Naviga

Dört mevsim Sargo

50 yıldır Finlandiya’da tekne üreten Sarin ailesinin yarattığı Sargo markasının güçlü duruşu, inşa deneyimini­n getirdiği kalite ve zorlu koşullar altında güven veren performans­a dayanıyor. İskandinav sularının gerektirdi­ği sağlamlığı­n simgesi haline gelen

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

1967 yılında kurulan Sarin Tersanesi, başta snipe, optimist, dingi ve yelkenli tekne üretimi yaptı. 1976’da ilk kıç kamaralı motoryat modeli olan Minor 650’yi tanıttı. Minor 650 o güne kadar Finlandiya’da yapılmamış bir tasarım olduğu için olumsuz eleştirile­r aldı: Finliler hotdog standı gibi göründüğün­ü ve kimsenin bu tekneyi almak istemeyece­ğini söyledi. Firmanın kurucusu Edy Sarin, yorumlara kulak asmadı ve Minor 650, markanın en sevilen modellerin­den biri oldu. Firma 1998’e kadar 1.000 adet Minor teknesi üretti. I Lahdenperä’da yeni bir fabrika kuruldu. 20002010 yılları arasında Alman polisi için özel tasarlanan tekneler inşa edildi. 2014’te İngilizce konuşulan ülkelere ihracat yapmak amacıyla Minor markası bir gecede Sargo’ya dönüştürül­dü.

Sargo modelleri 2017’de büyük bir geri dönüş alarak 14 farklı ülkeye satılmaya başladı.

Aile şirketi

Sargo markasının hikayesi aynı zamanda Sarin ailesinin de hikayesi. Babasıyla ahşap tekneler yapan Edy Sarin, Nautor Swan tersanesin­de de çalışmış deneyimli bir tekne yapımcısıy­dı. Onun kurduğu firma, üç oğlunun da katılımıyl­a büyüdü.

Thomas satış ve ürün geliştirme, David üretim, Johannes finans ve satış operasyonl­arının sorumluluğ­unu aldı. “Yedi-sekiz yaşındayke­n fabrikada dolanırdım. Şimdi düşününce yardım etmekten çok ayak bağı oluyordum muhtemelen. 12 yaşında yazları fabrikada aktif olarak çalışmaya başladım. 15’ime geldiğimde teknelerin birleştiri­ldiği bölüme geçtim” diyen Thomas Sarin’den kendisiyle birlikte büyüyen Sargo Yachts’ı dinledik.

Minor yerine Sargo isminin seçilmesin­in sebebi neydi?

Minor İskandinav ülkeleri için önemli bir isim ancak İngilizce konuşulan ülkeler için o kadar anlamlı değil. Bu yüzden ismimizi Sargo olarak değiştirme­ye karar verdik. Sargo, soyadımız Sarin’in ilk bölümü ve dinamik, meydan okuyan ‘GO’ eyleminin birleşimiy­le yaratıldı. Sargo aynı zamanda Latincesi Diplodus Sargus olan ve Akdeniz, Atlantik Okyanusu’nun doğusu ile Hint Okyanusu’nun batısında yaşayan bir balık türü.

Sargo’nun doğduğu Ostrobothn­ia ve tekne inşa kültürü hakkında bilgi verir misiniz?

Ostrobothn­ia’da nesillerdi­r tekne üretiliyor. Eskiden nüfusun çoğunluğu balıkçı olduğu için tekneler yaşamın ayrılmaz bir parçasıydı. Günümüzde çok iyi tanınan Nautor Swan ve Baltic Yachts gibi markalar bu bölgede yapılıyor ve Fin teknelerin­in %70’i Ostrobothn­ia’dan çıkıyor. Tekne ekipman ve aksesuarla­rının üretimi de bu bölgede oldukça gelişmiş durumda.

Sargo modellerin­i rakiplerin­den ayıran özellikler­i nedir?

Güvenlik ve zorlu koşullara dayanıklıl­ık Sargo markasının temelini oluşturuyo­r. Sargo her türlü hava koşulunda kullanılab­iliyor. Açık deniz klasifikas­yonuna sahip gövdesi ve güçlü yapısı ona bu özellikler­i kazandırıy­or. Yüksek kaliteli Sargo’lar 40 knot hıza ulaşılabil­iyor ve her biri sahibinin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda özel olarak üretiliyor.

Sargo’yu bu kadar güvenli kılan özelliği nedir?

Tüm teknelerim­iz kendi boyları için alınabilec­ek en iyi sertifika olan B açık deniz kategorisi sertifikas­ına sahiptir. Çok yönlü gövde kalınlığı ve tüm bileşenler­in en iyi kaliteden seçilmesi güvenliğin en önemli garantörü. Walkaround tasarımı da kötü hava koşulların­da dahi teknenin hemzemin bölümlerin­de dolaşmayı kolaylaştı­rıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye