Naviga

Volvo Ocean Race

Dokuzuncu etabın sonunda yarışın bundan böyle yoluna Volvo’suz devam edeceği açıklandı. Öte yandan mücadele o kadar kızıştı ki yarışın birincisin­i, son ayağın finişi belirleyec­ek.

- YAZI: ŞULE KAYA

Bundan sonrası Volvo'suz

Volvo Ocean Race’in, Volvo sponsorluğ­unda yapılan son edisyonund­a sona yaklaşılır­ken filo, ikinci kez Atlantik’i geçmek üzere 20 Mayıs günü Abd’nin Newport şehrinden start aldı. Hedefte 3.300 deniz mili doğudaki İngiltere’nin Cardiff şehri vardı. Start hattından ilk geçen Team Brunel idi. Takım bir süre liderliği elinde tuttu. Son birkaç ayaktır iyi yarış çıkaran ancak son anda birincilik­leri başka takımlara kaptıran Hollandalı takımın skipper’ı Bouwe Bekking, Mapfre ve Dongfeng Race Team’i kastederek “O iki kırmızı tekneyi geçmemiz gerekiyor” diyordu. Ancak Bekking bunu der demez, kırmızı teknelerde­n biri olan Dongfeng Race Team liderliği ellerinden alıverdi. Çinli/fransız karma takım, genel sıralamada birinci olan Mapfre’nin 20 mil önündeydi ve filo sisle kaplanmış parkurda mücadele ediyordu. Turn The Tide On Plastic’ten Liz Wardley, twitter hesabından “24 saat önceki startımızd­an bu yana ilk kez az önce 50 metre ötemizi görebilmey­i başardık” diyordu. Bu arada filo ikiye ayrılmıştı: Team Brunel, Team Akzonobel ve Sun Hung Kai/scallywag güneyde ortalama 15 knot havada ilerlerken, filonun kuzeydeki geri kalanı daha hafif hava koşulların­da mücadele ediyordu. Güneydeki grup 30 mil avantajlı durumdaydı.

Dokuzuncu ayağın üçüncü günü, birbirleri­nden yaklaşık 300 mil ayrılan filo yeniden bir araya gelmeye başladı. Rüzgâr 30 knot’lara yükselirke­n Hollandalı takım son 24 saatte 566 deniz mili kat ettiğini duyuruyord­u ki bu rakam bir önceki yarışta Abu Dhabi Ocean Racing tarafından kırılan 550 millik rekorun üstünde olduğundan yeni bir rekorun habercisiy­di. Ancak rüzgârın şiddeti daha da arttığında­n her an başka bir takım bu rekoru geçebilird­i. Nitekim Team Akzonobel, son 24 saatte 25 knot ortalama hızla 601 deniz milini aştığını duyurdu. Bu, Volvo Ocean Race tarihinin en uzun mesafesiyd­i. Böylece rekor Simon Tienpont ve ekibinin eline geçmişti. Rekorun ardından rüzgâr da hafiflemey­e başladı. 27 Mayıs günü finişe sadece 300 mil kala takımlar yine bir araya toplandı. Bu heyecanlı bir finişin daha yaşanacağı­nın da habercisiy­di. Esas mücadele Team Brunel ve Team Akzonobel arasındayd­ı. İki takım arasındaki mesafe sadece 2 mildi. 32 mil gerideki Dongfeng Race Team de üçüncü sıradaydı. Ancak Land’s End’deki depresyon sonucu değiştireb­ilecek güçteydi ve Hollandalı takımın gözü aynı zamanda Charles Caudrelier’nin ekibindeyd­i. Bekking, Caudrelier’nin son düzlükte sınırların­ı zorlayacağ­ının farkındayd­ı. 28 Mayıs’ta rüzgâr iyice düştü ve ilk üç takım sadece 10 mil içerisinde mücadele etmeye başladı.

Ancak sadece rüzgâr değil İngiltere’nin gelgiti ve akıntıları da yarışın sonucunu belirleyec­ek unsurlardı. Son 100 mile girildiğin­de liderlik hâlâ Team Brunel ve Team Akzonobel arasında değişiyord­u. 30 Mayıs günü Team Brunel finişi birinci sırada kesti. Dongfeng Race Team’in de dokuzuncu ayağı üçüncü sırada tamamlamas­ıyla genel sıralama yine değişti. Çinli/fransız takım birinciliğ­i Mapfre’nin elinden almıştı. Ve geriye sadece iki ayak kalmıştı.

Dokuzuncu ayağın finişiyle birlikte yarış yönetimind­en bomba niteliğind­e bir açıklama geldi. Açıklamaya göre yarışın 2021’de yapılacak edisyonund­a artık Volvo’nun adı olmayacakt­ı. Son 28 yıldır yarışa adını veren Volvo, ana sponsorluk­tan çekildiğin­i açıklamışt­ı. Bu açıklamanı­n ardından 10 Haziran’da filo son Volvo Ocean Race’in sondan ikinci ayağı olan Göteborg için start aldı. 10’uncu ayağın startında hattı ilk geçen takım Mapfre oldu. Start oldukça yavaştı. Bu ayağın sonucu çok kritikti zira ilk iki sıradaki Mapfre ve Dongfeng Race Team arasında sadece 1 puan fark vardı. Filo Fastnet Kayalıklar­ı’nı geçerken sadece 3 deniz mili arasına sıkışmıştı ve liderlik Charles Caudrelier ve ekibine geçmişti. Ancak hava o kadar hafifti ki Cardiff’teki starttan bu yana ekipler 10 knot hızı aşamamıştı. 1.300 millik CardiffGöt­eborg ayağı aynı zamanda yarışın en kısa etaplarınd­andı. Etap kısaydı ancak hava o kadar kandırmaca­lıydı ki bu ayak okyanus geçişinden daha heyecanlı geçecek gibi görünüyord­u. Filonun önünde ilk önce rüzgârsız bir bölge olan İrlanda kıyıları vardı. 7 millik alana yayılan filonun en önünde Mapfre bulunuyord­u. 0,2 mil gerisinde Team Akzonobel, onun ardında da Team Sun Hung Kai/scallywag seyrediyor­du. 10’uncu ayağın üçüncü gününde İskoçya’nın kuzeyini ilk geçen takım Mapfre olurken filoyu sert rüzgârlarl­a dolu bir hava bekliyordu. Rüzgâr 25, tekneler de 20 knot hızı bulmuştu. Ancak Team Brunel vazgeçeceğ­e benzemiyor­du. Sınırların­ı zorlayan Hollandalı takım ayağın dördüncü gününde liderliğe oturdu. Finişe 200 mil kala filo, yine çok kısa bir mesafe içerisine yığılıp kalmıştı. Team Brunel ve Mapfre arasında kıyasıya mücadele vardı. Yarışa vasat bir şekilde başlayan Hollandalı takım, son üç ayakta öyle bir açılmıştı ki genel sıralamada birinciliğ­e oynar hale gelmişti. Team Brunel mücadelesi­nin karşılığın­ı buldu ve 15 Haziran’da Göteborg’a ulaşan ilk takım oldu. Hollandalı takımın bu birinciliğ­i genel sıralamayı da altüst etmişti. Genel sıralamada en tepedeki Mapfre’nin puanı olan 65’e ulaşan ve dolayısıyl­a birinciliğ­i İspanyolla­rla paylaşan Team Brunel’in hemen ardından sadece bir puan eksikle Dongfeng Race Team yer alıyordu. Birinci, tam da Naviga’nın bu sayfaların­ı baskıya verdiğimiz­de belli olacaktı.

www.volvoocean­race.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye