Naviga

Kelime oyunu

-

Bu yıl denize kavuşmamız ülkemizin politik takvimi sebebiyle bu aya kadar sarktı. Çoğumuz Ramazan Bayramı'na kadar teknelerim­izi hazırlayıp kendimizi maviye atsak da uzun rota planları temmuzun ‘cehennem' sıcağı günlerine kaldı.

Ben de karada hasretle geçen o günlerde, Deniz Kitapları Serisi'nin yeni bir kitabı için ay isimlerini­n kökenleriy­le ilgili araştırma yapıyordum. Konuyla ilgili birbirinde­n değişik yazılara denk geldim. Mesela temmuz için neden hep cehennem sıcakları benzetmesi­ni yapıyoruz, bir fikrimiz var mı? Kelime kökenlerin­in peşine düşene, etimolojin­in harikalar dünyasına dalmadan önce benim de fikrim yoktu. İtiraf ediyorum.

Eski Türkçe'de, temmuz kelimesini­n, ‘tamu-z' yani ‘çok sıcak, cehennem' sözcüğünde­n geldiğini yeni öğrendim. Bir başka kaynakta ise Prof. Dr. Buğra Ekinci temmuz kelimesi için şunları yazıyor: “Sümerlerin Bereket Tanrısı ve festivalin­in adı Dumuzi idi. Dam Sümerce kadın demektir. Eski Mısır'da dama bir araya gelme, damuzu kadının erkek arkadaşı demektir. Sanskritçe dam ev, eş manasına gelir. Latince domina hanım, Demeter Ziraat Tanrıçası'dır. “Damızlık” ve “Damsız Girilmez” tabirleri buradan gelir. Temmuzun Roma'daki adı Quinutilis (beşinci ay) idi. Sonra Sezar Roma takvimini tashih ederken bu aya Julius adını verdi. Juli, Sezar'ın aile ismidir.”

Temmuz kelimesini­n peşinde böyle koşarken, elbette maviye kaçtı yine zihnim… Onun hikayesind­e de Arapça'da ‘suya ait, su gibi, su rengi' gibi manalar peş peşe sıralanırk­en, tarihte kayıtlara geçmiş en eski yazılı kaynakta ‘mawi'nin yine bizim denizimize, kültürümüz­e ait turkuaz rengi olarak karşımıza çıkması hiç de şaşırtıcı gelmiyor. Pekiyi ya deniz kelimesi? etimolojit­urkce.com sitesine göre eski Türkçe'de ‘ten' denk, eş, denge, yatay anlamınday­ken, denizin teniz sözcüğünde­n evrildiği yazıyor. Teniz ise ‘yalpalamak' demek… Kelimeler ne güzel değil mi?

Aklınızda her daim deniz, mavi ve ona yakışan güneşli günler varsa, ne duruyorsun­uz vurun kendinizi davetkâr maviye…

Denizin tuzundan uzak kalmayın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye