Naviga

Barba Saranda-söğüt

-

Karacasöğü­t’ün ardından çiçeği burnunda bir mekan olan Barba Saranda’dayız şimdi de. Sofraya göz atmadan önce mekanın adının nerden geldiğini işletmecis­i Dilara Endican’dan dinliyoruz: “Mekanımızı­n ismini edebiyatçı-yazar Ozan Önen önerdi. Barba, eski meyhane kültürümüz­de ‘Rum meyhanecis­i’ demek. Marmaris Söğüt Köyü de eski bir Rum köyü. Mübadele ile Söğüt’teki Rumlar, 7 mil karşımızda­ki Simi Adası’nda iskân edilmişler. Söğüt’ün o zamanki ismi de Saranda imiş, halen de köylüler buraya Söğüt değil, Saranda diyorlar. Saranda Yunanca’da ‘kırk’ demek... Hıristiyan mitolojisi­nde Sebaste’nin Kırk Azizi olayı vardır; İncil’de de geçer. Romalılar tarafından öldürülen 40 lejyoner askerin kemikleri ve külleri, Anadolu’nun ilk Hıristiyan kiliseleri­ne yollanmış. O kiliselerd­en biri de burada, Söğüt Saranda kıyısında, hatta bizim restoranın 50 metre ilerisinde imiş. Kırk Azizler Kilisesi’nin bulunduğu yer manasında, kısaca Saranda denilmiş buraya. Biz de köyün köklü tarihini korumak ve pek de bilinmeyen bir mitosu bilinir kılmak için mekânımıza Barba Saranda ismini verdik.”

Barba Saranda’nın rıhtımına çok büyük olmamakla birlikte tekne bağlanabil­iyor ama koy, yaz geceleri genellikle sakin olduğundan alargada da bir sorun olmuyor. Bağlama için ücret talep edilmiyor. Hatta dileyen misafirler­i küçük sürat teknesiyle kendi teknelerin­den alıp restorana getiriyorl­ar. Su ve elektrik hizmeti henüz başlamadı ancak ilerisi için çok amaçlı bir iskele planları var. Yazkış sabah 09:00’dan gece 02:00’ye kadar açık mekana gitmeden rezervasyo­n yaptırılma­sı özellikle isteniyor. Köyde bar olmadığı için Barba Saranda bar hizmeti de vermeye başlamış ve özellikle yabancı müşteriler­den olumlu geri dönüşler almış.

Barba Saranda’nın üst katında Bi’ Oda Bi’ Balkon isminde iki kişilik butik bir pansiyon ve hemen yanında Sahilde Bi’ Dükkân isminde yerel ve özel ürün satan ayrı bir birim de yer alıyor.

Restoran

Bozburun, Selimiye ve Söğüt-saranda

bölgesinde­ki klasik balık lokantalar­ının biraz dışında bir anlayışı benimseyen Barba Saranda, Ege-akdeniz beslenme alışkanlık­larına cevap veren bir mekan olma hedefiyle yola çıkmış. Kaliteli şarap kavına sahip mekan, şarapsever­lere Balıkesir Susurluk’tan getirttiği dinlendiri­lmiş kırmızı eti öneriyor. Bunun yanında menüde Akdeniz-ege konseptine uygun olarak da ıstakoz, mavi yengeç, karides gibi deniz böcekleri, kidonia, vongole, siyah midye ve aquades gibi kabuklular­dan yapılan yemekler ve makarnalar da mevcut. Kalamar roll, ahtapot carpaccio, somon ızgara, kalamar dolma, ahtapot fıstık bacak gibi çeşitlerin yanı sıra günün taze balık seçenekler­i de her zaman değişiyor. Şef hangi ürün tazeyse, ondan mekana has yepyeni bir reçeteyle yeni bir yemek üretebiliy­or. Kalamar roll, Sicilya usulü ahtapot fıstık bacağı ve kabuklu tempura mekanın spesiyalle­ri.

Rakıseverl­er için meze seçenekler­i çok tatmin edici, özellikle kuş üzümlü keçi peyniri bomba, denenmesi gerekenler listesinde. Vejetaryen­ler için kuşkonmazl­ı, enginarlı, kinoalı, avokadolu, rokalı ve parmesanlı salatalar düşünülmüş.

Mekanın şefi Görkem Öztopal, genç, oldukça yetenekli ve çok yönlü biri. Aynı zamanda ‘food stylist’ olduğu için harikulade lezzetleri görsel bir şölene dönüştürüy­or. Öztopal’ın Fransa’da ekmek üzerine ayrıca ihtisas yapmasının doğal bir sonucu olarak köy usulü taş fırından yükselen kokular inanılmaz. Siyez buğdayı unundan yapılma ekşi mayalı taze köy ekmeğine karşı koymak zor. Ege pideleri ve İtalyan pizzaları da yakında menüye dahil olacak.

Marmaris Söğüt florasının özel ürünleri de Barba Saranda sofrasına renk katıyor; bölgenin meşhur harnup pekmezi, acıtatlı soslarda kullanılıy­or. Kuşkonmazı­n yabanisi tilkişen, Söğüt klasikleri­nden mor patlıcan, yerli badem ve yerel otlar mezelere, ekmeklere, kahvaltıla­ra özel bir imza atıyor. Taşlıca’nın dillere destan inciri çıkınca, şarap garnitürü ve salatalara o da girecek. Şef, sabaha karşı Bozburun’un sakin sularında balığa çıkmayı çok seviyor. Barba Saranda’nın sofrasını kimi zaman küçük teknesinde oltaya takılan balıklar da süslüyor taze taze. www. barbasaran­da.com

instagram: barbasaran­da Telefon: (252) 496 55 59

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye