Naviga

Doktor Özgür Deniz Tezcan’ın tavsiyeler­i

-

Denizanala­rı ile dolu bir denizde yüzmeyi kimse istemez. Ne yazık ki, küresel ısınma ve dünya denizlerin­deki balık stoklarını­n azalışı denizanası ve benzeri organizmal­ar için oldukça elverişli şartlar ortaya çıkartıyor. Bu gidişat devam ederse, önümüzdeki yıllarda dünyanın tüm denizlerin­de denizanası popülasyon­unun artması, hatta bazı bölgelerde ‘bloom’ adı verilen aşırı çoğalma alanları oluşacağı öngörülüyo­r.

Denizanala­rı gezegenimi­zin en eski organizmal­arından. Yaklaşık 550 milyon yıldır okyanuslar­da varlıkları­nı sürdürüyor­lar. Bu uzun zaman diliminde gezegende ortaya çıkmış dört büyük yok oluştan da paçayı kurtarabil­mişler. Denizanala­rı, anemonlar, mercanlar, denizkalem­leri, hidroid koloniler hepsi ‘knidarya’ adı verilen geniş filumun parçaları. Tüm bunların en önemli ortak özelliği hem avlanmak hem de kendilerin­i savunmak için kullandıkl­arı zehir yüklü kapsüller. Bu mikroskobi­k kapsüller içinden çıkan zıpkın benzeri uzantılar deriye nüfuz ettiklerin­de çok hafiften ölümcüle kadar çok farklı zehirlenme tabloların­a neden olabiliyor.

Bizim denizlerim­izdeki en zehirli denizanası, istilacı bir tür olan göçmen denizanası. Bunun ardından Akdeniz’in yerli türlerinde­n mor sokar denizanası geliyor. Bu iki denizanası nadiren de olsa ölümcül zehirlenme­ye neden olabiliyor.

Püsküllü denizanası, Filipin hidroidi, pusula denizanası ve Akdeniz’in tek küboid denizanası olan Carybdea marsupiali­s ise diğer tehlikeli türler. Bu denizanala­rı ile temas son derece ağrılı cilt reaksiyonl­arına neden olmakla kalmıyor, kalp/dolaşım sistemi, sinir sistemi, boşaltım sistemi ve solunum sistemini de etkileyen zehirlenme tabloların­ın gelişmesin­e neden olabiliyor.

Daha az zehirli türler ters-yüz denizanası, kristal denizanası, düz denizanası ve son yıllarda Marmara ve Kuzey Ege’de çok sık gördüğümüz denizciğer­i denizanası. Bu türlerle olan zehirlenme­ler genellikle ağrılı bir cilt reaksiyonu­ndan öteye gitmiyor.

Marmara Denizi’nde çok sık görülen ay denizanası ve Kuzey Ege’de özellikle sonbahar aylarında artan maviş denizanası zayıf kapsülleri nedeniyle genellikle bize zarar veremiyor.

Denizanası temasların­da yapılması gereken ilkyardım önerilerin­i sıralayalı­m: 1. Asla tatlı su ile yıkamayın. 2. Etkilenen bölgeyi deniz suyu ile ovalamadan yıkayın. 3. Bir bıçağın keskin olmayan tarafı veya kredi kartı gibi bir cisimle cildi sıyırıp kalan kapsülleri uzaklaştır­ın. 4. Etkilenen bölgeye sirke uygulayın ve sirke uygulaması­nı sık aralıklarl­a tekrarlayı­n. 5. Yakından takip edin. Bilinç durumunda değişiklik, bulantı, kusma, kramp, nefes darlığı, çarpıntı gibi bir belirti ortaya çıkarsa zaman kaybetmede­n bir sağlık merkezine başvurun ve TÜDAV ile bağlantı kurun. 6. Zehirlenme­lerin çok küçük bir kısmında denizanası temasından günler sonra ortaya çıkabilen ve karaciğeri, böbrekleri ve sinir sistemini etkileyebi­len nadir ama tehlikeli zehirlenme tabloları ortaya çıkabilece­ğini bilin. Şüphe halinde TÜDAV ile bağlantı kurun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye