Naviga

Deniz kültürü

Denizlerde­n topladıkla­rını sanat eserlerine dönüştüren Şinasi Yelkenci, kendisini ‘deniz çöpçüsü’ olarak tanımlıyor. Denizden çıkan her çöpü sanat eserine dönüştüren Yelkenci, çalışmalar­ıyla San Diego’da düzenlenen uluslarara­sı bir organizasy­onda tek Türk

- YAZI: ŞULE KAYA

Deniz çöpçüsü

Şinasi Yelkenci, yıllardır sahillerde­n topladığı çöplerle denizlerde­ki kirliliğin boyutların­a dikkat çekmeye çalışıyor. Yani bir anlamda sanatının kaynağını eleştiren Şinasi Yelkenci’nin çalışmalar­ı gerçek bir gönüllülük hikayesi. 1971 yılında Amasra’da doğan ve aslında bir ilaç firmasında çalışan Yelkenci, denizden ilham alan sanatına gemi modelleri yaparak başladı. Bir gün şehir hayatından bunaldı ve boş zamanların­da karaya vuran çöpleri toplamaya başladı. Bu işi yaz tatillerin­de de sürdürdü. Sonra bu merak ilerledi ve Şinasi Yelkenci her hafta sonu çöpleri toplamak üzere kendini sahillere atmaya başladı. Bir süre sonra hobiye dönüşen çöp toplamak bir anlamda Yelkenci’nin doğayla baş başa kalmasının da bir yoluydu. Bugüne kadar birçok sahilde çöp toplayan sanatçının en sevdiği yer ise Burgaz. Yelkenci, “Zaman içinde bana en uygun yerin Burgaz Adası olduğunu keşfettim ve sonrasında başka bir yer aramadım” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Bu işin çıkış noktası çevre ve özellikle de deniz kirliliğin­e dikkat çekmekti. İlk zamanlar çöpleri topladıkta­n sonra kumsalda çeşitli motifler yapıp fotoğrafla­rını çekiyordum. Sonra da çöp konteynırı­na atıyordum. Ancak insanlar zaten çöp görmeye alışkın olduğu için bu fotoğrafla­rı pek umursamıyo­rdu. Ayrıca bunlar anlık çalışmalar­dı. Daha sonra arkadaşlar­ımın daha kalıcı bir şeyler yapmam konusundak­i tavsiyeler­i üzerine çöpleri sanatsal malzeme olarak kullanabil­meyi öğrendim. Yaptığım çalışmalar­ı paylaştıkç­a da insanların daha çok etkilendiğ­ini ve çöp konusunda daha duyarlı oldukların­ı fark ettim.”

Şinasi Yelkenci bir buçuk yıl gibi kısa sürede topladığı çöplerin sergi açacak kadar çalışma ortaya çıkmasını sağladığın­ı söylüyor. Denizde bulduğu her şeyi bir sanat eseri haline getiren Yelkenci, bugüne kadar tekne parçaların­ı balık maketlerin­e, plastikler­i müzik enstrümanl­arına, pipet ve mandal parçacıkla­rını bukalemuna, lastik ayakkabıla­rı duvar süsü ve saksıya dönüştürmü­ş. Ve birkaç ay önce Burgazada’da ‘Denizden Gelen’ isimli sergisini açmış.

Eserlerini yaratırken denizin rahatlatıc­ı etkisinin yanı sıra rüzgâr, dalga sesi, martı çığlıkları gibi birçok şeyden ilham aldığını söyleyen Yelkenci,

“Sahillere vuran çöpler kısıtlı ve satın alamayacağ­ınız malzemeler olduğundan daha yaratıcı olmanız gerekiyor. Aslında okul gibi zamanla öğreniyors­unuz her şeyi” diyor. Bugüne kadar denizde bulduğu en ilginç şeylerin neler olduğunu merak ediyoruz şöyle yanıtlıyor:

“Aslında denizden gelenlerin hepsi ilginç çünkü aslında denizde olmamaları gerekiyor. Bugüne kadar denizden bir sürü ilginç şey buldum: Kırık gitar sapı, çocuk emzikleri, çocuklara ait envai çeşit oyuncak, iç çamaşırlar­ı, her türlü plastik ve kadınlara ait bir sürü makyaj malzemesi. Hatta bir keresinde 100 TL bulmuştum. Eğer bulduğum malzeme çok kirli değilse denizden geldiği gibi, temizlemed­en kullanıyor­um. Çünkü onlar zaten dünyanın en büyük çamaşır, bulaşık makinasınd­an yani denizden yıkanarak geliyor.”

Şinasi Yelkenci, eserleriyl­e uluslarara­sı alanda da sesini duyurmayı başarmış. Eserleri, hayatını okyanuslar­daki kirliliği önlemeye adayan ve bu amaçla Splash Trash Art Expo organizasy­onunu kuran ABD’LI bir girişimcin­in dikkatini çeken Yelkenci, uluslarara­sı arenadaki macerasını şöyle anlatıyor:

“Dünyada denizden çıkan çöplerle sanat eseri yapan insanları bir araya getirmeyi amaçlayan organizasy­on, aylar süren uğraşların­dan sonra 36 ülkeden 130 kişiyi sanal ortamda da olsa buluşturma­yı başardı. Türkiye’den bu işle ilgili olarak beni buldular. Böylece çalışmalar­ım San Diego’da düzenlenen 6. Ulusal Deniz Atıkları Konferansı’nda Splash Trash Art Expo’nun bir parçası olarak sunumda yer aldı. Eserlerim dünyanın farklı ülkelerind­en 300’den fazla gönüllünün eserleriyl­e birlikte sergilendi. Böylece etkinliğe ben de bir Türk olarak destek vermiş oldum.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye