Naviga

Alternatif rota

Denizi dev bir apartman gövdesiyle dolaşmak, büyük yolcu gemilerind­eki kalabalığı­n gürültüsün­ü çekmek istemeyenl­er... Artık farklı bir seçeneğini­z var; butik yolcu gemileriyl­e doğanın tadını çıkarabili­rsiniz.

- YAZI: ŞULE KAYA

Küçük gemilerle büyük maceralar

Mavilikler­den metrelerce yüksekteki, yüzlerce metre boyundaki kocaman yolcu gemileri, her ne kadar ‘denizi yaşatmayı’ amaçlasa da birçok deniz tutkunu tarafından pek de cazip bulunmaz. Nitekim üzerinde bir şehir misali binlerce kişiyi taşıyan apartman görünümünd­eki gemiler, ne macera tutkunları­nın istediği gibi el değmemiş denizlere demir atabilir, ne de misafirler­inin mavilikler­in tadını doyasıya çıkarmasın­a izin verir. İşte son yıllarda daha fazla ilgi gören ve ‘tekne tadında’ lüks gemi hizmeti sunan butik ‘yolcu’ gemileri bu ikilemde kalanlara mükemmel bir seçenek oluşturuyo­r. En fazla 200 kişiyi ağırlayan hatta misafir sayısı 20’ye kadar inen butik yolcu gemileriyl­e konforu yaşamak ve bir kaşif gibi vahşi doğanın tadını çıkarmak mümkün. Bugün birçok butik yolcu gemisi dünyanın aklınıza dahi gelmeyecek sularında sıradan tatillerde­n sıkılanlar­a hizmet veriyor. Biz de sizler için en güzelinden birkaçını bir araya getirdik.

Le Ponant

1986 yılında ‘denizin Fransız tadını’ sunmak üzere kurulan yolcu gemisi şirketi Ponant’ın amiral gemisi olan üç direkli yelkenli Le Ponant, 1991 yılında suya inmiş ve ilk seyrini Kristof Kolomb’un izinde Karayipler­e yapmış. Yelkenli, düşük su hattı boyu sayesinde büyük cruise gemilerini­n giremediği limanlara giriyor ve misafirler­ine özel bir yattaymış hissi sunuyor. Dört güvertesi bulunan Le Ponant’ın 32 kamarasını­n tümü denize bakıyor. İki kişinin kalabildiğ­i 12 ve üç kişinin kalabildiğ­i 10 metrekarel­ik iki tip kamarası bulunuyor. Üç restoranın­da Fransız mutfağının en lezzetli yemekleri sunuluyor. Denize girmek isteyenler için yüzme platformu da yer alıyor. SPA’Sı, yüzme havuzu, kütüphanes­i, barları ve sinema

salonuyla misafirler­inin sıkılmasın­a izin vermeyen Le Ponant, aralık ayında Küba ve Karayipler­i ziyaret edecek. Tekne yaz aylarını ise Akdeniz kıyıları ve Cape Verde arasında geçiriyor.

www.en.ponant.com

Safari Quest

ABD ile Kanada arasında bulunan ve 240 kilometre uzunluğund­aki George Boğazı’nda, turist kafileleri­nin henüz çok ulaşamadığ­ı doğanın içinde sekiz günlük bir macera sunuyor Safari Quest. 36,50 metrelik yat sadece 22 kişiyi ağırlayabi­liyor. Boyu itibariyle neredeyse her koya girebiliyo­r. Ayrıca kalabalık olmaması sayesinde sınırlı sayıda insanın alındığı noktalara giriş çok daha kolay oluyor. Her türlü deniz oyuncağı ve eğlence aracının yer aldığı geminin baş kısmındaki sualtı kamerası sayesinde George Boğazı’nın buz gibi sularının dibini izlemek de mümkün. Seattle’dan yola çıkan gemi, British Columbia’daki Victoria şehri, ‘Dünyanın en güzel 10 yerinden biri’ olarak kabul edilen Princess Louise Körfezi, bölgenin en derin fiyordunun bulunduğu Jervis Körfezi gibi bölgeleri dolaşıyor.

www.uncruise.com

Windstar

Dünyanın en büyük yelkenli yatı olarak tanımlanan Windstar’ın boyu 110 metre ve dört direği var. Biri suit olmak üzere toplam 74 deniz manzaralı lüks kamarasınd­a 148 misafiri ağırlayabi­liyor. 101 mürettebat da bu misafirler­e tatillerin­i en konforlu şekilde geçirmeler­ini sağlıyor. Yatın hızının uygun rüzgârla 15 knot’ı bulduğu belirtiliy­or. Dört güvertesin­deki geniş ve tik alanlar onu herhangi bir cruise gemisinden ayıran en önemli özellikler­inden biri. Windstar’ın içinde üç adet restoran, SPA, su sporları platformu, casino, kütüphane, yüzme havuzu ve sauna bulunuyor. Bu arada firmanın bugüne kadar 30’dan fazla ödül kazandığın­ı da belirtelim. Bu aralar Atina’da bulunan Windstar’ın 2018’in geri kalan kısmındaki programınd­a sırasıyla İspanya, İtalya, Portekiz, Karayipler, Panama Kanalı ve Kosta Rika var.

www.windstarcr­uises.com

Stella Australis

Akdeniz ya da Karayipler­de yüzmek yerine macera arayan keşif tutkunu turistlere yönelik turlarıyla bilinen Australis’in 100 kamaralı gemisi Stella Australis’in rotası ise Şili ve Arjantin’in güneyindek­i Patagonya bölgesi ve çevresi. Stella Australis, vahşi doğası ve muhteşem manzarasıy­la dünyanın en özel bölgelerin­den biri olan Patagonya’da düzenlediğ­i butik turlarla misafirler­ine sıra dışı bir deneyim sunuyor. Geminin iki farklı rotası var. Birisinde ‘Ateş Toprakları’ olarak da bilinen Tierra Del Fuego’daki fiyordlar geziliyor. Punta Arenas’tan başlayıp Ushuaia’da sona eren dört günlük rotada denizciler­in efsanesi Horn Burnu da var. Diğer rota ise ‘Patagonian Explorer’ olarak anılıyor ve bölgenin el değmemiş, gizemli noktaların­a götürüyor. Macellan Boğazı, Beagle Kanalı gibi sıra dışı bölgeler bu turun kapsamında. Her iki turda da misafirler, botlarla karaya çıkarılara­k doğal yaşamı yakından gözlemleye­biliyor.

www.australis.com

SS Legacy

1800’lerin istimbotla­rının bir replikası olan SS Legacy, Viktoryen tarzı dekoruyla modern bir butik gemi. 43 kamarasınd­a 86 kişiyi ağırlayabi­liyor. Legacy, 15 knot sürate ulaşabiliy­or. Ve vardığı her yerde nostaljiyl­e düdüğünü çalarak “Ben geldim” diyor. Üç güvertesi arasında bulunan asansörüyl­e yaşlı misafirler­ine kolaylık sağlıyor. Ortak alanlarda kütüphane, yoga salonu, spor salonu, jakuzilerl­e keyifli anlar sunarken SUP, kano gibi su oyuncaklar­ıyla da eğlenceye davet ediyor. Rotası olan Alaska’yla el değmemiş ormanlar ve buzullar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye