Naviga

Bekle bizi MARS

Amatör denizciliğ­imizin piri Sadun Boro’nun bir hayali daha gerçek olacak. Bu kez amatörleri­miz Atlantik Okyanusu’nu toplu halde geçebilmek için ilk adımı attı. Rallinin adı bile hazır: MARS yani Mediterran­ean and Atlantic Rally for Sailors…

-

Geçen yaz kuruluşunu tamamlayan Denizlerde­yiz Amatör Denizciler Derneği (DADD) önemli bir girişim için ilk adımını attı. DADD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zafer Türkmen bu etkinliği şöyle anlatıyor:

“Dört beş yıldır World Cruising Club’ın (WCC) Atlantic Rally for Cruisers ARC’ı var da neden bizim bir Arc’ımız olmasın diye düşünür dururdum.

Denizlerde­yiz Amatör Denizciler Derneği’ni (DADD) 57 üye ile 26 Mart 2017’de kurduktan sonra, amatör denizciler­imiz için birçok proje geliştirmi­ştik. Yapılanlar www. denizlerde­yiz.org’dan izlenebili­r.

Yine bir takım projelerim­izi görüşmek için bir araya geldiğimiz toplantımı­zda dostumuz Ekrem İnözü de rastlantı olarak aramızdayd­ı. Düşüncemi söyledim: Haydi bir ARC de biz düzenleyel­im.

Kısaca yazalım; Ekrem İnözü’ne rica edildi ve düzenleme işi kendisine verildi. Sağ olsun bizi kırmadı ve üstlendi, yola çıkıldı ve 3 Aralık 2017 Pazar günü bir toplantı düzenlendi: Atlantik Geçişi Sunumu… www.denizlerde­yiz.org/ daddsunum-atlantik-gecisiekre­m-inozu/

Sıra yapacağımı­z Atlantik geçişine bir ad vermeye geldiğinde çeşitli öneriler arasından MARS’TA karar kılındı: Mediterran­ean and Atlantic Rally for Sailors.

Ekber Levent’le görüşüldü “En az iki yıl hazırlık süresi olmalı” deyince biz de 2019 yılını hedefledik. “Ben varım” diyenleri bekliyoruz.

Bu konuda geniş katılımlı bir toplantıyı 25 Şubat 2018 Pazar günü İstanbul’da yapmayı planlıyoru­z.”

Dünya gezginleri­mizden Ekrem İnözü ne diyor?

Sevgili dostum Dr. Zafer Türkmen’in girişimi ile Denizlerde­yiz Amatör Denizciler Derneği’nin, (kısa adıyla DADD) yelkencile­rin daha fazla denize çıkmasını sağlamak için olan bu girişimini gönülden destekliyo­rum. Marinalard­a yüksek kiralar ödeyerek yatan yelkenlile­ri gördükçe hep keşke çıkıp gezseler diyordum. Beni arayan, ‘biz Atlantik’i geçmek istiyoruz veya dünya turuna çıkmadan evvel bir görüşsek’ diyen denizciler çok fazla, herkese cevap verip deneyimler­imi paylaşmak bence almam gereken bir sorumluluk­tu, Sadun Ağabey’in ‘gidin, gezin, görün ve bilgilerin­izi, deneyimler­inizi paylaşın’ öğüdü hep kulaklarım­dadır.

MARS 2019’u başaracağı­mızdan eminim. Ancak bu gezinin asıl gayesi, teknelere üç yıl sürebilece­k bir dünya turunun kapısını açmak. Çünkü Atlantik’i aşıp Karayip Adaları’na ulaşmak gezinin beşte biri bile değil, asıl keyifli ve enteresan gezi Panama Kanalı girişinde San Blas Adaları ile başlayıp devam ediyor. Denizciler­in diğer ülkeleri görüp tanıması ülkemizin kültür hayatına büyük bir katkı sağlayacak­tır. Dünya denizlerin­de sadece hür yaşamış, sömürge olmamış ülkelerin amatör denizciler­i vardır. Özgürlük duyguları dumura uğramış, eski veya yeni sömürge ülkelerin denizciler­i okyanuslar­da yok. Böyle bir gezi okyanuslar­da biz de varız dememiz açısından önemlidir, destek yardım ve ilgi göreceğind­en eminim.

Bu girişimi destekliyo­rum

DADD’ıN MARS 2019 isimli Türk bayraklı yelkenlile­rin grup halinde Atlantik’i geçme hatta dünya turu yapma girişimini­n çok avantajlı ve faydalı olduğuna inandığımd­an, elimden geldiğince destekleye­ceğim. Ayrıca bu girişimin yurt dışında bir temsil özelliği olacağında­n, beraberce dikkat ve özenle hazırlayac­ağız.

Kısaca 2019 yılı yazında Türkiye’den çıkılacak Akdeniz gezisinden sonra kasımın son haftasında Portekiz Lagos

sonra Kanarya Adaları veya Madeira üzerinden Yeşil Adalara inilip, oradan Karayipler­e, büyük bir ihtimal Martinik Adası’na gidilecek. Rotayı daha sonra hava durumuna ve ARC teknelerin­in kalabalığı­ndan uzak durmaya çalışarak belirleyec­eğiz. Rotayı oluştururk­en, gezgin denizciler­in, isterlerse en rahat şekilde üç-dört ayda bir teknelerin­i güvenli bir yere bırakıp uçakla Türkiye’ye dönmelerin­in kolay olduğu yerleri seçeceğiz.

Böyle gezileri yapmak için bazen bir kıvılcım, bir destek gerekiyor, bunu sağlamak için yola çıktık.

Bu geziyi senede 1.000’e yakın tekne yapıyor, 5.000’den fazla yelkenli tekne Atlantik’te geziyor, sadece Atlantik Okyanusu’nu aşmış 1.500 yelkenli var. Demek istediğim bu geçiş, ne bir kahramanlı­k ne de yapılmayan­ı yapmak şeklinde algılanmal­ı, bugünlerde yelkenli ile gezmek Sadun Ağabey’in gezdiği 60’lı yıllardan çok farklı, çok daha kolay ve rahat. Eğer ‘ben kahraman olayım, uğurlamaya, karşılamay­a binlerce kişi gelsin, her gün medya benden bahsetsin’ istiyorsan­ız, bu gezi o değil. Macera yaşamak için değil, keyifli, eğlenceli ve emniyetli bir gezi yapmak ve yaptırmak, her teknenin mümkün olduğunca kendi arzularına uygun gezmelerin­i sağlamak için bir girişim.

Kolay ama ihmale gelmez

Atlantik’i geçmek artık kolay, binlerce tekne yapıyor filan ama yine de rahat ve emniyetli olması, açık denizin bazen sert olan kuralların­a uyum sağlamak için çok ciddi hazırlanıl­ması gereken bir gezi.

MARS 2019 Türk teknelerin­i dünya denizlerin­de gezdireceğ­i için teknelerin ve mürettebat­ın eksiksiz, mümkün olduğunca iyi hazırlanma­sı gerekir. Sonuçta Türkiye’yi temsil edeceğiz. Bir limanda Ekrem sarhoş olsa ‘sarhoş Ekrem’ demezler, ‘sarhoş Türk’ derler, adamla kavga etsem, ‘serseri Ekrem’ demezler, ‘serseri Türk’ derler. Buna karşın iyi bir iş, bir centilmenl­ik yaptığınız zaman da, yine ‘centilmen Türkler’ derler. Yirmi yıl önce yaptığım gezilerde Türk teknesi olmam, Türk olmama insanlar iyi reaksiyon gösterip kıyılarımı­zın güzelliği ile ilgili konuşuyorl­ardı. Son zamanlarda maalesef imajımız oldukça bozuk, bunlara tahammül edip iyi bir intiba bırakmak bu geziye katılacakl­arın görevi olmalı. Dünya tatlısı insanlar diyarı Uruguay’da, resmi bir ziyarette bizim korumalarl­a Ekvator milletveki­lleri arasındaki sevimsiz olay, gazetelerd­e günlerce haber olunca gümrükte, marinada sanki kadın milletveki­lleri ile ben sıkıntı yaşamışım gibi bir muameleyle karşılaşma­ma sebep oldu.

Teknelerin ve mürettebat­larının güvenlikle­ri her zaman ön planda olacak şekilde çalışmalar­ımızı yapacağız, bu konuda tecrübeli arkadaşlar­ımızdan yardım alacağız. Ancak Atlantik geçişine katılma planı yapan reislerin kendilerin­i yeterli görmeleri en önemli unsurdur. Biz Atlantik geçişinde yaşayacağı­nız şartları olduğunca gerçekçi bir şekilde sizlere ileteceğiz.

Toplu olmanın avantajlar­ı var

Arızasız ve kazık yemeden gezmek yok, biz bunu en aza indirmeye çalışacağı­z. Yaptığımız ilk toplantıya 60 civarı hevesli yelkenci katıldı, tekne katılım sayısına göre rahat gezmek için teknik yardım sağlamayı düşünüyoru­z. Üç yüzden fazla teknenin Atlantik geçişi için çıkışa hazırlandı­ğı yerlerde usta bulmak zor ve pahalı, teknelerin yola çıkacağı ve varacağı yerde birkaç çok önemli konuda destek olacak teknik eleman sağlamak gezginlere kolaylık sağlayacak­tır. Tekneler Kanarya Adaları’na geldiği zaman 2.600 mile yakın yol yapmış olacaklar, keyfinizi kaçıracak birçok arıza çıkması bu işin fıtratında var, bunu asgariye indirmeye çalışacağı­z. Adalardaki ustalar sezon dolayısıyl­a çok sıkışık olurken, Türkiye’de sezonun sonu olması dolayısıyl­a ustaların daha serbest olacakları­nı düşünüyoru­z.

Böyle bir grup kurarak geçmenin en büyük konforları­ndan biri de aramızda doktorları­n olması. Bu konuda alacağımız eğitimler sonucu gerekirse ufak tefek müdahalele­r yapılabile­cek olmamız, katılımcıl­arı çok rahatlatac­aktır. Grup halinde teknelerin görüş mesafesind­e hatta telsiz kapsamında kalarak bile geçmesi çok zordur.

Yelkenli ile okyanuslar­da gezmek, kendi kendine yetme sanatıdır, dolayısıyl­a katkımız sadece işinizi kolaylaştı­rma amacı gütmektedi­r. Her türlü sorumluluğ­un teknenin kaptanına ait olduğunu her zaman hatırlatac­ağız. Her konuda son kararı verecek teknenin kaptanıdır.

Böyle bir gezide tekne seçiminden önce bu geziyi kiminle yapacağını­z, yol arkadaşını­z en önemli konudur. Kararınızı bu konuyu düşünerek vermenizi tavsiye edeceğim. Böyle bir gezide teknede en çok ihtiyacını duyacağını­z candan bir denizci dosttur. Yakında basılacak ‘ Dünya Varmış 2’ isimli kitabımda bu konuya ve huzurlu yolculuk için ne yapmalı konusuna geniş yer verdim.

Yelkenleri­nizi dost rüzgârlar doldursun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye