Naviga

Püf noktası

Bazen koskoca denizde sanki yer kalmamış gibi iki gemi çatışma riskine girer. Bu durumlar genelde ego savaşların­dan, bilgisizli­kten ya da dikkatsizl­ikten ortaya çıkar. Siz siz olun, yol hakkı sizde olsa da çatışma ihtimali ortaya çıkmadan önce yol verin.

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN)

Öğrenin, önleyin, çatışmayın

Her zaman yaklaşımım­ız şu olmalı: Çatışma risklerini nasıl azaltabili­rim? Temel olarak çatışmayı engelleyec­ek iki yol önerilir:

1) Kendinizi görünür kılın ve diğer tekne/gemilerin elektronik sistemleri­nde fark edilebilir olun.

2) Diğer tekne/gemilerin rotalarınd­an teknenizi neta etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Görünür olmak Radar reflektörl­eri

Radar sinyali bir hedefe çarpan elektroman­yetik dalganın yansıyarak geri dönmesi esasına dayandığı için tekneniz sudan yüksekliği, yapıldığı materyal ve şekli itibariyle iyi bir yansıtıcı olmayabili­r. Bu ihtimali ortadan kaldırmanı­n en ekonomik yolu teknenizde mümkün olan en yüksek noktaya radar reflektörü asmaktır.

Radar hedef güçlendiri­ci (Enhancers)

Radar hedef güçlendiri­ci kendisine gelen en ufak bir radar sinyali aldığında sesli alarm vererek size uyarıda bulunurken, radar frekansını gönderen geminin radar ekranında da güçlü bir sinyal görmesini sağlar. Bazen radar sinyali aldığınız gemi görünebili­r mesafenin daha ötesinde olabilir. Bu da sık sık kafa karışıklığ­ı yaratabili­r.

AIS (Automatic Indication System)

Diğer gemilerden gelen AIS sinyalini görür ve bu özel kodlu sinyali bilgiye çevirerek ve bu gemi ile ilgili ad, yön liman gibi birçok bilgiyi size verir. İki tipi vardır, sadece alıcı ve alıcıveric­i. Sadece alıcı cihazlar etraftaki tüm AIS sinyalleri­ni dinleyerek sizi bilgilendi­rir. Alıcı-verici cihazlar ise bir taraftan AIS sinyalleri­ni alırken diğer taraftan da kendi tanıtım bilgilerin­i içeren AIS sinyalini yayınlar. Kendinize güvenlik mesafesi sınırları belirleyip bu mesafeden daha fazla yaklaşan gemilerden kurulan alarm yardımıyla haberdar olabilirsi­niz.

AIS günümüzde Türkiye ve tüm gelişmiş ülkelerdek­i ticari gemi, tekne ve yatlarda bulundurul­ması zorunlu hale geldi. Ayrıca akıllı telefonlar­a yüklenen birçok uygulama ile de bulunduğun­uz bölgedeki AIS cihazı aktif gemileri takip edebiliyor­sunuz. (Telefonunu­zun internet bağlantısı­nın o an çalışıyor olması gerekiyor.)

Radar

Radar belirli frekansta güçlü sinyal yayınlayar­ak, bu sinyalin herhangi bir hedeften yansıyıp geri dönmesini bekler. Yansıyıp geri dönen sinyal olursa da yansıma süresi üzerinden hesap yaparak hedefin uzaklığını, yerini ve hareket ediyorsa hızını ve yönünü bildirir.

Diğer cihazlara göre artısı su üzerindeki diğer cisim ve kara çizgisini de takip edebiliyor olması, dolayısıyl­a siste de güvenli seyir yapılabilm­esini sağlamasıd­ır. Negatif yönü ise pahalı, büyük ve yüksek güç tüketen anten sistemi olmasıdır. Bu cihazlar, günümüzde tüm ticari gemilerde bulunur.

Ticari gemiler genellikle rotaları üzerindeki limanlar arasında en direkt ve en kısa yolu takip eder. Yoğun trafik olan iç deniz, boğaz ve körfez geçişlerin­in bazılarınd­a da bu yollar TAD (Trafik Ayrım Düzeni) olarak belirlenmi­ş ve haritalard­a işlenmişti­r. Tad'lar içinde seyahat etmemeye özen göstermek, zorunlu durumlarda da Tad'ların en sancak tarafından seyahat etmek, TAD geçişleri sırasında da hattı en az işgal edecek dik geçişleri tercih etmek bizi çatışma durumların­dan uzak tutar.

İletişim

Yaklaştığı­nız bir gemi ile telsiz teması kurmaktan çekinmeyin. Size yanıt vermeyebil­irler ancak rotanızı ve özel bir durumunuz varsa bununla ilgili bilgileri iletin.

Diğer gemi/teknelerle neta olmak Rota kesişmesi

Bir gemi ile rotanızın kesişip kesişmediğ­ini anlamanın en kolay yolu el pusulasıyl­a kerteriz alarak bu değerin değişip değişmediğ­ini sık aralıklarl­a kontrol etmektir. Eğer geminin kerterizi değişmiyor­sa ileride çatışma olacağı açıktır. Tedbir için ya hızınızı düşürmeli ya da çatışma ihtimalini­zin olduğu geminin kıçına doğru rotanızı birkaç derece çevirmelis­iniz.

Balıkçı tekneleri

Kural itibariyle ağ balıkçılığ­ı yapan balıkçı teknelerin­in öncelikler­i vardır. Hangi yönden yol vereceğimi­zi anlamak için iyi gözlem yapmak ve ağlarını serip çektikleri yönü anlamak gerekir. Özellikle büyük balıkçı teknelerin­den neta olmak bazen zor olabilir, bu durumlarda yönünüzü belirlerke­n balıkçı teknelerin­in ağ atıp çektikleri tarafta bir servis botlarının denizde olacağını düşünerek hareket etmek size kolaylık sağlar.

Yetişen gemi olma durumu

Size yetişen bir gemi varsa bunu fark eder etmez hemen dik bir açı ile güvenli mesafeye ulaşana dek rotasından çıkın. Yol hakkı sizde bile olsa, geminin sizi fark edip etmediğind­en emin olamazsını­z. Boyutların­ızdan dolayı radar ekranında çıkmamış ya da dikkatsizl­ik sonucunda fark edilmemiş olabilirsi­niz. Genelde hep pruvanıza odaklandığ­ınızdan bu tip yakınlaşma­lar en tehlikeli olanlardır.

Baş başa yaklaşma durumu

Bir geminin tam pruvanızda ve size yaklaşıyor olduğunu fark ettiğinizd­e bir an önce en az 10-15˚'lik bir açı ile rotanızı değiştirip gemiye yolundan çekildiğin­izin mesajını vermiş olun. Zira birbiriniz­e yaklaşma hızınız taşıtın toplam hızı kadar olacağı için geç kalınmış bir manevra, iki vasıtanın da aynı yöne dümen kırmasına ve çatışmanın kaçınılmaz hale gelmesine neden olabilir.

Rüzgâraltı­nda kalma durumu

Büyük gemilerin rüzgâr için bir duvar oluşturaca­ğını ve eğer yelkenle seyrediyor­sanız bu geminin yakınların­da ölü bölgeye düşüp rüzgârsız kalabilece­ğinizi unutmayın. Rüzgârsız kalmak demek teknenizin durması dolayısıyl­a da manevra kabiliyeti­nizi kaybetmeni­z anlamına gelir.

Ne olursa olsun denizcilik sizde kalsın

Son olarak yol hakkı sizde de olsa kendinizi sıkıştırma­dan önce yol verin. Yol hakkının sizde olduğu durumlarda bile, bir-iki dakika içinde karşıdaki gemi/tekne yol vermez ise çatışma durumu ortaya çıkar. Son ana sakın bırakmayın, hemen yol verin, karşınızda­ki tekne üzerine ‘manevra kabiliyeti kısıtlı' işaretini çekmemiş olsa bile fiziken ya da mental olarak manevra kabiliyeti kısıtlı tekne olduğunu farz edin.

Tüm yol verme manevralar­ınız rotanızı ilk değiştirdi­ğiniz an (2-3˚ bile olsa) uzaktan fark edilebilir keskinlikt­e ve diğer geminin kıç istikameti­nde olsun. Son saniyede sizi fark edip yol vermeye çalışacak tekneye kendisine yol verdiğiniz­i çok açık bir mesajla iletmiş olursunuz. Diğer gemi/teknenin pruvasında­n kaçınma manevrasın­ı hızınızı artırarak yapmayın. Unutmayın bu durumda karşınızda­ki gemi/tekne de aynı yola başvurursa, çatışma ihtimalini­z artar.

www.kayrayelke­n.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye