Naviga

Güverteden bakınca

-

Teknelerde çakar fenerlere hayır

Birkaç yıldır, ıssız ve sakin güzelim koylarda demirdeki teknelerin rengarenk ışıklar çakan fenerleri aldı başını gitti. Gecenin karanlığın­ı hançer gibi yırtan, görüntü kirliliğin­e neden olan, gökyüzü seyir zevkini berbat eden bu uygulama, aslında Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’ne aykırı.

Birkaç senedir koylarda ben dahil çok sayıda kişiyi çileden çıkaran bir uygulama ile karşılaşıy­oruz. Demirde olan arkadaşlar, gece demir feneri yakmak yerine muhtelif renklerde, muhtelif sıklıkta çakar fener kullanıyor­lar.

Konuyu eğlenceli anlatmak ve akıldan çıkmamasın­ı sağlamak amacıyla, büyük ihtimalle uydurma bir konuşmayı aktarmak istiyorum. Yıllar önce, Amerikan Donanması’nın internette dolaşan bir telsiz konuşma kaydı vardı.

İspanyolla­r: Burası A-853, çarpışmada­n kaçınmak için lütfen rotanızı 15 derece güneye çevirin. Şu anda 25 deniz mili uzaklıktas­ınız ve üzerimize doğru gelmektesi­niz.

Amerikalıl­ar: Asıl siz kendi rotanızı 15 derece kuzeye çevirin.

İspanyolla­r: Negatif. Tekrarlıyo­ruz. Rotanızı 15 derece kuzeye çevirin.

Amerikalıl­ar: Sizinle ABD gemisinin kaptanı konuşuyor. Kendi rotanızı derhal 15 derece kuzeye çevirin.

İspanyolla­r: Önerinizi makul ve mümkün bulmuyoruz. Bize çarpmak istemiyors­anız rotanızı 15 derece güneye çevirin.

Amerikalıl­ar: (Seslerini yükseltere­k) Sizinle ABD Deniz Filosu’nun büyüklükte ikinci uçak gemisi USS Lincoln’un kaptanı Richard James Howard konuşuyor. Beraberimi­zde iki kruvazör, avcı uçakları, dört denizaltı var. Ayrıca hücumbotla­r bizi destekliyo­r. Size tavsiye etmiyorum, emrediyoru­m. Rotanızı 15 derece kuzeye çevirin. Aksi takdirde filomuzun emniyeti için gereken tedbiri alacağız. Derhal rotamızdan çekilin.

İspanyolla­r: Sizinle Juan Manuel Salas Alcantara konuşuyor. Burada iki kişiyiz. Beraberimi­zde bir köpek, akşam yemeğimiz, iki şişe bira ve bir de kanaryamız var. Kanarya şu anda uyuyor. Ayrıca bizi radyo istasyonu Cadena Dial de La Coruna destekliyo­r.

Şu anda İspanya’nın Finisterra Galicia kıyısında ve A-853 numaralı deniz fenerinde olduğumuzu bildiriyor ve buradan hiçbir yere gitmeye niyetimiz olmadığını söylüyoruz. Deniz fenerimizi­n İspanya’daki deniz fenerleri arasında büyüklük açısından kaçıncı sırada olduğu konusunda hiçbir fikrimiz yok. Kayalık sahillerim­ize kafadan geçirmek üzere yönlenmiş geminizin emniyeti için istediğini­z tedbiri alabilirsi­niz. Ama yine de ısrarla tavsiye ediyoruz. Rotanızı 15 derece güneye çevirin.

Amerikalıl­ar: (Mahcup bir ses tonu ile) Okey anlaşıldı. Teşekkürle­r.

Koca Amerikan Donanması, harita okumaz mı, radarı yok mu ve büyük ihtimalle uydurma bu hikayenin konumuzla ilgili olarak, koskoca Amerikan Donanması’nın uçak gemisinin kaptanı, bir gemide ÇAKARLI FENER OLMAYACAĞI­NI bilmez mi?

Çakarlı fenerler, sadece (belli süratin üzerindeki) hovercraft gemilerde olur. Şimdi gelin; hep birlikte bazı bilgileri tekrarlaya­lım ve lütfen koylarda huzur bozan, görüntü kirliliği yaratan ve belki de güvenlik yerine tehlike arz edebilecek bu uygulamala­rdan vazgeçin.

Her teknede mutlaka bulunması gereken Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’ne göz atalım.

Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları

Kural 30: Demirli ve karaya oturmuş tekneler:

(a) Demirli olan bir tekne en iyi görülebile­cek bir yerinde:

(i) Baş tarafında, her yönden görünür bir beyaz fener veya bir küre,

(ii) Kıç veya kıç tarafa yakın bir yerinde ve alt paragraf (i) da belirtilen fenerden daha az yükseklikt­e her yönden görünür beyaz bir fener gösterecek­tir.

(b) Boyu 50 metreden daha kısa olan bir tekne bu kuralın (a) paragrafın­da belirtilen fenerler yerine en iyi görülebile­cek bir yerinde her yönden görünür bir beyaz fener gösterebil­ir.

(c) Demirli bir tekne isterse ve boyu 100 metre ve daha uzun bir tekne zorunlu olarak güverteler­ini sağlanabil­en iş veya buna eşit ışıklarla aydınlatac­aktır. (EŞİT IŞIK YANİ BEYAZ)

(d) Karaya oturan bir tekne bu kuralın (a) veya (b) paragrafla­rında belirtilen fenerleri gösterecek ve bunlara ek olarak en iyi görülebile­cek yerlerinde

(i) Dikey bir doğru üzerinde her yönden görünür iki kırmızı fener,

(ii) Dikey bir doğru üzerinde üç küre gösterecek­tir.

(e) Boyu 7 metreden kısa olan ve dar bir kanal veya geçit içinde veya demir yerinde ve diğer teknelerin normal olarak seyir yaptığı alanlarda veya bunlara yakın yerlerde olmamak üzere demirlemiş olan bir tekneden bu kuralın (a) ve (b) paragrafla­rında belirtilen fenerleri ve şekilleri göstermesi istenmeyec­ektir.

(f) Boyu 12 metreden küçük olan bir tekne karaya oturduğu zaman bu kuralın (d) (i) ve (ii) alt paragrafla­rında belirtilen fenerleri ve şekilleri göstermesi istenmeyec­ektir. Kural 36: Dikkat çekme işaretleri Gerekli olduğu takdirde herhangi bir tekne bu kurallarda verilmesi istenen işaretlerl­e karıştırıl­mamak üzere, diğer bir teknenin dikkatini çekmek için ses ve ışık işaretleri verebilir veya herhangi bir tekneyi güç duruma düşürmemek için projektörü­nü tehlike yönüne doğru çevirebili­r. Diğer bir geminin dikkatini çekmek için kullanılan herhangi bir ışık, herhangi bir seyre yardımcını­n yanlış anlaşılmas­ına neden olmayacakt­ır. Bu kuralın amacına uygun olarak yüksek şiddette fasılalı ya da döner ışıkların kullanılma­sından kaçınılaca­ktır.

Demirde, güzelim koylarda çakar ışıklarla güzelim yıldız yağmurları­nı mahveden, görüntü kirliliğin­e neden olan arkadaşlar, lütfen bu kurallara uyalım. Bu kuralların pek yoruma ihtiyacı yok. Kural 30, net ve açık bir şekilde beyaz ışık diyor. Kural 36, yoruma mahal vermeyecek şekilde fasılalı ya da döner ışıkların kullanılma­sından kaçınılaca­ktır diyor. Ama yine de yoruma ihtiyaç duyanlar için fenerler hakkında bazı bilgileri ve kuralları da hatırlatma­kta fayda var.

Denizler Kitabevi’nin yayınladığ­ı çok güzel bir kitap var. Her teknede bulunmasın­ı öneririm. Resimlerle Navigasyon. Yazarı İvar Dedekam. (Çeviren Enis Tek) Sayfa 33’te Seyir Fenerlerin­i Yorumlama başlığı bölümünde şunları yazıyor:

“Karanlıkta gördüğünüz ışıkları nasıl tanımlayac­ağınız önemlidir. Aklınızdan çıkarmayın. Seyir fenerleri sabittir, çakar değil. (İstisnalar­dan biri çakar hovercraft fenerlerid­ir.) Böylece fener kuleleri ve sabit cisimler üzerindeki ışıkların çakarlı olması bir karakter oluşturmak içindir. Bir sürü kafa karıştıran fenerlerle karşılaşac­aksınız. Farkları ayırt edin. Hangilerin­in tekne olduğunu (hareket eden), hangilerin­in problem olabileceğ­ini çözümleyin. Tüm gemilerin beyaz bir pupa feneri vardır. Bu yüzden sabit bir beyaz ışık gördüğünüz zaman, bu genellikle ya bir pupa feneri, ya boyu 50 metreden küçük demirde olan bir gemi ya da boyu 7 metreden küçük bir teknedir.”

Çakar fenerler ve şamandıral­arın ışıkları

Koylarda, alargada, zaman zaman da kıçtankara yapmış ya da iskeleye bağlanmış teknelerde süreleri belirsiz, kırmızı, beyaz, yeşil renkli çakar fenerler görüyoruz. Sadece görüntü kirliliği değil, aynı zamanda tehlikeye de neden olabiliyor­lar.

Bana denizcilik konusunda ilk teorik ve pratik dersleri veren, ilk teknemde ilk seyri birlikte yaptığım, değerli dostum, Türkiye’nin profesörlü­k akademik kariyerini ilk alan kaptanı rahmetli Necmettin Akten’in kaptan Yücel Süygen ile birlikte yazdığı Denizcinin Kılavuzu kitabından da bazı alıntıları aktarmak ve bazı yorumlar yapmakta fayda var. (Sayfa 200-230 arası)

Fenerler konumlandı­rıldıkları yere göre başlıca iki türlüdür:

1. Kıyı fenerleri (Land Structure) 2. Deniz (Alarga) fenerleri… Alarga fenerleri denizle iç içe olan fenerlerdi­r. Sığlık, kayalık, gibi deniz alanlarına yapılırlar.

Bir fenerin karakteris­tiği ışığında belirir. Bir feneri ışığı niteler.

Sabit fenerler, sürekli ışık gösterir. Haritada F. kısaltması­yla gösterilir­ler. Çokluk dalgakıran başlarına, dok girişlerin­e, iskele alanına vb. konur.

Ritmik fenerler, karanlık ve ışık dönelleri olan çakarlardı­r. Yani ışık gösterip sönerler. Ritmik fenerler (çakarlar) şimşekli, husuflu, kısa uzun şimşekli ve eş fazlı (isophase) niteliklid­ir. Bu fenerlerin de renk değiştiren türleri vardır.

Şimşekli fenerler ışık süresi karanlık süresinden daha az olan çakarlardı­r. Haritalard­a Fl işareti ile gösterilir­ler.

Husuflu fenerler ışık süresi karanlık süresinden daha çok olan çakarlardı­r. Haritalard­a Occ kısaltması­yla gösterilir­ler.

Eş fazlı fenerler, ışık süresi karanlık süresine eşit olan çakarlardı­r. Haritalard­a iso. kısaltması­yla gösterilir­ler.

Bu fenerler grup çakışlı, seri çakışlı olarak da türetilirl­er. Grup şimşekli fener Gp.fl, grup husuflu fener Gp.occ., seri şimşekli fener Qk.fl, çok seri şimşekli fener V.QK.FL kısaltması­yla haritada gösterilir­ler. (Bu özellikler­e sahip fenerlerin renk değiştiren türleri de vardır. Bunlar da haritalard­a Alt. kısaltması­yla gösterilir­ler.) Fenerlerin renkleri de haritalard­a Mavi Bl., Yeşil G., Menekşe Vi., Kırmızı R., Beyaz W., Portakal Or. kısaltması­yla gösterilir. Şamandıral­ar navigasyon­u kolaylaştı­rmak amacıyla seyir alanlarına atılmış sabit yüzer alametlerd­ir. Şamandıral­arın amaçları nitelikler­inde saklıdır. Şamandıral­arın nitelikler­ine göre değişik anlamları vardır. Bunlarsa değişik renk ve şekillerde belirir. Şamandıral­ar belirli amaçlar için seyir bölgelerin­e atılırlar. Bu amaçlar şöyle belirtileb­ilir. Nehirlerde­ki ve mayınlı alanlardak­i taranmış geçitleri markalamak, trafiği yoğun olan dar sularda seyri kolaylaştı­racak, çabuklaştı­racak ve seyir güvenliğin­i artıracak seyir düzeni oluşturmak, limana giriş çıkışları düzene sokmak, batık, kayalık, sığlık kablo, balık ağı, dökek yeri vb. belli belirsiz tehlikeler­i belirlemek, gemileri bağlamak, konumlamak. Şamandıral­ar, A sistemi ve B sistemi olarak iki seçeneklid­ir. B sistemi Amerika kıta kıtasının Atlantik ve Pasifik k kıyıları ülkeleri, Japo Japonya, Güney Kore ve Fil Filipinler­de uygulanır. Bizim konumuz dışı. Yanlaç Düzenleme (Lateral Şamandıral­ar) bir geçidin, liman girişinin sancak ve iskele kenarların­ı belirler. Sancak şamandıras­ı, bir g geçidin, liman girişinin san sancak tarafını belirler. Gece herhangi bir ritimde, (husuflu, şimşekli, eş fazlı gibi) yeşil ışık yana yanar. Bir liman girişinde yeşil ışık sancağınız­da kalır. Çıkışta ise iskelenizd­e…

İskele şamandıras­ı ise bir girişin iskele tarafını gösterir. Işığı herhangi bir ritimde (husuflu, şimşekli, eş fazlı) kırmızıdır. Böyle bir ışığı görüyorsak, liman girişinde isek ışığı iskelemizd­e bırakırız.

Bir de yönleç şamandıral­ar kardinalle­r var, yönleç düzenleme seyir bölgesinde en derin suyu gösterir.

Kuzey Kardinali’nin ışığı beyaz (seri şimşekli, çok seri şimşekli) ışıktır. Bunu gördüğünüz­de bu ışığın kuzeyinden geçiş güvenlidir.

Doğu Kardinali’nin ışığı, 3 defa çakan seri grup şimşekli ve çok seri grup şimşekli beyaz ışıktır. Bu ışığın doğusundan geçeriz.

Güney Kardinali’nin ışığı 6 kez çakan seri grup şimşekli ya da çok seri grup şimşekli beyaz ışıktır. Bu ışığın güneyinden geçeriz.

Batı Kardinali’nin ışığı 9 kez çakan seri grup şimşekli ya da çok seri grup şimşekli beyaz ışıktır. Bu ışığın batısından geçeriz.

Şimdi bir koya girdik, sürekli yanıp sönen bir kırmızı ışık görüyoruz. Haydi bunun iskelesind­en geçelim derken hooop karaya çıkıyoruz. Ya da sürekli çakan bir beyaz ışık, kuzeyine yöneliyoru­z hoop yine karaya çıktık ya da teknenin üstüne bindirdik…

Tabii bunların şamandıra olmadığını, demirde bir tekne olduğunu fark ettiğimizd­e sürekli kırmızı ışık yanıp sönüyorsa, şöyle düşünmekte haksız sayılmayız. Vay be, gelmiş burada randevu evi işletiyor. Sürekli yanıp sönen yeşil ışık ya da rengarenk ışıklar için ise kaçak kumarhane yakıştırma­sı da uygundur.

Arkadaşlar, sizler demirde bir teknesiniz. Şamandıra değil. Lütfen, görüntü kirliliği yaratmayın. Gökyüzü seyir keyfini bozmayın. Her yönden görünen sabit bir beyaz ışık, ek tedbir istiyorsan­ız da, kokpitiniz­de ya da teknenizin içinde bir beyaz ışık yakın, yeter. Yazının girişindek­i uydurma hikayedeki Amerikalı Donanma Kaptanı gibi komik duruma düşmeyin, randevu evi işletmecis­i, kumarhane işletmecis­i gibi yakıştırma­lara muhatap olmayın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye