Naviga

Ölümcül kaza

Dördüncü ayağın son gününde büyük bir şok yaşandı. Vestas 11th Hour Racing’in finişe 30 mil kala bir balıkçı teknesiyle çarpışması sonucu balıkçılar­dan biri hayatını kaybetti. Kazanın sebebi ve bundan sonra ne olacağı henüz bilinmiyor.

- YAZI: ŞULE KAYA

24 Aralık günü, tam da Noel’den bir gün önce Melbourne’deki finiş hattında beliren ilk tekne Mapfre’ydi. Üçüncü ayak boyunca neredeyse borda bordaya yarışan Dongfeng Race Team ve Mapfre çekişmesin­in galibi İspanyol takımdı. Böylece Mapfre, birinci sıradaki yerini daha da güçlendirm­iş oldu.

Hong Kong’da sona eren 5.600 deniz millik dördüncü ayağın start tarihi olan 2 Ocak’a gelindiğin­de ekiplerde yer alacak isimler belirlenmi­şti. En önemli değişiklik Dongfeng Race Team’deydi. Takımın kıdemli navigatörü Pascal Bidegorry yaralandığ­ı için yerine, eski VOR Birincisi Franck Cammas geçmişti. Cammas, her ne kadar usta bir yelkenci olsa da skipper Charles Caudrelier durumdan pek hoşnut değildi. Çünkü ona göre Bidegorry takımın ilk gününden beri temel elemanları­ndan biriydi. Skipper’lara göre son derece ‘alengirli’ ama bir o kadar fırsatlarl­a dolu dördüncü ayak, 2 Ocak günü Melbourne’den start aldı. Yarış daha 48’inci saatine ulaşmadan taktik savaşları başlamıştı. Start aldıktan kısa süre sonra, hızları 20 knot’a ulaşarak hızlı ve ıslak seyrine başlayan filonun lideri Vestas 11th Hour Racing’di. Bu arada filo ikiye bölündü. Dongfeng Race Team, Team Akzonobel ve Turn The Tide On Plastic açıktan yani batıdan seyretmeyi yeğlemişti. Bu grup Doğu Avustralya

Akıntısı’nın etkisiyle son hız ilerliyord­u. Yarış komitesind­en yapılan açıklamada şu ana kadar ilk kez bir akıntının yarışta bu kadar etkin rol oynadığı söyleniyor­du. Geri kalanlar ise doğuyu, yani kıyıya yakın seyri tercih etmişti. Batı rotasını tercih edenler, ilerleyen saatlerde bu kararların­ın ne kadar doğru olduğunu gördüler ve Dongfeng Race Team filonun 34 mil önüne geçmeyi başardı.

Dördüncü ayağın dördüncü gününde işler değişmeye başladı, filo yeniden birbirine yaklaşmışt­ı. Çinli takım hâlâ liderdi ama İspanyolla­r yine enselerind­e bitmişti. Artık aralarında­ki mesafe sadece 5,5 mildi. Ancak meteoroloj­i uzmanların­ın yarışçılar için kötü bir haberi vardı. Ortalama 15 knot hızla Solomon Adaları’na yaklaşan filoyu çok düşük rüzgârlar bekliyordu. Solomon Adaları’na yaklaşırke­n filonun öncüleri Dongfeng Race Team, Mapfre, Vestas 11th Hour Racing ve Team Akzonobel sadece 6 millik mesafe içerisine sıkışmıştı.

Doldrumlar bu kez acılı geçti

Dördüncü ayak ikinci haftaya bir kez daha Doldrumlar­la başladı. Filonun liderliği öncü dört takımın birkaç millik kazanım ve kayıplarla el değiştiriy­ordu. Bu kez liderlik Vestas 11th Hour Racing’e geçmişti. Ardından Mapfre lider oldu ama birkaç saat sonra beşinciliğ­e düştü. Sinirler bir hayli bozuktu. Bu yarışta ilk olarak Lizbon-cape Town arasındaki ikinci ayakta Doldrumlar­la karşılaşan takımlar o zaman ucuz atlatmışla­rdı. Çünkü kararsız rüzgârları­yla bilinen Doldrumlar pek de sıkıntı vermemişti. Ancak ikinci karşılaşma pek de uğurlu gelmemişti. Hızlar düşerken tansiyonla­r ise ters orantılı olarak yükseliyor­du. Altı

takım 10 millik bir alanda milim milim ilerlemeye çalışıyord­u. Kuzeyde bir yerlerde rüzgâr vardı ve ilk ulaşan takım teknesini de hızlandırm­ayı başaracakt­ı. Normalde böyle havalar yarışçılar­ın dinlenmesi için de bir fırsattı ama hava o kadar sıcaktı ki, içeride uyumanın imkanı yoktu. İçeride sıcaklık 50˚C’ye ulaşmıştı. Üstüne üstlük hiçbir yere gidemiyorl­ardı. Mapfre’nin skipper’ı Xabi Fernandez durumların­ı tek bir kelimeyle özetliyord­u: Çaresizlik.

Bu durum neredeyse beş gün sürdü. Nihayet 11 Ocak günü rüzgâr biraz daha dengeli hale geldi ve filo 8-10 knot rüzgârı görmeye başladı. Serinliği hisseden yarışçılar da rahat bir nefes aldı. Raporlar Ekvator’da ekipleri yeni bir rüzgârsız alanın beklediğin­i söylese de oraya daha 150 mil vardı. Şimdiden düşünmek gereksizdi. Yarışın dokuzuncu gününde, rotanın yaklaşık yarısı tamamlanmı­şken ve Doldrumlar­dan sonra beliren rüzgâr yelkenleri şişirirken liderliğe de Vestas 11th Hour Racing’i getirmişti. Takımlar Ekvator’a bir kez daha yaklaşırke­n Doldrumlar­ın son kırıntılar­ı yine peşlerine düştü. Rüzgâr sağanaklar­la bir anda 11 knot’a ulaşıyor sonra yine aynı hızla düşüyor ve takımlar her şeyi geriye sarıyordu. Neyse ki uzun sürmedi. Kısa süre sonra takımlar Kuzeydoğu Ticaret Rüzgârı’nın ferahlatıc­ı etkisini hissetmeye başladı. Rüzgâr yükseliyor pruvalar finişi gösteriyor­du.

Hong Kong azmi

Filo bu kez üç gruba ayrıldı. Lider Dongfeng Race Team, Team Akzonobel ve Vestas 11th Hour Racing, aynı zamanda rüzgârın çok daha etkili olduğu en kuzeydeki lider gruptu. Dongfeng Race Team’in skipper’ı Charles Caudrelier, Ticaret Rüzgârları’nı ilk yakalayan olmayı hedefliyor­du. İkinci grupta tek başına Shk/scallywag mücadele ediyordu. Memleketi Hong Kong’a ilk ulaşan olmak için her türlü kozunu oynayan takım,

büyük bir risk alarak diğerlerin­den çok daha erken batıya, yani finişe doğru dümen kırmıştı. Takımın skipper’ı David Witt, “Hava raporların­ın verileriyl­e önümüzde gördükleri­miz arasında bir denge oluşturmal­ıyız. Her şey olabilir ama takımımın her türlü senaryonun üstesinden geleceğini biliyorum,” diyordu. Üçüncü grup olan Mapfre, Turn The Tide On Plastic ve Team Brunel, SHK/ Scallywag’a göre 150 mil doğuda ve finişten uzakta seyrediyor­du. 14 Ocak günü aldığı riskin karşılığın­ı gören SHK/ Scallywag lider duruma geçmiş, Team Akzonobel ve Dongfeng Race Team’e 20 mil fark atmıştı. Ancak aynı gün takımın başına talihsiz bir olay geldi. 20 knot civarında seyrettikl­eri esnada yelken değiştiren Avustralya­lı genç yelkenci Alex Gough okyanusun ortasında denize düştü. Ancak ekip ustaca yönetilen manevrayla Gough’u denizden kurtarmayı başardı. Finişe 1.400 mil kala Hong Konglu takım liderliğin­i korurken hemen arkasından Amerikalı ekip geliyordu.

Hong Kong’a olan mesafe azaldıkça Shk/scallywag lider pozisyonun­u korumakla kalmıyor, arayı da açıyordu. En yakın rakibi olan Vestas 11th Hour Sailing’le arasındaki mesafe 100 mildi. Ancak starta yaklaşırke­n aradaki mesafe 90, 70 derken 45 mile kadar düştü. Ve işte o anda, finişe yaklaşık 36 saat kala Hong Konglu takım ‘gizli mod’a geçtiğini açıkladı. Yani takım 24 saat boyunca rakipleri tarafından görülemeye­cekti.

19 Ocak günü emekleri boşa gitmeyen Shk/scallywag start hattını ilk sırada geçerken Hong Konglular tarafından gururla karşılanıy­ordu. Finiş hattını ikinci sırada kesen de Çinli Dongfeng Race Team oldu. 20 Ocak günü ise Vestas 11th Hour Sailing’den kötü bir haber geldi. Takım, finişe yaklaşık 30 mil kala bir balıkçı teknesiyle çarpışmışt­ı. Çarpışmanı­n ardından yarışı hemen bırakan takım, merkezi arayarak yardım istedi. Balıkçılar ekipler tarafından kurtarılır­ken biri hayatını kaybetti. Biz dergiyi baskıya vermeye hazırlanır­ken yarış yönetimi Hong Kong polisiyle birlikte kazanın sebebini araştırıyo­rdu.

www.volvoocean­race.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye