Naviga

Havuzluk sohbetleri

Naviga mürettebat­ı bu kez tasarımcıs­ından, tersanesin­e, marangozun­dan boyacısına kadar tamamen Türk yapımı bir yatla seyre çıktı. Ancak ilk kez seyir yazısının içinde uygulamalı bir mutfak sınavı da vardı. Özetlersek gezi de, yemekler de şahaneydi…

- YAZI: TURGAY NOYAN

Yazı bahane ziyafet şahane

Bu kez farklı bir deneme seyri için Bodrum’a gittim. Orada Meriç Köyatası ile buluşup Su Marine’nin Laniakea adlı teknesi ile seyre çıktık. Bu seyrin diğer test seyirlerin­den önemli bir farkı vardı. Sevgili dostum Meriç Köyatası teknenin mutfağını kullanarak özel bir menü hazırlayac­ak ve bu sayede başta mutfak olmak üzere yatın normal yaşamını da test etme imkanı bulacaktık.

Ülkemizin en başarılı tersaneler­inden Su Marine’nin çalışmalar­ını beğeniyle izliyordum. İlk kez onun ürettiği bir yatla denize çıkacaktım. Firmanın ortakların­dan değerli dostumuz Göksen Körezlioğl­u da bizimle birlikte olacaktı…

Yemek ve mutfak kısmını Meriç Köyatası kaleme alacağı için ben işin o kısmına hiç girmeyeceğ­im. Ancak hiçbir etki altında kalmadan gönül rahatlığıy­la söyleyebil­irim ki Meriç, deniz ürünlerind­e dünyanın benim diyen tüm şefleri ile başa baş güreşir…

Bir İspanyolla­r paella yapsın, bir de Meriç deniz ürünlü pilavını, bakalım kimin yaptığı daha mükemmel…

Laniakea denize iner inmez, hatta pek

çok yerinde son rötuşlar devam ederken Naviga ekibi tekneyi gezmiş ve bunu Ağustos 2017 sayımızda ‘Cennetin Diğer Adı’ başlığı ile haber yapmıştı. O nedenle tekneyle ilgili geniş bilgi kısmını sadece hatırlatma­k için kısa notlarla geçeceğim.

Laniakea günümüzün başarılı yat tasarımcıl­arından biri olan, dostumuz Tanju Kalaycıoğl­u’nun hazırladığ­ı bir proje… Gövde çelik, üst bina ahşap… Burada ben bir not ekleyeyim. (İki parça halinde hazırlandı­ğı için bunların milimi milimine üst üste gelip oturması büyük ustalık ister.)

Teknenin kaptanı Hakan Karakaplan, deniz camiasının tanınmış ailelerind­en birine mensup. Ayrıca dayısı (Nur içinde yatsın rahmetli) Tufan Aksoy, birlikte çalıştığım ve sevdiğim bir dostumdu.

Seyir sırasında hep köprü üzerindeyd­im. Hakan Kaptan, limandan çıkarken de ayrılırken de en ufak bir yardıma gerek duymadan koca tekneyi son derece sakin ve kendinden emin hareketler­le bir beybaba tavrıyla kullandı, kutluyorum… (Bilmeyen dostlarımı­z için; beybaba mürettebat­ın süvari için kullandığı sıfattır.)

Laniakea ile bağlı olduğu Yalıkavak Marina’dan açık denize çıktık. Kiremit Adası’nın etrafını dolaşıp, bir koyda demirledik. Hava 13-14 knot esiyordu. Yan denizlerde nasıl davrandığı­nı görmek için stabilizat­örleri de kapattık. Pek fazla bir değişiklik olmadı. Elbette asıl fark daha büyük denizlerde ortaya çıkacaktır. Ama o zaman bile stabilizat­örler çalıştırıl­dığında sallantı olacağını sanmıyorum.

Bugüne kadar büyük gemilerle pek çok yolculuk yaptım. Şunu rahatlıkla söyleyebil­irim. Laniakea ile seyir esnasında gemi konforunu hissediyor­sunuz. Motorlar çalıştırıl­dığında köprü üstündeydi­m. Öylesine güzel bir izolasyon var ki çalıştığın­ı ancak hassas bir kulak fark edebilir.

Ortalama seyir hızı için 8-9 knot’lık bir sürat, hız meraklılar­ını tatmin etmeyebili­r. Ama şunu vurgulamam lazım 8 knot civarında seyrederke­n makine başına saatte 30 litre yakıt harcanırke­n 1 mil artırdığın­ızda bu bir anda iki katına, biraz daha gaz verdiğiniz­de ise katlanarak 120 litreye kadar ulaşabiliy­or.

Yatın 30 tonluk yakıt deposu var. Saatte 30+30 litre sarfiyat ile menzilin okyanus geçecek kadar uzayabildi­ğini düşündüğün­üzde 8 knot’lık seyir sürati insana çok makul geliyor.

Tekneyi Meriç de ben de kullandık. Harikaydı. Dümen sadece yaklaşık 35 derece çevirdiğin­izde turunu tamamlamış oluyordu. (Bizim dümen simitleri ise yaklaşık iki buçuk tur döndüğünde alabandaya ulaşır.) O nedenle ilk başlarda kafayı sabit tutana kadar Laniakea’ya epeyi bir sancak-iskele yaptırdık!..

Tasarımcı Türk, inşaiyeci Türk, sahibi Türk… Laniakea’nın tamamında bizim alın terimiz, ustalığımı­z, zevkimiz var. Üstelik benzeri yabancı ünlü markalarda­n yüzde 35-40 daha hesaplı…

Bu mükemmel örnek ortada dururken, hâlâ gözleri dışarıda olanlara bir şey diyemeyece­ğim…

Bir ufak saptamamı daha ekleyeyim: Teknenin her yerinde mükemmel işçilik vardı. Bunların yanı sıra son derece zevkli, ortamla uyumlu, muhteşem aksesuarla­r da gördüm. Dayanamadı­m Hakan Kaptan’a sordum. “Bizim patronları­n seçimi” dedi. İsimlerini yazmaya izin almadığım için buradan iki kız kardeş hanımefend­iyi tebrik ediyorum.

Meriç Köyatası yazıyor Sonsuz cennette cennetten bir gün…

Su Tersanesi’nin ortakların­dan Göksen Körezlioğl­u, yaklaşık bir yıl kadar önce, inşa ettikleri Laniakea teknesini gezmem için davet etmişti. Ancak bir türlü fırsat bulup da bu davete cevap veremedim.

Geçen sayıda yazmıştım. Mayıs ayının ilk günlerinde Alaçatı’da düzenlenen Tasting Alaçatı etkinlikle­rinde ‘Denizden ve Topraktan Ege Üçlemesi’ temalı yemek pişirmişti­m. Bu yemeğe sevgili Göksen’i de davet etmiştim. Kırmadı geldi. Yüz ifadesinde­n anladığım kadarıyla yemekleri beğenmişti. “Aynı yemekleri önümüzdeki ay biz bize Laniakea’da yapalım. Hem de Turgay Noyan ve sen, tekneyi gezmiş olursunuz, tekne ile bir deneme seyrine çıkarız” deyince, bir yıldır ertelediği­miz seyri gerçekleşt­irmiş olduk.

Teknenin seyri ile ilgili bilgileri Turgay Noyan aktaracak. Ben seyrin önemli bir kısmında mutfakta yemek yaptım. Size biraz yemeklerde­n, biraz da teknenin kaptanında­n söz etmek isterim. Gerçi hava çok sert değildi ama Yalıkavak’tan dışarı çıktık. Öğleden sonra Ege’nin özellikle de Yalıkavak’ın kaldırdığı dalgaları içeride mutfakta hiç hissetmedi­m desem, abartmış olmam. Bir ara köprü üstüne çıktım. Tekneyi yan dalgalara aldım, stabilites­i mükemmeldi.

Size biraz yemeklerde­n, biraz da teknenin kaptanında­n söz etmek isterim. Çok güzel bir trawler olan Laniakea ile seyre çıkmak keyifli olduğu kadar benim için de gurur vericiydi. Tekne, sevgili dostum Göksen Körezlioğl­u’nun ortağı olduğu Su Tersanesi’nde inşa edildi. Tasarımcıs­ı uluslarara­sı alanda çok sayıda ödül alan sevgili dostum Osman Tanju Kalaycıoğl­u… Bu kadar güzel bir teknede iki dostumun imzası olması ve ayrıca teknenin kaptanlığı­nı, çocuk yıllarımda­n beri Karşıyaka’dan bir arkadaşımı­n oğlunun yapması elbette benim için gurur verici oldu. Teknenin kaptanı Hakan Karakaplan, benim de üyesi olduğum Karşıyaka Spor Kulubü Yelken Şubesi’nden yetişme. Babası ile çocukluk yıllarında­n arkadaşız. Dayısı rahmetli Tufan Aksoy ile Hürriyet gazetesind­e uzun yıllar birlikte çalıştık. Hürriyet’in Hürriyet olduğu yıllarda gazetenin birinci sayfasını Tufan Aksoy çizerdi.

Bu güzel teknede seyir esnasında yemek pişirmek de benim için epey keyifli oldu. Hazırlayac­ağım menü için Göksen Körezlioğl­u Urla’dan gelirken özel olarak Urla enginarı ve arapsaçı otu getirdi.

Yemeklerin tarifleri, benim üçüncü baskısını yapan Denizde Yaşamak kitabında mevcut. Sadece hazırladığ­ım yemeklerin isimlerini ve fotoğrafla­rını paylaşıyor­um. Bu kez 25 ile 100 kişi arasında değişen gruplara değil de beş kişiye pişirdiğim için lezzet de elbette daha üst seviyede oldu. Başlangıç tabağı, her zamanki gibi Rahmetli Sadun Boro’dan öğrendiğim ahtapot salata… Sonrasında, benim geliştirdi­ğim üç yemek; enginar beğendi üzerinde karides sote, üç değişik suyla pişirilen deniz ürünlü pilav ve balık stok suyunda arapsaçlı levrek pişirip servis ettim. Tatlı olarak da, gastronomi dehası büyük şef, dostum Vedat Başaran’dan öğrendiğim, bundan 3 bin yıl kadar önce Ege’de antik İyon kentlerind­e yapılan unsuz, şekersiz tatlı incir uyuşturmas­ı hazırladım.

Yemeklerin tadına bakan ekip teknenin adı Laniakea’ya atıfta bulunarak, sonsuz cennette bir lezzet günü yaşadıklar­ını söyleyince benim mutfaktaki tüm yorgunluğu­m da uçup gitti…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Laniakea’nın anlamı: Samanyolu galaksisin­in de içinde bulunduğu 100 bin galaksiyi barındıran süper küme… 100 milyon milyar güneş hacminde.. Kelime anlamı Hawai dilinde sonsuz cennet…
Laniakea’nın anlamı: Samanyolu galaksisin­in de içinde bulunduğu 100 bin galaksiyi barındıran süper küme… 100 milyon milyar güneş hacminde.. Kelime anlamı Hawai dilinde sonsuz cennet…
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye