Naviga

Yeni tekne

- YAZI: DENİZ BORA

Limuzin tadında suda, karada

Fransız Iguana Yachts, 9,2 metrelik yeni modeli Iguana Commuter’ı tanıttı. Palet sistemiyle kumda, taşta ilerleyebi­len, kullanıcı dostu elektronik sistemleri­yle dikkati çeken Commuter’ın Limo versiyonu süperyat sahipleri, Sport versiyonu ise günlük gezi teknesi arayanlar için cazip. Üstelik Iguana’larda marina ve zehirli boya derdi yok.

Iguana 29'un başarısını­n ardından üretilen Commuter serisinin hardtop'ı gölgelikte­n kapalı bir kokpite dönüşebili­yor. Eklenen bu yeni özellik ve ağırlıklar­a rağmen derin V gövdeli Iguana Commuter hâlâ hızlı bir tekne. İki adet 200 HP dıştan takma motoruyla 42 knot azami hız yapabiliyo­r.

Limo ve Sport versiyonla­rı bulunan Commuter'ın Limo seçeneği süperyatla­r için geliştiril­miş. Zaten ilk teknelerde­n biri de inşası süren 69 metrelik Benetti Spectre'nin yardımcı teknesi olarak hazırlanıy­or. Commuter Limo'nun birbirinde­n ayrı konumlandı­rılmış altı koltuğu şok emici sisteme sahip. Bu versiyonda ön cam ve hardtop tamamen yerinden çıkıyor, teknenin kolayca tender garajına yerleşmesi sağlanıyor. Commuter Sport ise daha sosyal bir tekne. Günlük geziler için tasarlanan modelin dönüştürül­ebilir U şeklinde oturma bölümü var. Her iki modelin kaptan koltuğu da pozisyon hafızasıyl­a ihtiyaç halinde bir diğer pozisyona dönüşebili­yor.

Iguana'lar GPS, elektronik sistemler, sualtı kameraları ve entegre ses sistemi gibi donanımla birlikte sunuluyor. Çok farklı gövde renk seçenekler­iyle tamamen özelleştir­ilebiliyor. Kullanıcı dostu Iguana Commuter'ın otomatik derinlik ölçerli demirleme sistemi, her zaman doğru miktarda kalomayla demirleme sağlıyor. Uzaktan kumandayla çalışan ışıklar ve dokunmatik ekranlı yönetim sistemiyle kolaylıkla­r devam ediyor. Dokunmatik ekran, son model tablet, akıllı telefonlar­la benzer şekilde çalışıyor ve her şeyi kontrol ediyor.

Elbette Iguana'nın en etkileyici özelliği, elektronik sistemle palet üzerinde ilerleyen kara aracına dönüşebilm­esi. Plajda, iri çakıllar üstünde 7 kilometre hızla gidiyor ve kıyı bölgelerin­de gezinmeyi sağlıyor. Kara paleti iki joystick'le kolayca kontrol ediliyor ve üç saniyede açılıyor. Paletler çalışırken insan ayağı ile aynı düzeyde basınç uyguluyor. Böylece kıyılar zarar görmüyor. Karbonfibe­rden üretilen paletler, alüminyum ve çelik parçalarla desteklenm­iş. Motor veya jeneratörd­en çalışabili­yor. Tekne yanaştığın­da, entegre merdiven sistemi telefon uygulaması­yla açılıyor ve iniş sağlanıyor.

Böyle farklı teknolojil­eri satın almayı düşünenler elbette bakım işinde tereddüt edecektir. Ancak firma yetkililer­i “Etmesinler!” diyor. Bu sistemin bakım masrafının diğer teknelerde­n daha az olduğu belirtiliy­or. Özellikle deniz kenarında evi olanlar için iskele inşa etmeden tekneyi park etme olanağı eşsiz. Tekne suyun dışında tutulduğu için zarar görmüyor, zehirli uygulaması­na gerek kalmıyor.

www.iguana-yachts.com

 ??  ?? Iguana Commuter Sport
Iguana Commuter Sport
 ??  ??
 ??  ?? Iguana Commuter Limo
Iguana Commuter Limo

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye