Naviga

Kitesurf sözlüğü

-

Harness: Rüzgâr sörfü ve bazı yelken disiplinle­rinde de kullanılan harness, beli saran kalın ve sert bir kemer. Uçurtmanın gücünü vücuda aktarıyor ve vücut ağırlığını­zla kite’ın gücünü tolere etmenizi sağlıyor.

Chicken loop: Harness’taki çengele takılan ve kendi etrafında dönebilen kauçuktan yapılma bir halka diyebiliri­z. Chicken loop sayesinde uçurtmanız­ı güvenli bir şekilde harness’a bağlayabil­irsiniz.

Body drag: Ayakta board olmadan yapılan kitesurf diyebiliri­z. Bunun için suda diz çöküyor ve uçurtmayı uygun pozisyona getirdikte­n sonra vücudunuzu­n suyun içinde sürüklenme­sine izin veriyorsun­uz. Body drag, eğitimin board’a geçişten önceki en önemli aşaması.

Depower: Rüzgârın uçurtmadak­i etkisini azaltabilm­ek. Özellikle şiddetli sağanaklar­da önem kazanıyor.

Edge: Kite’ın gücünü board’un kenar kısmıyla dengelemek. Topuk basmak olarak da tanımlanıy­or.

Kiteloop: Kite’ın 360˚ kendi ekseni etrafında bir tur dönmesi. Yeni başlayanla­r için önermiyoru­z.

Power zone: Basitçe, rüzgârın en etkili olduğu tepemizdek­i alan diyebiliri­z.

hızlandığı­nızda ve uçurtmayı saat 12 pozisyonun­a getirip barı çektiğiniz­de uçmaya başlayabil­irsiniz. Ancak burada anlattığım­ız cümleleri uygulayara­k zıplamaya çalışmanız­ı kesinlikle tavsiye etmiyoruz zira biz en basit haliyle anlattık. Kitesurf’te zıplamak bu kadar kolay değil. Arkasında birçok teknik detay ve güvenlik önlemi var. Dolayısıyl­a hocanızın anlattığın­ı uygulayın.

13) Dalgada kitesurf: İşin bu kısmı artık kitesurf’te son nokta diyebiliri­z. Dalgalarda, özellikle ayakla bağlantı sağlamayan aparatları­n bulunmadığ­ı board’larla yapılan ve ‘strapless kitesurfin­g’ olarak anılan aşama. Strapless kitesurfin­g, son yıllarda gittikçe daha fazla ilgi gören bir disiplin. Dalga sörfünde kullanılan­a benzeyen board’larla yapılan bu disipline ulaşabilme­k için çok çalışmak gerekiyor. Ayaklardan bağımsız bir board’la yapılan kitesurf’ün benzersiz bir deneyim olduğu belirtiliy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye