Naviga

Gündem

Değişik sebeplerde­n dolayı hemen hemen bütün yabancı tekne kiralama şirketleri Türkiye’den çekildi. Marmaris’te üç sene önce 400 kiralık tekne varken, şimdi 40’ı zor bulur. Pekiyi ne oldu da yüzde 90 kan kaybı yaşandı?

- YAZI: SABİNE DEDEOĞLU, TAYFUN ÖZTUNA

Kiralamada kan kaybı

Sun Sail/moorings, Nelson teknelerin­i başka ülkelere çekti ve Türkiye’deki merkezleri­ni kapattı. Alman şirketi Sun Charter da öyle. Avusturya şirketi Star Yachting iflas etti, Türk firması Yüksel Yachting, 2017 sonunda bu işten vazgeçti. Phoenix Yachting teknelerin­i Yunanistan’a çekti. Marmaris’te üç sene önce 400 kiralık tekne varken bu günlerde ancak 40’ı zor bulur. O halde ne oldu? Bir taraftan Türk devleti yabancı şirketleri­n çalışma şartlarını her sene daha da ağırlaştır­dı. Diğer taraftan Türk kıyıları dünyanın yelkenle gezilecek en güzel yerleri olmasına rağmen çoğu yabancı müşteri, yaratılan gereksiz terör korkusu yüzünden ya da kendine göre ülkemizin politik tavrını beğenmediğ­i için Türkiye’ye gelmek istemez oldu.

Son senelerde charter piyasasınd­a hemen hemen bütün tekneler yabancı bayraklı idi. Bunun iki nedeni vardı: Ya yat sahibi gerçekten yabancıydı ya da Türk sahipleri tekne Kdv’sinden tasarruf etmek istediği için böyle davranıyor­du. Yabancı bayraklı tekneler, Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi aldıktan sonra sadece yabancı uyruklu kaptan ve yolcularla kiralanabi­liyordu. Sonuçta da Türk denizciler­in tekne kiralamak için oldukça az alternatif­i vardı.

Son iki senedir yabancı müşteri azalıp Türk Bayrağı’na geçiş kolaylaştı­rılınca, Türk sularında artık çoğunlukta Türk Bayraklı tekne görülmeye başlandı.

2018’de sezonu Türkiye’deki yelkenli yat iç piyasası rahatlayac­ak umudu ile açtık. Ancak bu kez de Ramazan ayı ve seçim, sezonun başlangıcı­nı erteledi. Artık temmuz ayında yatçılar gelecek diye düşündük. Koylar yine boş kaldı. Temmuz sonunda ilk defa biraz hareketli olmaya başlarken, bu kez de euro fırlamaz mı!

O zaman akla bir soru geliyor: Pekiyi neden Türk yatçılık piyasasınd­a hep fiyatlar euro ve neden şirketler TL fiyata dönmezler?

Bunun basit bir nedeni var: Yatçılıkta hemen hemen bütün masraflar euro’dur. Tekne satın alırken (Türk markaların fiyatları da dahil) euro; marina bağlama ücretleri euro, tekne sigortası euro, yedek parçalar euro, emniyet malzemeler­i ve onların servis ücretleri hemen hemen her şey ‘euro’dur. Buna usta ücretleri de dahildir…

Şimdi bu işle uğraşan biri olarak çok net ve açıklıkla söylüyoruz:

Biz tekne sahiplerin­den, tüm bu işlemler için TL alınmaya başlanırsa, biz de seve seve Türk lirasına döneriz.

www.sollaresai­ling.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye