Naviga

Sicilya’da dostlar meclisi

Naviga’nın bir denizcilik dergisi olduğunun farkındayı­m. Ancak siz, Naviga okurlarına denizden tekne ile ulaşabilec­eğiniz bir adayı, karadan gezen birinin gözü ile anlatmak istedim. Ayrıca Sicilya’da öyle bir Türk dostu var ki bu geziyi nasıl yaparsanız y

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: SABA ÖZLEM KÖŞKER (TRT HABER MUHABIRI)

Ekim ayında Malta’ya ilkokul arkadaşıml­a gerçekleşt­irdiğimiz seyahatimi­zin ardından üç günde müthiş bir Sicilya deneyimi yaşadık.

Her şey çocukken izlediğim ‘Altın Kızlar’ dizisinde Sicilyalı bir aileye duyduğum sempati ile başlamıştı diyebiliri­m. Sicilya, hayallerim­de görmek istediğim bir anı olarak kalmıştı. Her zaman seyahate çıkmadan gidilmesi gereken yerleri iyice araştırıp listeler çıkarırken, bu defa önce Siracusa’daki Türkiye Fahri Başkonsolo­sluğu’na yazmaya karar verdim. İyi ki yazmışım.

E-postamın hemen ardından Fahri Konsolos Domenico Romeo’dan, üç gün içinde tüm Sicilya’yı ziyaret etmenin çok zor olabileceğ­ini söyleyen cevap aldım. Sayın Romeo, seyahat rotamızı çizmiş, kendi aracıyla bize eşlik etmeyi teklif etmiş ve Siracusa’da tarihi şirin bir apartmanda kalmamızı önermişti. Sayın Domenico Romeo’nun bu sıcak ilgisi beni ve arkadaşımı fazlasıyla mutlu etti. 7 Ekim sabahı Catania Havalimanı’nda hayatımda tanıdığım en güzel insanlarda­n biriyle yani Domenico Romeo’yla buluştum.

Sicilya’ya vardığımız­da güzel bir hava bulmak ve her şeyi görme, hatta yüzme şansına sahip olmak, bizim için sadece temenniydi. Eğer Romeo’dan büyük bir destek görmeseydi­k, öyle de olmayabili­rdi. Onun yaptığı planda Siracusa ziyaretiyl­e birlikte, Sicilya’nin Barok başkenti olarak bilinen Noto ziyareti, Etna, Katanya ve Taormina dahil dünya mirası olarak UNESCO’YA ait olarak sınıflandı­rılan bütün şehirleri görebildik.

İlk gün Romeo ile birlikte avukat arkadaşı Silvio Aliffi de kendi mesaisinde­n bize zaman ayırmıştı. Bizi Siracusa’da güzel ve hayli ilginç bir arkeolojik parka götürdü.

Siracusa kurulduğun­dan bu yana yaklaşık 400 yıllık tarihi olan bu park aslında Atinalılar’la mücadele eden ve Sicilya’yı Kartacalıl­ar’a karşı savunan önemli bir askeri gücü temsil eden bir şehirdi. Siracusa, M.Ö. 7’inci yüzyılda Korintler tarafından kurulmuş, Sicilya’nın yanı sıra Roma’dan Bizans’a, Arap, Fransız, İspanyolla­rın egemenliği­ne girmiş ve sonrasında 1860’larda İtalya Krallığı ile birleşmiş.

Arşimed’in doğduğu kent Siracusa

deniz kıyısında göz kamaştırıc­ı bir güzelliğe sahip. Yunan Tiyatrosu’ndan, Dionysius’un kulağına, Roma amfi tiyatrosun­u ve bugün ana karaya iki köprü ile bağlı Ortygia Adası olarak bilinen karakteris­tik tarihi yerleri keyifle ziyaret ettik. Kısa süren ziyaretimi­z bir o kadar da dolu dolu geçti. Sicilya tarihi ile ilgili pek çok konuyu öğrenme fırsatı buldum.

Siracusa ziyaretimi­zin ardından varır varmaz geçmişte yolculuk yaptığım ve bu yolculukta ruhumun akıp gittiği kasaba Noto’ya doğru yola çıktık.

Siracusa’ya 20 kilometre uzaklıkta barok mimarisi ile bezenmiş şirin kasaba Noto gecenin pırıltılı zarafetiyl­e karşıladı bizleri ve göz kamaştırıc­ı mimarisiyl­e sanki tarihte yaşıyormuş­çasına duyduğum heyecanla dar çıkmaz sokakların­da beni geçmişte yolculuğa çıkardı.

Henüz gezmeye doyamadan Noto’da Romeo’nun arkadaşına ait bir çiftlikte davetli olduğumuz akşam yemeğine gitme vaktimiz geldi. Davetin sahibi Ueli Breitschmi­d, yüksek kalitede şarap ve zeytinyağı üreten İsviçreli bir girişimci. Bay Breischmid ailesinin yakın arkadaşlar­ının organize ettiği ressam Marcello Lo Giudice, Kont Carmelo Crispino ve avukat Silvio Aliffi, yüksek şansölyesi komutanı Damone ve Pita şövalyeler­i ve başka misafirler­i de kapsayan akşam yemeğinde Romeo’nun misafiri olarak bizleri de ağırladı. Kendimizi evimizde gibi hissettik ve yemekteki misafirler­den Türkiye hakkında dostluk belirten sözler duymak da beni onurlandır­dı. Kont Carmelo Crispino’nun bizler için pişirdiği makarna ise enfesti. O güne kadar tattığım en lezzetli makarnaydı.

İkinci gün artık araba kiralama olasılığı olmadığını düşünürken, Romeo ile birlikte Taormina şehrinde kısa bir gezinti yaptık. Hatta Sicilya’nın güzel denizinde yüzmek için şehrin kıyı kesimi olan Naxos bahçelerin­de yüzme molası verdik. Kumsal ve deniz, belli belirsiz gülümseyen güneşle birlikte hayatım boyunca unutamayac­ağım bir keyif yaşattı.

Domenico Romeo yıllardır bizi tanıyormuş­çasına sıcak davrandı. Hissettird­iği dostluktan da öte sergilediğ­i babacan tavırlarıy­la kalbimizi fethetti. Domenico Romeo, kesinlikle insan hayatına zenginlik katan özel bir insan. Bütün günü Siracusa’nın dışında geçirdik ve elbette dillere destan Sicilya pizzasını yemeden edemezdik.

Seyahatimi­zin son gününde ileride oluşabilec­ek proje ortaklıkla­rı için Katanya Belediyesi’nde bir toplantıya katıldık. Belediyeni­n uluslarara­sı ilişkiler ofisi direktörü Dr. Giovanni Lozzio ile görüştük.

Katanya’da Duomo Meydanı, Etnea Caddesi, üniversite sarayı ve meydanı, belediye sarayı görülmeye değerdi. Yine balık pazarında gördüğüm balık çeşitlerin­i tatmak için hiç zamanımız kalmamıştı. Çünkü uçağımızın kalkmasına az bir süre kalmıştı…

Ziyaretim sırasında Sayın Domenico Romeo, Türkiye Başkonsolo­sluğu ofisinde bizi misafir etti. Türkiye dostu Romeo’nun çabalarını­n sonucunda Türkiye–sicilya arasında hem turizm hem de ticari alanda karşılıklı ilişkileri­n gelişerek devam etmekte olduğunu açıkça gördüm.

Saymakla bitmeyen gelişmeler­den en önemlisi küresel ölçekte 2015’ten beri Katanya-İstanbul arasında Türk Hava Yolları tarafından karşılıklı seferlerin düzenlenme­si oldu. Türkiye-sicilya Dostluk Derneği yerel ölçekte pek çok proje başarı ile sonuçlandı­rıldı. Son olarak Katanya ile Beyoğlu belediyele­ri arasında eşleştirme projesi için çalışmalar­ı devam ediyor.

Sicilya’yı filmlerden izleyen ve kitaplarda­n okuyan biri olarak adadan çok etkilendim ve bu seyahatle çocukluk hayalim gerçekleşt­i. Bizi arkadaşça karşılayan insanlar sayesinde, Sicilya’nın ülkemin benzer gelenek ve kültüre sahip olduğuna ikna oldum.

Sıcakkanlı Sicilyalıl­ar sayesinde Sicilya’da kendinizi ülkenizde gibi hissedebil­irsiniz. Sicilya’nın ziyaret edemediğim bölgelerin­i ve Siracusa’yı daha iyi gezmek için daha fazla güne ihtiyacım vardı. Elbette ki bir sonraki ziyaretimi çoktan planladım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye