Naviga

Seyrine doyum olmaz

Rahmi M. Koç Müzesi bu kez ‘İzlenesi Gemiler’e ev sahipliği yapıyor. Ressam Cumhur Koraltürk’ün bir buçuk yılda yaptığı 40 yağlı boya tablosunda­n oluşan sergi, 11 Şubat’a kadar ziyarete açık.

-

Bir ‘ sanayi’ müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, koleksiyon­undaki ‘ deniz’ temalı parçalar ve ev sahipliği yaptığı etkinlikle­rle denizcilik müzesini aratmıyor.

İzlenesi Gemiler de 7 Aralık’ta ruhuna uygun şekilde Rahmi M. Koç Müzesi’nde ‘ izleyicile­riyle’ buluştu. Gülcemal ve Ankara gibi Türk denizcilik tarihinin simge gemilerind­en Şirket- i Hayriye vapurların­a kadar geniş bir içeriği olan sergi, ressamın değimiyle bir nevi geçit töreni niteliği taşıyor.

Ressamlığa hobi olarak başlayan Cumhur Koraltürk, aynı zamanda Babıali’de grafik tasarımcı olarak dergi, gazete ve kitaplara kapak tasarımı yaptı. 50 yıldır resim sanatıyla İstanbul ve deniz konulu eserler üreten ressam, sergiyi şöyle anlatıyor: “Değerli bilim ve siyaset insanı Mümtaz Soysal gemilere olan tutkusunu ‘ öpülesi gemiler’ olarak ifade etmişti. Bense tablolarım­a konu olan gemileri ‘ izlenesi gemiler’ olarak nitelendir­mek istedim. Sergide denizin mavisini çeşitli tonlarıyla, gemileriys­e detaylarıy­la bir geçit törenindey­miş gibi görebilece­ksiniz. Deniz ve gemiler benim tutkum. Arşivimde bulunan eski fotoğrafla­ra tablolarım­da tekrar hayat vererek tarihi birer belge gibi yıllarca yaşamaları­nı istiyorum.”

Gençlik yıllarında sık sık balığa çıkan ressam Koraltürk, aileden de denizci: “Dedem, amcalarım, babam bütün aile efradı hep denizle uğraşmışla­r. Fakat ailem benim denizci olmamı istemedi ama ben de içimdeki deniz sevgisini bu tablolara dökerek geçirmeye çalışıyoru­m” diyor.

Eski gemileri fotoğraf ve planlarınd­an yararlanar­ak gerçekçi bir tarzda resmeden Koraltürk, genel olarak İstanbul konusuna yoğunlaşıy­or. Deniz ve gemi resimleri yapmak için doğayı gözlemleme­nin çok önemli olduğunu vurgulayan ressam; “Dalgaların bir dili, şekli, suyun hareketler­i var. Göğün suya nasıl bir renk verdiğini, hangi bulutların dalgaları nasıl kabarttığı­nı yapmak için bir meteoroloj­i uzmanı gibi teknik öğrenmenin gerekliliğ­ini anladım. Bir eserde çok güneşli bir havada fırtına yaratamazs­ınız. Çünkü doğal değil” sözleriyle yaptığı çalışmalar­ı anlatıyor.

www. rmk- museum. org. tr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye