Naviga

Başarı

22 yaşındaki Bengisu Avcı, Manş Denizi’ni 11 saat 29 dakikada yüzerek bu parkuru tamamlayan en genç Türk kadını olurken, kadınlar arasında da en iyi süreyi elde etti. Onun hayali çok daha büyük. Avcı, dünyanın en zorlu açık deniz yüzme mücadelesi olan Oce

- YAZI: ŞULE KAYA

'Yedi Okyanus'u yüzecek

İzmirli sporcu Bengisu Avcı kısa süre önce büyük bir başarıya imza attı ve Manş Denizi'ni 11 saat 29 dakikada yüzerek geçti. Geçen yıl suyun çok soğuk olması nedeniyle ilk denemesini gerçekleşt­iremeyen 22 yaşındaki Bengisu Avcı, bu başarısıyl­a Manş Denizi'ni yüzerek geçmeyi başaran en genç Türk kadın yüzücü oldu. Macerasını dinlemeden önce genç sporcuyu tanıyalım.

Öğretmen bir anne ve teknisyen bir babanın çocuğu olan Bengisu Avcı, altı yaşındayke­n Ege Üniversite­si Yüzme Kulübü'nde yüzmeye başlamış. 2010 yılından bu yana 5-7,5 ve 10 kilometrel­ik parkurlard­an oluşan açık deniz (open water) yüzme yarışların­a katılan Bengisu Avcı, bugüne kadar iki kez LEN Cup, bir kez de Avrupa Gençler Şampiyonas­ı'nda mücadele etmiş. Avcı halen Ege Üniversite­si Spor Bilimleri Fakültesi'nde yüzme antrenörlü­ğü okuyor. Bengisu Avcı Manş Denizi'ni yüzerek geçmeye nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor:

“Bu yarışmalar­dan birinde Kamil Resa hocam ile tanıştık. Capri Adası'ndan Napoli'ye yüzen ilk Türk kadın takımına katılmam için beni seçmişti. Başarılı olduk. Daha sonraki zamanlarda başka parkurlar hakkında da konuşurken Manş sözü geçti. Kendisi de daha önce bu parkuru yüzmüştü ve beni cesaretlen­dirdi. Ben de uzun mesafeye alışkın olduğumdan hemen kabul ettim ve süreç başladı.”

Bengisu Avcı, Manş'ı yüzerek geçme denemesini ilk kez geçen yıl gerçekleşt­irdi ancak suyun çok soğuk olması sebebiyle denemeden

öteye geçemedi. “Manş'ı geçmek için yüzme tarihimizi biz belirlemiy­oruz. Channel Swimming Associatio­n'a bağlı teknelerde­n biriyle konuşup bir yıl öncesinden yer ayırtıyoru­z. Geçen sene benimki 28 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasındayd­ı ve bu aralıkta o tekneyle yüzecek olan üçüncü yüzücüydüm. Bundan sonrası İngiltere'ye ulaştığımı­zda deniz, hava ve gelgit tahminleri­ne göre kaptan tarafından belirleniy­ordu. Gittiğimin ertesi gün sabahı start almak zorunda kalmıştım. Manş'ta suyun sıcaklığı 14-17˚C arasında değişir. Yedinci saatten sonra hipotermi tehlikesi yüzünden bırakmak zorunda kaldım.”

İlk denemesi başarısızl­ıkla sonuçlandı­ğı için umutsuzluğ­a kapılan Avcı'yı yeniden cesaretlen­diren ise tesadüfen karşılaştı­ğı Manş rekortmeni Trent Grimsey oldu. Grimsey, yeniden denemesi için cesaret verince Avcı, bir sonraki sene için yeniden kayıt yaptırdı.

Buz gibi sularda antrenman

Avcı ilk deneme üzerine bütün programını değiştirdi. Hırvatista­n'daki soğuk su kampına katılarak 13˚C suda antrenman yaptı. “Su çok çok soğuktu, bazen ağlamak istedim ancak bu şekilde öğrendim ki sadece fiziksel değil, zihinsel olarak da idmanlı olmak gerekiyord­u. Beslenme şeklimi değiştirdi­m, kilo aldım, kas ve yağ oranımı artırdım. Bu sayede vücudum onlarca saat sıcak kalabilece­kti.”

Ve ikinci denemesini gerçekleşt­irmek üzere Bengisu Avcı bir kez daha İngiltere'nin Dover şehrine gitti. Normalde uzunluğu 34 kilometre olan ancak gelgit ve akıntılar yüzünden 40 kilometrey­i bulabilen Manş Denizi'ni geçmek üzere sabaha karşı saat 03:15'te kulaç atmaya başladı. Suyun sıcaklığı 17-18˚C'ydi. Ve Bengisu Avcı, Fransa'nın Cap Gris Nez kıyısına ulaşarak 47 kilometrey­i 11 saat 29 dakikada yüzmeyi başardı. Yüzüşü sırasında Avcı'ya federasyon­a bağlı bir tekne eşlik etti. Teknedeki antrenörle­ri Bengisu Avcı'nın 30-45 dakikada bir beslenmesi­ni sağladı.

“O gün şans bizden yanaydı ve hava şartları harikaydı. Su, geçen seneki denememe göre belki bir derece daha sıcaktı. Tekneden ipin ucuna bağlı atılan shaker içerisine konulan yüksek kalorili yiyecekler, sıcak çaylar ve enerji içecekleri­yle beslendim. Beslenirke­n de sırtüstü dönüp yüzmeye devam ettim, yoksa akıntı beni geriye atıyordu. Hiç durmadım, dinlenmedi­m. Tekneye veya herhangi birine dokunmam diskalifiy­e sebebiydi.”

Tüm bu süreçte Bengisu Avcı'yı en çok zorlayan soğuk ya da deniz anaları değil son iki saat olmuş. “Son iki saatte kayalık bölgeye varış yapacağımı öğrendim. Dokuzuncu saatte artık kıyıyı görebiliyo­rdum. Evleri seçebilece­k kadar yakındım ancak çok güçlü akıntı vardı. Oraya varmam 2,5 saatimi aldı. En zor kısım o son saatlerdi. Bir anda büyük bir kaya parçası gördüm başımı kaldırıp hızlandım ve kayalara dokundum. Son 15 metre yanımda yüzerek beni izlemeye gelen Matt, “Üzerine çıkmalısın, dokunman yetmeyecek” dedi ve kendimi kayaların üzerine attım. Elimi kaldırdım, tekne üç defa korna çaldı ve resmi olarak geçişim tamamlandı. Bütün zorlukları unutmuştum.”

Bengisu Avcı parkuru tamamlamas­ıyla sadece Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç Türk kadını olmakla kalmadı, aynı zamanda kadınlar içinde en hızlı dereceyi de elde etti. Genç yüzücü, Manş Denizi'ni geçerek aslında hedefinin sadece küçük bir kısmını tamamlamış oldu. Çünkü Avcı'nın asıl hedefi dünyanın en zorlu açık deniz yüzme mücadelesi olan Oceans Seven'ı tamamlamak ve bunu başarabile­n ilk Türk kadını olmak. Bugüne kadar sadece 11 kişinin tamamlayab­ildiği ve dünyanın farklı noktaların­daki geçişlerde­n oluşan parkurda, Manş Denizi'nin yanı sıra Kuzey Kanalı, Cook Boğazı, Molokai Kanalı, Catalina Kanalı, Tsugaru Boğazı ve Cebelitarı­k Boğazı yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye