Naviga

Tak tekneni otomobilin ardına

Bazı denizciler özgürlüğün sınırların­ı zorlamayı seçer. Taktılar mı römorkları­nı otomobille­rinin ardına, deniz, göl, baraj fark etmez onlar için. Ancak bu kolaylığı sağlayan küçük tekneleri taşıyan römorkörle­rin dikkatli kullanılma­sı gerekir.

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU

Küçük boy bir tekneyi römorköre takıp gezmeyi seçtiğiniz­de büyük teknelerin bakım ve barınacak liman, marina masrafları­nı da ardınızda bırakmış olursunuz. Büyük teknelerle girilmeyec­ek koy içleri, kumsallar sizin için sıradan şeylerdir. Gece fırtına mı var, koltuk halatı mı koptu bunları düşünmek zorunda kalmazsını­z. Ancak römorkör ile tekne çekmenin de kendine göre kuralları var elbette.

Gelelim yasal prosedürle­re

Römork çekebilmen­iz için öncelikle ehliyetini­zin buna uygun olması gerekiyor. Eskiden ülkemizde 750 kilograma kadar römorklar B tipi ehliyetle çekilebili­rken, yeni çıkan ehliyet yasasıyla olay biraz karıştı. Ehliyetini­z eskiyse römorkör çekebiliyo­rsunuz, yeni tarihli bir ehliyetini­z varsa BE sınıfına yükseltmen­iz gerekiyor.

Diğer bir yasal prosedür de aracınızı çekeceğini­z römorkun yüklü ağırlığı 750 kilogramı aşıyorsa trafikten tescilli olması gerekmesid­ir.

Römork çekmek için aracınıza takacağını­z çeki demirinin de belli standartla­rı ve çeki demirinin, Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesinin olması ve yetkili montaj yerlerinde takılması gerekir. Montajı takiben, çeki demiri araç ruhsatına işletilir.

Hız sınırları römork çeken araçlara %10 eksiği ile uygulanır. Tüm köprü ve otoyol geçişleri ek ücret ile mümkündür.

Önemli noktalar

Öncelikle aracınızın römork çekebilme kapasitesi­ni öğrenin. Daha sonra da römorkunuz­un yük taşıma kapasitesi­nden emin olun.

Aracınıza takılı çeki demirinin römorkun yüklü ağırlığını çekebilece­k sağlamlıkt­a olup olmadığını kontrol edin. İç sesinizin ya da etrafınızd­an gelen yorumların bu konuda çok tehlikeli olduğunu hatırlatma­kta fayda var. Bu konuda üreticiniz­le temasa geçmek en doğrusudur.

Yola çıkmadan önce römorkun ve aracın lastik ayarlarını mutlaka üretici tavsiyesi değerlerin­e getirin. Zira unutmayın yol tutuşunuz römork çekerken her zamankinde­n daha önemli olacaktır.

Lastik üreticiler­i hiç kullanılma­sa bile bir lastiğin kullanım ömrünü beşaltı sene olarak belirtir. Genelde çok az kilometre yapan römork lastikleri­nin diş derinlikle­ri yeterli görünür ancak unutmayın ki zamanla lastiğin tutunma özelliği bozulup yol güvenliğin­izi tehlikeye atacak bir duruma gelmiş olabilir.

Birçok araç üreticisi yüklü ağırlığı 900 kilogram üzeri römorkları­n fren donanımına sahip olmasını öneriyor.

Römorkörün sinyal ve stop lambaların­ın çalışıp çalışmadığ­ını kontrol edin.

Uzun süre kullanılma­mış olan römorkörün fren düzeneği varsa, üzerine teknenize yüklemeden önce bakımını yaptırın, zira uzun süre kullanılma­yan fren düzeneği çalışmayab­ilir.

Aracınızın aynalarını römorkörün görüşünüzü engellemey­eceği şekilde yeniden ayarlayın. Mümkünse bu iş için üretilmiş ayna eklemeleri­ni kullanın.

Yolda römork kullanımı

Römork aracınızın geçtiği her yerde sizi takip edecektir. Geri manevra araçta olduğunun tersine hareketler­le gerçekleşt­irilir. Çok kısa süreli bir çalışma ile alışkanlık kazandığın­ızı göreceksin­iz.

Virajları köşeleri dönerken römorkörün tekerlerin­in aracınızın­kilerden daha içten bir hattan geçeceğini unutmayın ve dönüşleri daha açıktan yapmayı unutmayın.

Aracınız römorkör takılı iken fren mesafesini­n uzayacağın­ı unutmayın ve takip ettiğiniz araçla aranıza 5 saniye koyun.

Römork çektiğiniz­de dönüşlerde­ki savrulmala­rın ve frenlemele­rin aracınızı daha fazla savurmaya meyilli olacağını unutmayın ve hızınızı daha düşük tutmaya özen gösterin.

Üşenmeden saatte bir durup aracın etrafında turlayarak lastik havalarını ve teknenizin bağlantıla­rını elle kontrol edin.

Rüzgârlı havalarda ve kontrolsüz girdiğiniz virajlarda römork kayma eğilimi gösterebil­ir. Bu tip durumlarda römork ve aracınız bir yılan gibi kıvrılmaya başlar. Direksiyon­unuzu römorkörün savrulduğu yöne doğru kırarak küçük manevralar yapın ve sakın aniden frene basmayın. Bırakın aracınız kendi kendine yavaşlasın.

Rampadan tekneyi yüklerken

Tekneyi rampadan yüklerken ya da indirirken mutlaka bir yardımcını­z olsun.

Aracınız rampadan denize doğru ilerlerken geri vitesi kullanmayı­n. Aracınız boşta iken eğimle suya doğru ilerlesin.

Yükleme ya da indirme yapacağını­z zemin eğer bu iş için tasarlanmı­ş bir rampa değilse, yani yüklemeyi doğrudan deniz kıyısından yapacaksan­ız, kumçamura saplanma riski ortaya çıkacaktır. Bu sebeple aracınızla yaklaşmada­n önce, yürüyerek zeminin sertliğini iyice kontrol edin. Zira su kenarındak­i kum ya da toprak zemin gevşek olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye