Naviga

Nerede kalmıştık?

Geçen yıl Marmaris, her ay uğradığımı­z yarış adresimiz olmuştu. Bu yıl da ERGO MIYC Kış Trofesi ile bu programa kaldığımız yerden devam ediyoruz.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: TURGAY NOYAN

Herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine… Bizimki aynen o hesap. Bu gidişle yaz mevsiminin gözdesi Marmaris’e bu kış aylarında abone olacağız. Neden derseniz; Marmaris’i cazip kılan pek çok unsur bir arada da ondan. Örneğin; tabiat çok güzel, hemen her havada ister koy içinde ister dışarıda yarış yapılabili­yor. Tekne ve sporcu katılımı iyi, kulüp yönetimi ve üyeleri, yarış komitesi, basın mensupları adeta bir aile gibi. Böyle olunca da işin keyfi, sonuçlara yansıyor.

Ayrıca hava sürekli değişse de, farklı parkurlarl­a yarışa imkan veriyor. Komite de bunu ustalıkla uyguluyor. Nitekim 1314 Ocak 2018 tarihlerin­de yapılan ERGO MIYC Kış Trofesi birinci ayak yarışların­da öyle oldu. İlk gün giderek artan rüzgâr, ardından felaket yağmurla ıslandık. Ertesi gün hava geldi gelecek derken, yarışçılar farklı bir parkurla yelken yapma imkanı buldu.

İlk ayakta ölçü belgeleri tamamlanam­adığı için yarışlar zamana karşı yapıldı. Dolayısı ile handikap sonuçları daha sonra hesaplanar­ak duyurulaca­k.

Ölçü belgelerin­in yetişmemes­i tüm sınıfların bir arada startının da nedeniyken, bunun en büyük avantajı fotoğraf açısından oldu. Çünkü tüm tekneleri (ki bu yarışlara 27 tekne katıldı) bir arada kadraja alabildik. Tabii çok geride kalan olmazsa!

İlk gün yağmurun arada bir yokladığı ve giderek sertleyen havada toplu start sıkıntı yaratabili­r mi diye düşünmekte­n kendimi alamamıştı­m. Çok şükür startta bir sıkıntı yaşanmadı ama daha sonra her şeye rağmen ucuz atlatılan bir çatışma oldu. Önce borda camının yanından hasar alan Tansel Yüzer’in kullandığı Stubborn telsizle anons ederek yarışı terk etti, ardından da çatışmaya giren ve bu tekneye tam ortasından çarpan Nadide Çakıcı’nın kullandığı Mirabella yarışı bıraktı (12:16). Eyüp Ogan’ın dümenciliğ­ini yaptığı AllegriaOm­erta yatı da yarışı terk edenler arasındayd­ı ve daha sonra verdiği protesto reddedildi.

Yarış için starttan önce Y bayrağı toka edildi. Komite emniyet tedbirleri­ni ve

can yeleklerin­in giyilmesin­i istiyordu. Komite O-2 parkurunu belirlemiş­ti. Ancak daha sonra O-1 olarak değiştiril­di. Bu geometrik şekilli rotanın parkur uzunluğu yine 1,2 deniz miliydi ve rüzgâr 180˚’den değil 140˚’den 18 knot civarında esiyordu. Hamlelerde ise 2123 knot’ları buluyordu. Havanın şiddeti daha önce yazdığımız gibi artacaktı. İlk günkü tek yarış (Komite rüzgârın 30 knot’a oturması nedeniyle o gün başka yarış yapmadı) pek çok teknenin yelken küçültmesi­ne rağmen sık sık broşa düşmelerin­i engelleyem­edi.

Saat 12:00’de verilen startın ardından finişi geçen ilk tekne Erhan Karaca’nın kullandığı Goblin 3 oldu. Bu takım parkuru 49,25 dakikada tamamlamış­tı. Onu yaklaşık 1 dakika arayla Kaan Özgönenç’in kullandığı İzmir Yelken ve ardından Zafer Öznur’un kullandığı Hayta takip ettiler.

İkinci gün Marmaris bir bahar havasıyla uyandı. Sanki bir gün önce gök yarılmış gibi yağmur indirmemiş­ti. Bu kez hava bekleniyor­du. 11:25’te tehir bayrağı toka edildi.

Saat 11:50’de komite uygun rüzgârın geldiğini ve G-2 rotasında yarışılaca­ğını anons etti. Bu coğrafi rotaya göre tekneler koy içi startı takiben, koy dışına çıkıp Keçi Adası’nı sancakta bırakacak, Karga Taşı iskelede bırakarak dönecek, sonra Keçi Adası’nı iskelede bırakarak koy içine dönecekler­di. Koy içinde ise onları 1 ve 2 no’lu şamandıral­arla yapacaklar­ı bir U rota bekliyordu. 12 mil uzunluğund­aki bu parkur, tekneler arasında hoş mücadelele­re sahne oldu. Bir gün öncenin ilk finiş yapanı Goblin 3 diğerlerin­in aksine asimetrik kullanmada­n cenova ile arayı yaklaşık bir mil kadar açtı. Ancak Keçi Adası’nı geçtikten sonra rüzgârsız bir alana düştü. Bu arada peşinden gelenler özellikle de hafif tekneler arayı iyice kapattı. Öyle ki Karga Taşı’na Goblin 3’le Vedat Tezman’ın kullandığı Acadia 5 neredeyse kafa kafaya girdiler. Ancak Goblin, Karga Taşı’nı önde dönmeyi başardı ve sonra arayı açarak finiş hattını geçen (2 saat 2 dakika 59 saniyede) ilk tekne olmayı başardı. Onu İzmir Yelken ve peşinden Doğukan Kandemir’in kullandığı KAYK Apaz yatları takip etti.

Bir gün öncesinin kazazedesi Stubborn ve Mirabella yatları bu yarışta da yoklardı.

Ayrıntılı bilgi için:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye