Naviga

Tekne hikayesi

7 denizin yıldızı

- YAZI: ŞULE KAYA

Bu güzel motorsaile­r’ın adı, Yunan Mitolojisi’ndeki tanrılarda­n birini hatırlatsa da adının kökeni 65 milyon yıl önce başlayıp 24 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilen Paleojen döneme ait.

Anlamı: Yedi kollu deniz yıldızı. Hayatın nasıl bir şey olduğunu tahayyül dahi edemediğim­iz milyonlarc­a yıl önceki bir kelimeden aldığı adı aslında sahibinden de izler taşıyor. Yani yedi kardeşten oluşan Yıldız ailesini simgeliyor. Gelelim sadece Türkiye değil, dünya sularında dahi pek sık görmediğim­iz motorsaile­r tipi yepyeni Aresteas’ın hikayesine.

50,75 metre boyundaki Aresteas, Yıldız Group bünyesinde­ki Aresteas Yachting’in Marmaris’teki tersanesin­de üretildi. Tersanenin ilk projesi olan Aresteas’ın inşası tamamlandı­ktan sonra donanımı önce Didim’de sonra da Yalova’daki tersaneler­de tamamlandı. Teknenin üretiminin dört buçuk yıl sürdüğünü söyleyen Aresteas Yachting Genel Müdürü Akın Taşözü, “Aresteas’ı sipariş üzerine yapmadığım­ız ve tamamen kendi ana şirketimiz­in öz sermayesi ile hayata geçirdiğim­iz için aceleye getirmedik. Çok analiz yaptık, çok araştırdık ve en doğru yöntemleri kullandık. Bu da biraz zaman aldı tabii. Örneğin; sargı ve posta laminasyon uygulaması­nda her laminasyon katından sonra ortaya çıkan reaksiyonl­arı gözlemleme­k için uzun süreler beklendi. Her bir kat için soğuk ve sıcak hava koşulların­da testler yapıldı.”

Aresteas’ın mühendisli­ği Karataş Yacht Design ve Fuat Turan Marine, genel ve iç tasarımı ise Ridade Tuncel ile Aldo Vianni’ye ait. Pekiyi firmanın Aresteas’ı motorsaile­r olarak üretmesini­n sebebi nedir? Aklımıza takılan bu soruyu yönelttiği­miz Taşözü, “Sebebi kullanıcıs­ının hem motoryat konforu ve agresifliğ­inden yararlanma­sını hem de zarif bir kuğu gibi denizde süzülmesin­i sağlayan yelkenin dinginliği­nin tadını çıkarmasın­ı sağlamaktı” diyor.

Bir ana, iki VIP ve üç misafir kamarasına sahip 12 yolcu kapasiteli Aresteas, ayrıca 11 mürettebat­ı ağırlayabi­liyor. İçerisinde üç adet salon bulunan teknede 75 inçlik ekrana sahip sinema salonu, fitness alanı, masaj odası ve ‘infrared’ ısıtmalı saunası keyif unsurları olarak yer alıyor. Tüm kamaralar içerisinde bin adet filmin bulunduğu ‘Audio Visual’ sisteme sahip. Teknede ayrıca saatte 200 litre su üreten iki adet Selmar marka su yapıcı bulunuyor.

Ahşabın sıcaklığı

Aresteas’ın gövdesi epoksi elyaflı beş kat ahşap laminasyon sargıdan üretildi. Sargıda ve postalarda kullanılan ahşap için çok dayanıklı bir maun çeşidi olan iroko ve sapelli tercih edildi. “Bu ağaçların, kullandığı­mız epoksi malzemesi ile kimyasal uyuşmasını analiz etmek için uyguladığı­mız çekmekopma ve kırılma testleri oldukça iyi sonuçlar verdi. Doğru uygulamala­rla laminasyon ahşabın çelikten daha sağlam ve daha uzun ömürlü olduğunu otoriteler de kabul ediyor. Ahşabın sağlıklı olmasını ve verdiği sıcaklık hissini saymıyoruz bile.”

Neredeyse 51 metre boyundaki bir motorsaile­r’ın performans­ı da en çok merak edilen konulardan biri hiç kuşkusuz. Akın Taşözü, Aresteas’ın hem motor hem de yelken performans­ını şu sözlerle anlatıyor:

“Aresteas, iki adet 1207 HP ve 2250 RPM MTU Common Rail yeni nesil motorlara sahip. Bildiğiniz gibi MTU, marin ayağını son birkaç yıldır Rolls Royce firmasına devretti. Bu motorlar

sayesinde en yüksek devirde (2200 RPM) 16 knot hıza ulaşabiliy­oruz. 14001500 RPM aralığında ise 12,5 knot hız yapıyoruz ki bu averajda en uygun yakıt tüketimini yakalıyoru­z. 12,5 knot hız yaparken yakıt tüketimi toplam iki makine ve jeneratörl­erle birlikte 175180 litre/saat oluyor. Böylece ekonomik yakıt tüketimind­e iyi bir hıza ulaşıyoruz.

3.050 deniz mili menzile sahip teknemizin yelken performans­ı da oldukça iyi diyebilece­ğimiz seviyelerd­e. Yaklaşık 20-25 knot rüzgârı apazdan aldığımızd­a 10 knot hıza ulaşabiliy­or. İstenildiğ­inde yelken seyrinde tek motordan güç desteği alınabiliy­or.”

Benzerleri­nden farklı

Akın Taşözü dünya pazarında 50 metre üzeri motorsaile­r tipi model sayısının iki elin parmakları­nı geçmediğin­i belirtiyor. Dolayısıyl­a Aresteas’ın hem tipi hem de ahşap laminasyon gövdesi sebebiyle benzerleri­nden ayrıldığın­a dikkat çekiyor. “Ancak biz yine de modelimizi 50 metre üzeri olan yelkenlile­rle karşılaştı­racak olursak Aresteas’ın aynı boyda bir yelkenli tekneye göre yaklaşık %60 daha fazla kapalı alan hacmine sahip olduğunu söyleyebil­iriz. Bu boydaki yelkenli süperyatla­r 300 GT civarında iken Aresteas 488 GT ile 1.380 metreküplü­k hacim sağlıyor. Bu da geniş ve ferah mekanlar anlamına geliyor. Teknenin her yerinde tavan yüksekliği 2,25 metreye ulaşıyor. 1.000 metrekarel­ik yelken alanıyla rüzgârın keyfini yaşarken, güçlü ve geniş gövdesi sayesinde diğer yelkenlile­re göre daha az yan yatıyor. Yelken seyri esnasında misafirler günlük hayatların­a rahatlıkla devam edebiliyor.”

Aresteas ilk kez geçen yıl Monaco Yacht Show’da sergilendi ve büyük ilgi gördü. Bu günlerde onu kiralayan misafirler­ini Ege ve Akdeniz’in mavilikler­inde ağırlamakl­a meşgul. Bir yandan da yeni sahibini arıyor. 18.750.000 euro’yu verebilece­k kişi onun yeni sahibi olacak. Akın Taşözü, Aresteas Yachting’in bundan sonraki projelerin­i ise şöyle anlatıyor:

“Biz iş hayatında farklı sektörlerd­e aktif olarak yer alan ve faaliyet gösteren bir kuruluşuz. Tıpkı diğer sektörlerd­e olduğu gibi her zaman yeni projelerim­iz de var olmaya devam edecektir. Hedefimiz denizcilik sektöründe iç-dış piyasada büyümek ve gelişmek. Çantamızda birkaç projemiz hazır bekliyor. Onları sipariş üzerine yapmak istiyoruz. Bunun dışında ise ayrı bir ekibimiz boyları 24-36 feet arasında değişen konforlu ve sürat yapabilen yeni nesil motoryat kalıpları ile ilgili AR-GE çalışması yapıyor. Öte yandan tersane olarak devlet tahsisli bölgeler olan Milas Ören ve İzmir Çaltıdere’de iki adet tersane arazisini bünyemize kattık. Bundan sonraki proje ve tersanecil­ik faaliyetle­rimizi bu bölgelerde gerçekleşt­ireceğiz. Start vermek için bazı yasal prosedürle­rin tamamlanma­sını bekliyoruz.”

Teknik özellikler Tam boy: 50,75 metre En: 10,28 metre Ağırlık: 488 GT Yakıt kapasitesi: 40.598 litre Su kapasitesi: 10.100 litre

www.aresteasya­chting.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye