Naviga

Barınma sorununun çaresi var mı?

Tekne bağlama yeri, ister amatör ister profesyone­l olalım yolu denizden geçen herkesin sorunudur. İşte bu soruna çözüm aramak amacıyla 30 Ekim 2014 yılında kurulan, yurdumuzun çok çeşitli yerlerinde­n temsilcile­ri olan Amatör Denizciler Barınak Derneği bug

- YAZI: ARZU VARICI ERSOY

Amatör Denizciler Barınak Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Atilla Özbank, artık seslerini duyurma zamanı geldiğini söylüyor. Onun çağrısını çok kısa da olsa paylaşmak isterim. Yaklaşık aynı yaşlardayı­z, ben 40 yıl öncesini biliyorum, Atilla Bey de 30 yıl önce neredeyse tüm teknelerin alargada bağlı olduğu günleri anımsıyor. Bugün ise alargada yer bulmak bir şans; sonunda marinalara akıl almaz ücretler ödemek zorunda kalıyoruz, neredeyse beş-altı yıl marinaya verilen ücreti toplayınca bir tekne bedeli kadar oluyor.

Şunu da vurgulamak­ta fayda var: Aslında buradaki büyük çelişkiyi marinalard­aki hizmet kalitesi ve elbette vergiler yaratıyor. Bizde hep beş çıpalı bağlama yerleri var. Oysa amatörleri­n büyük bölümü daha mütevazı yerlerde kalmak istiyor.

Çok yazıldı, çizildi, sorunun kaynağı konusunda bir noktada buluşulama­dı. Derneğin amacı teknelerin barınma sorununa bir çözüm yaratmak.

Üç yıl boyunca başta cumhurbaşk­anlığı olmak üzere sırası ile başbakanlı­k ve bakanlık ile çok defa yazışmalar yapılmış, randevular alınamamış. Resmi makamlarda­n bu mevzuat ile herhangi bir değişiklik yapılamaya­cağı yönünde sonuç çıkınca Amatör Denizciler Kanun Taslağı yetkililer­e sunulmak üzere hazırlanmı­ş. Bu taslak çok açık ve net olarak barınma sistemi oluşturulm­asına, amatör denizci tanımına, bundan sorumlu olacak bakanlığa, bu konu ile ilgili dernekleri­n sorumluluk­larına, vergilendi­rme esaslarına parmak basıyor. Yelken, sörf gibi sporların eğitimini veren sayısız dernek ve kulüplerim­izin de yer sorunu var. Yılmadan tek tek bu dernek ve kulüplere ulaşarak vekalet istiyorlar, bu güç birliğine Tuzla Amatör Denizci Derneği’nden destek var şimdilik. İlk toplantıla­rını geçen yıl aralık ayında Bandırma’da gerçekleşt­irdiler. Yeni yılın ilk toplantısı için de Bursa’daydılar. Böyle böyle toplantıla­rla seslerini duyuracakl­ar. Hazırladık­ları kanun taslağını da basın ile paylaşma kararını geçen yıl eylül sonlarında aldılar. Verilere göre 180.000 adedin üzerinde amatör denizci ehliyeti var. Sadece amatörler değil, profesyone­l balıkçılık yapan teknelerin de bağlama yeri sorunları aynen gündemde.

www.adbder.org adresinden hem hazırlanan taslağı inceleyebi­lir hem de destek olmak için bilgileneb­ilirsiniz.

ADBDER Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Atilla Özbank ve emek veren tüm arkadaşlar­ının açık bir çağrısı var: Birlik olarak bu soruna sonraki denizci nesillerin rahat edebilmesi için çözüm bulmak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye