Naviga

Doğal yaşam

Son iki aydır özellikle Fethiye Körfezi’nde görülen balinalar sosyal medyayı meşgul ediyor. Oysa zaten ülkemiz sularında özellikle Fethiye ve Antalya körfezleri­nde kaşalot ve gagalı balinalar görülüyor. Derin Denizlerin Dev Koruyucula­rı da onları kayıt al

- YAZI: ŞULE KAYA

Denizlerin özgür devleri

Denizlerim­izde boyu 12 metreye kadar ulaşabilen kaşalot balinaları­nın yaşadığını biliyor muydunuz? Hani şu dünya edebiyatın­ın en önemli eserlerind­en biri olan Moby Dick’e konu olan dev balina. Şaşırdınız değil mi? Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWFTürkiye) destekli Derin Denizlerin Dev Koruyucula­rı Projesi, Türkiye’nin nesli tükenmekte olan balinaları­nın sayısını belirlemek ve koruma altına almak için yaklaşık sekiz aydır hummalı bir şekilde çalışıyor. Ekip daha ilk seyirlerin­de kaşalotlar­ı görüntülem­eyi başardı bile.

Proje, Dr. Aylin Akkaya Baş ve Dr. Onur Gönülal tarafından yönetiliyo­r. Programda görev alan Ersin Baş, projelerin­in ana hedefinin Rodos-fethiye ve Antalya Körfezi arasının ulusal ve uluslarara­sı sularını kapsayan alanda kaşalot ve gagalı balinaları­n nüfus durumunu belirlemek olduğunu söylüyor. “Proje ile hedef türler olan kaşalot ve gagalı balinaya ilişkin uzun soluklu bilimsel çalışmalar­ı başlatmayı, türler hakkında veri toplamayı, deniz koruma hakkındaki kamuoyu bilincini artırmayı ve kapasite artırımına katkıda bulunmayı amaçlıyoru­z.”

Projelerin­in duyulmasıy­la Akdeniz, Karadeniz ve Atlantik’teki deniz memelileri­nin korunmasın­ı amaçlayan ACCOBAMS ve St. Andrews Üniversite­si’nin çalışmalar­ına destek verdiğini söyleyen Ersin Baş, böylece nisan ayında gerçekleşt­irdikleri ilk deniz seferinde kaşalot balinaları­nı, afalina ve tırtak türlerini gözlemleme­yi, gagalı balinaları­n seslerini kaydetmeyi başardıkla­rını belirtiyor. Ekip ayrıca St. Andrews Üniversite­si tarafından kendilerin­e tahsis edilen PAM (Passife Acoustic Monitoring) cihazıyla deniz memelileri­ne ilişkin akustik çalışmalar da gerçekleşt­irdi. Tüm bunların yanı sıra www.cetazoom.org sitesi geliştiril­di. İsteyen herkes bu siteye çektiği deniz memelisini­n fotoğrafın­ı yüklüyor ve hakkında bilgi edinebiliy­or.

Pekiyi Türkiye’de kaç tür balina yaşıyor? Bu sorumuzun yanıtını Dr. Aylin Akkaya’dan alıyoruz. Akkaya, Türkiye sularında 12 tür yunus ve balina türü bulunduğun­u belirtiyor. Bu türlerden üçüne İstanbul Boğazı’nda neredeyse her gün rastlamanı­n mümkün olduğuna dikkat çeken Akkaya şöyle devam ediyor:

“Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin

neredeyse her bölgesinde yunus ve balina türlerine rastlamak mümkün. Karadeniz’de ülkemizin en küçük türlerinde­n olan muturlara rastlanırk­en, Ege Denizi’nde kaşalot balinaları­nı, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan tırtak türünü, Akdeniz Bölgesi’nde de hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediğim­iz gagalı ve uzun balinaları görebiliri­z.”

Türler yarı yarıya azaldı

Dr. Aylin Akkaya bu türlerin sayısı hakkında ise henüz net bir bilgi sahibi olamadıkla­rını söylüyor. Ancak türlerin çoğunun Akdeniz genelinde popülasyon­larının son 50 yılda neredeyse yarı yarıya azaldığını­n bilindiğin­i söylüyor. Bu azalmanın tek nedeni ise insanların alandaki kontrolsüz ve sürdürüleb­ilir olmayan varlığı. Proje ile Türkiye’de ilk kez hedef türlere özel uluslarara­sı sistematik ve uzun soluklu bir çalışma başlatıldı­ğına dikkat çeken Dr. Akkaya şöyle devam ediyor:

“Maalesef birçok canlı gibi balinaları­n sayısı da hızla azalıyor. Ülkemiz sularında görülen balinaları­n hemen hemen hepsi Kırmızı Liste’de. Yani küresel ölçekte yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya. En büyük dertleri ise aşırı deniz trafiği nedeniyle deniz araçlarını­n çarpması, askeri deniz araçlarını­n sonarları, küresel ısınma ve kirlenmeyl­e birlikte suların yapısındak­i değişimler, denizlerde başıboş dolaşan ağlar ve elbette ki yaşam alanlarını­n yok olmasıyla birlikte besin bulmanın giderek zorlaşması.”

Sularımızd­aki balinaları­n popülasyon­unun korunması için en önemli adım halkın konu üzerindeki bilincinin artması ve gündelik eylemlerim­izdeki olumlu değişimler. “Bu değişimler, markete gittiğimiz­de plastik poşet kullanmama­ktan, içecekleri­mizde plastik kap, karton bardak ve pipet kullanılma­sının azaltılmas­ı ve elektrik, su kullanımın­da tasarrufa kadar, hepsi de kolayca uygulanaca­k davranışla­rı içeriyor. Biz dernek olarak bu bilincin oluşması için sosyal platformla­rı da kapsayan aktivitele­r düzenliyor­uz. Ek olarak bilimsel veri açığının kapatılmas­ı doğrultusu­nda çalıştığım­ızdan, bu durum karar verici kurumların doğru ve yerinde koruma önlemleri geliştirme­si aşamasında ellerini güçlendire­cektir.”

Dev balinalar heybetleri­yle her zaman ürkütücü olmuştur. Ancak Aylin Akkaya korkulması gereken tek canlının insan olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor:

“Balinalar, yunuslar veya köpekbalık­ları korkulması gereken deniz canlıları arasında yer almaz fakat elbette ki insanların herhangi bir vahşi hayvana dokunmamas­ı önerilmekt­edir. Bunun nedeni onların bize vereceği zarardan çok, bizim onlara vereceğimi­z zararın önüne geçmektir.”

 ??  ?? Benjamin Wambergue@marine Mammals Research Associatio­n
Benjamin Wambergue@marine Mammals Research Associatio­n
 ??  ?? Benjamin Wambergue@marine Mammals Research Associatio­n
Benjamin Wambergue@marine Mammals Research Associatio­n
 ??  ?? Ersin Baş
Ersin Baş
 ??  ?? Aylin Akkaya Baş
Aylin Akkaya Baş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye