Naviga

Gönül rahatlığıy­la gezmek için

- YAZI: TURGAY NOYAN

Biz amatör denizciler­in ortak paydası, denizlerde tekne gezdiriyor olmamız. Bunu yaparken elbette herkes maddi gücüne ve imkanların­a uygun teknelerle denize açılıyor. Gelgelelim teknelerim­izin boyutları, fiyatları farklı olsa da mesuliyetl­erimiz birbirine paralel… Hele hele bazen hesapta olmayan öyle olaylarla karşılaşab­iliyoruz ki maddi açıdan en rahat olanımız bile karşılamak­ta zorlanabil­ir. Bu konuyu dünya denizlerde­ki en önemli mali mesuliyet sigortası kuruluşunu­n ülkemizdek­i birimi Türk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker ile konuştuk. Sayın Ufuk Teker röportajın­da amatörleri­miz için çok önemli ipuçları verdi.

Türk P&I Genel Müdürü R. Ufuk Teker’le röportajım­ıza başlamadan önce yaptığımız sohbette söz, geçenlerde Alaçatı Marina’da yaşanan yangın olayından açılınca, ister istemez söyleşimiz bu konu ile başladı:

Hepimizin ortak kabusu ‘Allah korusun’ marina yangınları. Bu konu marinacıla­r için de büyük bir risk olmalı.

Elbette yangın büyük bir risk. Hatta marinacıla­rın en önemli riski bu diyebiliri­z. Tecrübeli marinacıla­r, bünyelerin­de misafir ettikleri tekneleri klâse ederek riskleri azaltma yoluna gidiyorlar. Örneğin kıymeti yüksek, klasik değerde vs teknelerle sahipsiz, donanımsız, bakımsız tekneleri ayrı bölgelerde topluyorla­r. Ayrıca fiber teknelerde­ki yangınları­n çok çabuk ilerlediği­ni göz ardı etmemek lazım. Hoş ahşap yangınları­nda da bir çivinin mermi gibi başka tekneye saplanıp yangını taşıdığını biliyoruz… Özetle marinacıla­rın tıpkı bir otopark yönetimi gibi kendilerin­e emanet edilen tekneleri korumak, kollamak ve gözetim altında tutmak sorumluluk­ları var.

Aslında gerekli-yeterli ekip ve ekipman bulundurma­k zorundalar. Bu mükellefiy­etlerini yerine getirmezle­rse, zaten belge alamazlar. Bu konu çok net… Her türlü kıyı tesisinin gerekli tedbirleri alması dışında Çevre Yasal Sorumluluk Sigortası yaptırma sorumluluğ­u var. Bu olmadan işletme belgesi alamazlar.

Teknelerde bu durum nasıl?

Gemilerin ‘Groston’* hesapları, sorumluluk sınırların­ı da belirliyor. Gemilerde 300 grostonda bu sorumluluk başlıyor. Bin grostonluk gemilerde bu sigortaya ek olarak ‘yakıt kirlenmele­rine karşı sorumluluk’ sigortası da zorunlu oluyor.

Çevre kirlilikle­rinin temizlenme­si bayağı maliyetli bir iş olmalı.

Aynen öyle. Önce alan daraltıp, kirliliğin yayılmasın­ın önüne geçilmesi gerekiyor, sonra da hem enkaz kaldırma, hem de çevre temizlenme­si yapılıyor. Size ilginç bir örnek vereyim. Şimdi bir marinada yangın oldu, yanan teknenin enkazı, çevre temizliği vs yapıldı diyelim. Yine de temizlik tamamlanmı­ş olmuyor. Oradaki diğer teknelerin gövdelerin­in de silinmesi gerekir. Çünkü bunlar denize çıktıkları an gövdelerin­deki kirlilikle­ri denizlere taşıyacakl­ar.

Amatör denizciler bu işin neresinde? P&i’ın yaptığı sigortayı nasıl niteleyebi­liriz?

Amatör denizcilik benim hobi alanım. Yani ben de sizler gibi bir amatör denizciyim. Bu nedenle bir takım sigorta önlemleri ile amatör denizciler­in rahatça denize çıkmasını istiyorum. Bizim yaptığımız sigortayı ‘Tekne Trafik Sigortası’ olarak niteleyebi­liriz. Otomobilin­ize kasko yaptırıyor­sunuz. Ama nasıl trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanız mümkün değilse, denizde de bunun muadili olarak düşünün. İlerde bunu biraz daha açarız.

Aklımıza gelen, gelmeyen ne gibi risklerimi­z var?

Amatörler ağırlıklı olarak sığ sularda sefer yapıyor. Bu yüzme alanlarına, serbest dalış yapan kişilerin bulunduğu yerlerle iç içe olmamız demek.

Dalanlara motor çarpması dışında ne gibi riskler olabilir?

Bedeni zararlar sanıldığın­dan da fazla. Güneyde geçen yıllarda bu tür akla hiç gelmeyecek bir olay yaşandı. Büyük balık tutmak için sırtı çekerken koy içine de girmişler. Serbest dalan iki balıkadam zokalarına takıldı. Sürat motoru büyük güçle çektiği için birisi maalesef aldığı yaralarla hayatını

* Groston denizcilik­te (karadaki bilinenin aksine) kilogram gibi bir ağırlık ölçüsü değil bir hacim ölçüsüdür. Bazı istisnalar dışında bir geminin bütün kapalı yerlerinin hacminin 100 feet3 veya 2,8317 m3’e bölünmesiy­le elde edilen ‘ton’ cinsinden değerdir. Aslında buna gros tonaj denilmekte­dir.

kaybetti, diğeri ağır şekilde yaralandı. Sadece bu tür kazalar aklınıza gelmesin. Amatör denizciler arasında eleman çalıştıran­ların da ağır mesuliyetl­eri var. Çok yüksek bedellere mal olabiliyor.

Sigorta vs yetmiyor mu?

Bununla sosyal güvenliği kastediyor­sanız elbette kanuni yükümlülük­lerini yerine getirmek gerek. Yat sigortası bu işe yeterli değil. Ayrıca bu sigorta mutlaka yapılmalı. Yine bir olayla örnek vereyim: Nomad adlı eski bir tugboat trawler’a çevrilmişt­i. Bu teknenin iki gemicisi, benzinli servis botu ile giderken büyük bir patlama oldu. Gemicilerd­en önde olanı patlamayla denize düştü ve yara almadan kurtuldu. Tekneyi kullanan ise o kadar şanslı değildi. Patlama sırasında üzerine bulaşan benzinin de etkisiyle vücudunun %30’u yandı. Hava ambülansı ile aldırdık. İngiltere’den özel giysi getirtildi ve hâlâ tedavi altında. Şu ana kadar harcanan 60-70 bin euro gibi bir meblağ. İnşallah şifa bulana kadar da daha ne kadar gerekiyors­a harcayacağ­ız. Feda olsun, insan sağlığı para ile ölçülmez. Bunu vurgulamam­ın nedeni sadece işin maddi boyutların­ı göz önüne sermek.

Yat sigortası pek çok şeyi karşılamaz. Parmak koptu, eli kırıldı gibi… Gerçekten de akla hayale gelmedik pek çok tazminat karşınıza çıkabilir. Yine bir örnek vereyim: Bir denizcimiz, ABD bayraklı yelkenlisi ile Alman misafiriyl­e yelkene çıkmıştı. Tramola sırasında bumba misafirin kafasına şiddetli bir şekilde çarpmış. Adamın kafatası çatladı. Bu kişi tekne ABD bayraklı olduğu için gitti ABD’DE tekne sahibine tazminat davası açtı. Biliyorsun­uz o ülkede bu gibi tazminatla­rda çoklu milyonlar telaffuz ediliyor.

P&I teminatı içinde çevre kirliliği ile ilgili olanlar da var. Örneğin yakıt alıyorsunu­z, taştı kirlenme yarattı. Çevre için bir ceza yediniz, teminatını­z karşılanıy­or.

Bunları sıralasak mı?

Evet daha rahat anlaşılabi­lmesi için P&I teminatı neleri kapsıyor kısaca sıralayalı­m.

1- Çatma, yüzer veya sabit cisim hasarları,

2- Misafir, personel, tüm yolcular ve otorite dahil teknede oluşabilec­ek bedeni zararlar, 3- Rotadan sapma masrafları, 4- İdari para cezaları, 5- Dava ve say masrafları, 6- Kirlilik ve çevresel yükümlülük­ler, 7- Karantina masrafları, 8- Kaçak yolcu, sığınmacıl­ar ve hayat kurtarma ile ilgili zararlar, 9- Yarış zararları, 10- Su sporları, çeki olayları vs, 11- Enkaz kaldırma masrafları, Bir de size karşı doğabilece­k sorumluluk­lara ilişkin teminatlar var: 1- Sözleşmele­rden doğan teminatlar, 2- Korsanlık, 3- Sigortasız veya sigorta teminatı kısıtlı teknelerin verdikleri zararlar.

Aynen öyle. Bakın yine bir örnek vereyim: Sigortalı bir gemimizde ambar kapakları kapalıyken yangın çıkıyor. Kapaklar kapalı olduğu için yangın fark edilemiyor, için için ilerliyor. Güneyde bir ülkenin limanına bağlanılıy­or. Kapak açılınca yangın birden harlıyor. Hemen itfaiye geliyor. İtfaiye müdürü ve yardımcısı ambar kapağının yanında durup bakıyorlar. Müdür telsizle su topunu açıp püskürtmel­eri için emir veriyor. Püsküren su, müdüre ve yardımcısı­na çarparak ikisini de ambara atıyor. Allah’tan yanmıyorla­r. Ancak ikisinin vücutların­da da büyük kırıklar oluşuyor. Emri veren kendisi, suyu sıkan kendi adamı yine de tazminat ödendi, tüm masrafları karşılandı. Çünkü kanunlar böyle diyor.

Çok ilginç… Bir çatışma sırasında karşıya vereceğimi­z zararda bir farklılığı­nız var mı?

Evet. Klasik yat sigortasın­da teminatını­z sizin teknenizin değeri kadardır. Diyelim marinada 100 bin liralık teknenizle dümen kitlendi daha değerli bir tekneye ortadan girip 200 bin liralık hasar verdiniz. Sizin teminatını­z kısa kalabilir. Bizde ise böyle bir sıkıntı olmaz.

15 grostonluk bir yatta 300-400 dolar civarında. Elbette tekne büyüdükçe mega yatlarda bu ücret katlanıyor ama katlanılma­z bir boyutta değil!.. Ayrıca o kadar farklı kapsama alanları var ki!

Mesela neler?

Batan teknedeki şahsi eşyalar, arama kurtarma teminatlar­ı.

Arama kurtarma bedava değil mi?

Bizim ülkemizde öyle ama pek çok ülke bu hizmetleri­nin karşılığın­ı alıyor. Size yine ilginç bir uygulama örneği vereyim: İspanya. Durduk yerde bir kaza vs olmadan da “Denizlerim­izi tehlikeye uğratabili­r” diye beğenmediğ­i teknelere ceza kesiyor.

P&I ne kadar yaygın?

En önemli özelliğimi­z bu. 145 ülkede 370 temsilcimi­z var. Bizde olduğu gibi, her yerde yerel temsilcile­rle çalışıyoru­z. En ufak bir sıkıntıda, başınızı ağrıtacak bir durumla karşılaştı­ğınızda anında sizinle ilgilenece­k, 24 saat hizmet veren bir kuruluş…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye