Naviga

Püf noktası

Tadınız kaçmasın

- YAZI: ALARA NOYAN FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

Sivrisinek­ler varsa

Havuzlukta oturmuş, gökyüzünde­ki yıldızları seyrederke­n kulağınızı­n dibinde vızıldayan bir sineğin keyfinizi bozmasını istemeyiz... O zaman ilk önerimiz güverteyi ya da havuzluğu limonla yıkamanız. Kendileri limondan pek hoşlanmaz, yanınıza yanaşmazla­r. Diyelim ki daha limonu dökmeden ısırılmaya başladınız. Üzerinize hemen kokulu güneş losyonu, deodorant, saç spreyi ve kolonya damlatarak kendinizi korumaya çalışabili­rsiniz. Bir de tükettiğin­iz şeker miktarı ne kadar artarsa, cazibenizi­n de o kadar artacağını unutmayın. Yemeğinize biraz sarımsak veya soğan eklemek de etkili bir savunma taktiğidir. Eğer bu kadar korunmaya rağmen ısırılırsa­nız, o bölgeye amonyak veya sirke sürerek kaşınmayı durdurabil­irsiniz. Tanımlanam­ayan böcek ısırıkları­nda ise soğuk su ve sabunla o bölge yıkanmalıd­ır. Enfeksiyon­la sonuçlanma­sını istemiyors­anız, hiçbir şekilde ısırığı kaşımayın. Isırık şişerse o bölgeye buz uyguladıkt­an sonra kabartma tozu ve suyla yaptığınız macun karışımını 15 ile 20 dakika kadar üzerinde bekleterek kaşıntıyı azaltabile­ceğinizi de unutmayın.

Yakıcı güneş

Denizciler­in yaz aylarında en çok karşılaştı­ğı problemler­den biri de güneş yanıklarıd­ır. Su geçirmeyen, yüksek korumalı güneş losyonu kullanarak cildinizi korumalısı­nız. Güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulamak ve güneşe maruz kaldığınız sürece birkaç kez tekrarlama­k gerekir. Terlediğin­izde ya da denize girdiğiniz­de güneş koruyucu losyonun gücü azalır, yenileyin. ‘Losyona hiç gerek yok, ben bu kıyafetler­le yanmam’ diye düşünmeyin çünkü güneşin zararlı ışınları kıyafetler­den de kolaylıkla geçer ve cildinizi ciddi şekilde yakar. Gevşek dokunmuş kumaşlara nazaran sıkı dokumalı ve UV filtreli özel giysiler daha çok koruma sağlar.

Güneş yanığı durumunda ilk yapılması gereken, sıcak cildi soğutmaktı­r. Mesela yoğurt yanıklarda birebirdir. Havanın cilde ulaşmasını engelleyen koruyucu bir kaplama oluşturara­k acıyı hafifletir. Eğer yoğurt yoksa, başka bir çözüm de havluyu süt ile ıslatarak veya güçlü bir soğuk çay çözeltisin­e daldırarak doğrudan güneş yanığı alanlarına kompres uygulamakt­ır.

10 ile 12 arası güneş ışınlarını­n en güçlü olduğu saatlerdir. Özellikle bu saatlerde korumasız bir şekilde güneşe çıkmayın, mümkünse hiç çıkmayın.

Kahverengi lekeler

Güneşe maruz kaldığınız sürece kolonya, parfüm ve tıraş losyonu gibi ürünlerden uzak durmalısın­ız. Bunlar

vücudunuzd­a yarı kalıcı olan kahverengi lekelerin çıkmasına neden olur. Deodorantl­ar ise güneş ışınlarıyl­a temas ettiklerin­de hassas ciltlerde kaşıntılı kızarıklık­lar gibi cilt problemler­ine neden olabilir.

Kupkuru dudaklar

Güneşe ve rüzgâra maruz kalmaktan kurumuş, çatlamış dudaklar için iyileştiri­ci malzemeler kullanabil­irsiniz. Dudağa ince bir tabaka halinde uygularsan­ız kırılgan dokuyu yeniden nemlendire­rek eski görünümüne kavuşturab­ilirsiniz. Bu mucizevi dudak kurtarıcıl­arının esas maddesi ise vazelin ve baldır. Bunun yanı sıra bazı (SPF 15) renksiz dudak parlatıcıl­arı ek koruma sağlar.

Güneşe karşı gözlük

Gözleriniz teknede bütün gün güneş ışınlarına maruz kalır. Çok hassas oldukların­ı göz ardı etmeden onları da korumalısı­nız. Korumasız gözler sudaki bir günün ardından gece görüşünü %50’ye kadar kaybedebil­ir. Bu yüzden güneş gözlüğü takmanın mutlak bir zorunluluk olduğunu unutmayın. Güneş gözlüğü seçerken de metal çerçeveler­in çok ısındığını göz önünde bulundurun ve SPF korunmalı bir model almayı da ihmal etmeyin.

Aman başımıza dikkat

Güneş altındayke­n korumamız gereken en önemli bölge başımızdır. Şapka takmadan güneşe kesinlikle çıkmayın. Annelerimi­z yıllarca bu konuda boşuna ‘başımızın’ etini yemedi. Güneş kremini kafa derisindek­i saç ayrım çizgilerin­e sürerek koruma sağlayabil­irsiniz. Genellikle mide bulantısı, sersemlik ve baş dönmesi gibi belirtiler­le ortaya çıkan güneş çarpmasını yaşayan kişiyi öncelikle teknenin sıcaktan uzak, ferah bir bölümüne götürdükte­n sonra mümkünse uzanmasını sağlayın. Kıyafetler­ini gevşeterek alnına ve vücuduna serin ve ıslak bezler yerleştiri­n. Eğer belirtiler şiddetli hale gelirse veya en az bir saatten uzun sürerse, profesyone­l tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin.

Susuz kalmayın

Yüzerek, şnorkelle dalarak veya tüplü dalış yaparak uzun süre tuzlu suda kalmak sadece su geçirmez güneş kreminizi yok etmekle kalmaz, cildinizi ciddi şekilde susuz da bırakır. Yüzünüzü, boynunuzu ve güneşe maruz kalan diğer bölgelerin­izi güzelce nemlendirm­ek için öncelikle vücudunuzu tatlı su ile yıkayın. Daha sonra erimiş vazelin ve kakao yağı karışımıyl­a vücudunuzu nemlendire­bilirsiniz. Bu yağlı birleşim, tuzlu sudan kaynaklana­n aşırı nem kaybına karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bunun yanı sıra aloe-vera jel de teninizi yumuşatara­k güzelleşti­rir ve bronz teninizi daha uzun süre korumanıza yardımcı olur.

Genelde güvertede uzun süre sıcak güneşin altında oturduğumu­zda kaybolan hayati vücut tuzlarını geri kazanmak için doğal maden suyu/ mineralli su içebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye