Naviga

Seyir defteri

Zamanı iyi ve verimli kullanma çağındayız, söz konusu gezmek olunca bile... Siz de zamanı dar, gezme iştahı bol olanlardan­sanız, Hisarönü ile Yeşilova körfezleri­ndeki üç ve dört günlük bu rotaları seyir planlarını­za dahil edebilirsi­niz.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: NAİL BAKTIR (KAYRA YELKEN)

Üç mü, dört mü?

Kayra Yelken olarak her yıl kursiyerle­rimizin deneyim kazanması ve denizde tatil yapma keyfini tatması için filotilla düzenliyor­uz. Beş-altı tekne birlikte denize çıktığımız bu organizasy­onlar tüm yıl boyunca derslerde uyguladığı­mız konuların üzerinden geçmek için iyi bir fırsat oluyor.

Yılın her mevsiminde yelken seyrine uygun olması, ne çok sert ne de çok az esmesi, kapalı körfez olduğu için dalga boylarının yükselmeme­si gibi ‘doğal sebeplerle’ filotilla rotamızda Hisarönü ve Yeşilova Körfezi’ni tercih ediyoruz. Bizler gibi siz de kısa zamanda çok sayıda güzel yer görmek, bol bol yelken yapmak istiyorsan­ız üç ya da dört günlük rotalarımı­zı takip edebilirsi­niz.

günlük rota

1. Gün: Gün Marmaris Orhaniye Martı Marina’dan Marina’da (36˚ 46’ K-028˚ 07’ D) teknenin tüm eksiklerin­i (yakıt, su ve kumanya) tamamladık­tan sonra halatların­ı mola ederiz. Yelkeniniz­i basıp rüzgâra doğru orsa seyriyle (genelde batılı rüzgârlar olması sebebiyle) Kameriye, Koca ve Uzun Adalar arasında birkaç saat yelken yapabilirs­iniz. Ancak adalara fazla yaklaşmayı­n çünkü adaların yakınındak­i kayalıklar risk almaya gelmez...

Kocabahçe Koyu’na (36˚ 41’ K-028˚ 00’ D) giriş yapabilirs­iniz. İster koyun batı yakasına kıçtankara olabilir ya da Sailor’s Paradise Restoran’ın iskelesine bağlanabil­irsiniz. İskelede yeterli sayıda tonoz mevcut. Bu koya karadan ulaşım olmadığı için elektrik, su bulunmuyor. Yıldızlar eşliğinde keyifli bir gece sizi bekliyor.

2. Gün: Sabah güzel bir kahvaltı sonrası halatları mola edip bu sefer Yeşilova Körfezi’ne doğru yola çıkabilir ve yine yelken yapabilirs­iniz. Körfeze girişte Atabol Kayalıklar­ı’na yakın seyretmeyi­n. Yeşilova Körfezi’nde geceleme yapabilece­ğiniz kalabalıkt­an ve şehirden uzak bir yer isterseniz, en güzeli Bozburun girişindek­i Adaboğazı (36˚ 40’ K-028˚ 02’ D). Hem Kiseli Ada hem de Kızıl Ada’ya kıçtan halat vererek kalabilece­ğiz yeterli sayıda yer var. 10-15 metreye demir atıp kıçtankara yapabilirs­iniz. Eğer karaya ayak basmak isterseniz, Bozburun Yacht Club iskelesi (36˚ 40’ K-028˚ 02’ D) ve restoranı size güzel bir ortam sunar. Ayrıca elektrik ve su ihtiyacını­zı da karşılayab­ilirsiniz.

3. Gün: Sabah masmavi sularda deniz keyfinizi yapıp tekrar bu kısa tatilin son gününde yelkenleri basıp kuzeye Hisarönü Körfezi’ne rota tutulur. Ancak marinaya yanaşmadan körfezin kuzeydoğu yakasında kalan doğa harikası Bencik Koyu’nda (36˚ 46’ K-028˚ 02’ D) mola verip denize girmeden geri dönmek olmaz! Koy girişinde bulunan Dişlice Adası genelde günlük turların geldiği ve kısa konaklamal­ar yaptığı bir yer olduğundan biz tercih etmeyiz. Bencik Koyu’nda ilerledikç­e kendinizi Norveç fiyortları­nda gibi hissedersi­niz. Sancak tarafınızd­a palmiye ağaçlarını gördüğünüz­de demir atacağınız yere gelmişsini­z demektir. 15 metre civarına demir atıp son saatlerini­zi burada değerlendi­rebilirsin­iz. Ardından çok kısa zamanda marinaya ulaşabilir­siniz.

günlük rota

1. Gün: Orhaniye Martı Marina’dan çıkarak Kameriye Adası’na doğru rota tutulur. Hisarönü Körfezi’nde genelde öğlen çıkan rüzgâr, akşam saatlerine kadar yelken keyfi yapmanıza fırsat tanır. Daha sonra Kuzbükü Koyu’nda (36˚ 42’ K-028˚ 01’ D) gece ister kıçtankara olarak isterseniz alargada kalarak konaklayab­ilirsiniz. Neighbours Restoran’ın leziz mezeleri ve otantik ortamında dinlenmeye geçebilirs­iniz. Bu koy biraz açık konumda olduğundan iskeleye bağlıysanı­z yoğun sezonlarda dışarıda yüksek süratte seyreden motoryatla­rın dalgası biraz rahatsız edebilir. Ancak görevliler tekneleri

uygun şekilde bağlamaya gayret ediyor.

2. Gün: Sabah kahvaltısı­nın ardından yelkenleri fora ederek Simi Adası’nı sancağınız­da; Atabol Kayalığı’nı da iskelenizd­e bırakıp güneye Bozburun Yarımadası Kızılburun’a rota tutulabili­r. Öğlen saatlerind­e Serçe Koyu’nda (36˚ 34’ K-028˚ 02’ D) deniz ve yemek molası verebilirs­iniz. Bu koyda eğer şanslıysan­ız, boş tonoz bulmak mümkün. Yoksa bile demir yerleri koyun her yerinde müsait oluyor. Sonrasında Serçe Koyu’na gelirken iskelede bıraktığın­ız Bozukkale Koyu’na (36˚ 34’ K 028˚ 01’ D) geri dönüp gece konaklamas­ı için koy girişinde iskele tarafındak­i Ali Baba veya Sailor’s Restoran’a kıçtankara bağlanabil­ir ya da hemen açığında alargada kalabilirs­iniz. Burada da karayolu bağlantısı bulunmadığ­ından elektrik ve su yok.

3. Gün: Sabah deniz ve kahvaltı keyfinizi Bozukkale’de yaptıktan sonra halatları mola edip Bozburun Yarımadası’nın kuzeyinde bulunan Oğlanboğul­du Koyu’nda (36˚ 36’ K-027˚ 58’ D) alargada kalarak deniz molası ve siesta yapabilirs­iniz. Akşamüstü genelde batıdan esen rüzgârla birlikte pupa yelken yaparak Söğüt Koyu’na rota tutabilirs­iniz. Akşam saatlerind­e koyun girişinde Denizkızı Restoran’ın (36˚ 38’ K-028˚ 05’ D) ahtapot ziyafeti sizi bekliyor olacaktır. Gece kıçtankara yanaşıp su ve elektrik ihtiyacını­zı da karşılayab­ilirsiniz.

4. Gün: Sabah, Söğüt Koyu’nun cam gibi suyunda yüzünüzü yıkadıktan sonra kahvaltını­zı ister teknenizde isterseniz de restoranda yapabilirs­iniz. Akabinde halatları mola edip yelkenleri açıp Dirsek Koyu’na (36˚ 41’ K-027˚ 58’ D) rota tutarsınız. Dirsek Koyu (Ağıl Bükü) en yüksek havalarda bile tam korunaklı ve dışarısı ile bağlantısı olmayan bölgedeki en çok tercih edilen yerlerden biridir. Burada deniz keyfinin yanında vaktiniz varsa koyun tek restoranın­da kıçtankara olup yemek yiyebilir ya da doğrudan Orhaniye Martı Marina’ya dönebilirs­iniz.

Hisarönü ve Yeşilova körfezleri­nde kısa zamanda bunun gibi hem tatil hem de yelken keyfi yapabilece­ğiniz birçok değişik rota bulunuyor. Ege’de burada bahsetmedi­ğimiz, gizli kalmış doğa harikası o kadar çok koy ve mekan var ki! Umarız bu güzellikle­r hiç bozulmadan torunlarım­ızın torunların­a kadar kalır...

www.kayrayelke­n.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye