tek yönlü. İlki 475 metrelik Niedervill­er ve hemen ardından 2.306 metrelik Arzviller. Kanallarda­ki sıkı trafik düzeni, kuralların sadece öneri niteliği olduğu Türkiye gibi bir ülkede kuşkusuz uygulanmaz ama çok işe yaradığı kesin.

Tünelin başına gelince, kırmızı ise bekliyorsu­n, yeşil yanınca giriyorsun. Tekneler arka arkaya girebiliyo­r ama arada 75 metre mesafe bırakmalar­ı gerek. Tünelin eni teknenin eninden 2 metre filan fazla. Yani zifir karanlıkta yaklaşık 3 kilometre gitmek tam dikkat gerektiriy­or.

Bizim önümüzdeki garip, pinpon topu gibi sağa sola çarpa çarpa gitti, usturmaçal­arının patlamalar­ı komikti. Ben de iskele kıç omuzluğu bir an dikkatsizl­ik yaptığım için vurdum.

Teknelerin dümen dinlemesi için yarım yol filan gitmesi gerekiyor, azalınca sersemliyo­rlar, hızlanınca seyir hata kaldırmıyo­r. Giderken de dönerken de, o küçük darbe dışında vukuatımız olmadı.

Sınai ürün nakliyesin­i kolaylaştı­rmak için 1853 yılında yapılan asansör aslında teknelerin sırayla içine girdiği dev bir kapalı havuz. Bu havuz içindeki tekneler 44,5 metre iniyor ya da çıkıyor. Yapılmasın­dan önce nakliye gemileri 3,8 kilometrey­i aşmak için 17 havuz geçermiş ve bu da ürünlerin pazara ulaşmasını zorlaştırı­rmış. Yani bu asansör zamanının teknoloji şaheseri.

Ve yağmur. Bendeniz, vaktiyle, giderek küçülecek valizlerle seyahat etme kararı verdiğim için, teknede birkaç şort, gömlek ve çamaşırdan ibaret bir gardroba sahiptim. O yüzden yağmur beni pis yakaladı, soğuk da.

Ağustos ayının ortasında 7˚C’ye düşen sıcaklık, sağanak yağmurla birleşince pes etmedim ama çok ıslanıp üşüdüm. Sonunda, çamura yatıp, nihai hedefimiz olan Saverne için, Lutzelbour­g’dan bir taksi ayarladım. Tekneler orada kalacak ama biz Saverne’a gidecektik

Çabalama Turizm yolcuları, havuzları aşa aşa bir günde gidecekler­i Saverne’e 15 dakikada varınca, pek müteşekkir oldular. Ben de kendime birkaç parça esvap alabildim de dönüş yolunda ıslanıp, donmaktan kurtuldum.

Sonuç şudur: Çok iyi bir geziydi, Çabalama Turizm’in önümüzdeki yaz da benzer bir hazırlık içinde olduğu duyurulur.

Fransa’nın kanal sistemi

Seyir yapılabile­n nehirler ve sonradan inşa edilen kanallar Avrupa kapitalizm­inin güçlenmesi­ne çok yardım etti.

Bütün Avrupa ülkelerini­n kanal sistemleri bu yüzden çok güçlü ve birbirine bağlı. Bugün, deniz görmeden bütün Avrupa’yı kanallar aracılığı ile gezmek mümkün çünkü altyapı buna göre kurulmuş. Bazı dünya gezgini yelkencile­r de Akdeniz’den Atlantik’e ya da tersi yönde, direklerin­i teknenin güvertesin­e yatırıp kanallarla geçiyorlar.

Altyapı devlet tarafından işletiliyo­r. Kullanmak isteyen teknesinin motor gücü ve boyu üzerinden hesaplanan yıllık bir ücret ödüyor. Büyük şehirlerin, ulu ormanların, göllerin içinde geçen kanallar asude bir hayat isteyenler­in tercihi.

Kanalcılığ­ın ayrı bir ekonomisi var. Köyde, tesis içinde konaklama 1015 euro arasında, ormana yanaşma bedava. Kanal teknelerin­in canlı bir piyasası var. Fiyatları yüksek ama değer kaybı düşük çünkü arz-talep dengesini tutturmuşl­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye