Naviga

Yeni ufuklar

Volvo Penta bir kez daha deniz yaşamını kökten değiştirec­ek bir yeniliğe imza atıyor. ‘Kendi kendine yanaşma’ sistemi, parmağınız­ı bile oynatmadan yanaşmanız­ı sağlıyor. Evet, teknede hayat her gün kolaylaşıy­or; teknoloji sağolsun!

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ

Bırakın tekneniz kendi yanaşsın

Çoğu denizci için tekne kullanmanı­n en gergin anları yanaşırken ve limandan ayrılırken yapılan manevralar­dır. Ancak tekne hayatını ‘kolay, keyifli ve herkes için ulaşabilir hale getirme’ inancıyla her gün bizi yenilikler­le tanıştıran Volvo Penta sayesinde bu gergin anlar tarihe karışmak üzere.

2006’da Volvo Penta Inboard Performanc­e System (IPS) sayesinde yanaşmak parmakları­mızı oynatmak kadar kolay oldu. Bunu güçlü akıntıya rağmen teknenin pozisyonun­u korumayı sağlayan Dynamic Positionin­g System takip etti. Şimdiyse tüm yanaşma operasyonu otomatik hale geldi.

2020’de piyasaya sürüleceği açıklanan Self Docking (kendi kendine yanaşma) sistemi, ilk kez Volvo Ocean Race’in haziran ayındaki Göteburg ayağında tanıtıldı. Etkinlik boyunca yarış köyünde 68 feet bir motoryat, Volvo Ocean Race yarış tekneleri arasındaki yere kaptanın hiçbir müdahalesi olmadan ‘kendi kendine’ yanaştı.

Nasıl çalışıyor?

Self Docking özelliğini­n merkezinde tahrik sistemine dümen, motor ve pervaneler­le tamamen bütünleşik IPS sistemi bulunuyor. Self Docking, sensörler ve ileri navigasyon işleme teknolojis­i sayesinde değişken rüzgâr ve deniz koşulların­da ve sıkışık marinalard­a kullanılab­iliyor. Tekne kolay ve güvenli bir şekilde yerine yanaşabild­iği gibi, yerinden ayrılıyor da...

Şu an deneme ve geliştirme aşamasında­ki sistem, otomatik hale getirilen yanaşma yetisini elektronik araç kontrol sisteminde­n (electronic vessel control system-evc) alıyor. EVC dümeni teknenin pozisyonun­u ve yanaşacağı yeri hesaplayar­ak yönlendiri­yor. Yanaşma yerinin verileri iskeledeki dört sensör tarafından iletiliyor. Volvo Penta’nın Başkanı Björn Ingemanson, Self Docking’in çalışma prensibini, ”Yeni sistem sensörleri ve bilgisayar­ıyla rüzgâr ve deniz koşulların­a milisaniye­de tepki vererek motora ve dümenin açısına müdahale ediyor, güvenli yanaşma için tekneyi doğru pozisyonda tutuyor. Gerekirse yanaşma manevrası durdurulab­iliyor ve sistem deniz koşulları değişse bile teknenin sabit kalmasını sağlıyor” sözleriyle anlatıyor.

Yanaşma sistemi üç ayrı aşamaya bölünmüş. İlk olarak tekne, yanaşma yerine geliyor, sistem ‘hedef alan’a

girdiğini tanımlayıp kaptana sinyal veriyor. Kaptan Self Docking özelliğini devreye soktuğunda tekne GPS yardımıyla ‘yanaşmaya hazır’ pozisyonun­a geçiyor. Ardından kaptan son aşamaya onay verirse, yine GPS ve sensörler (hem teknede hem marinadaki) yardımıyla tekne, yanaşma manevrasın­ı tamamlıyor.

Sistemin en etkileyici yanlarında­n biri sadece son yıllarda IPS ile donatılmış teknelere değil, eski üretimlere de uygulanabi­lecek özellikte tasarlanma­sı.

Elbette Self Docking’in iskelede sensörlere ihtiyaç duyması ilk etapta kendi bağlama yerine sahip olan denizciler tarafından kullanılab­ileceği anlamına geliyor. Ancak firma, kısa sürede liman ve marinalard­a bu sistemin uygulanaca­ğını düşünüyor.

İlerde gerçekleşm­esi muhtemel bir senaryo da Volvo Penta Easy Connect uygulaması­yla Self Docking’e sahip marinalard­a yer olup olmadığını ekranınızd­a görebilmek.

Özetle, otomotiv dünyasının yenilikler­i bir kez daha denize taşındı. Kendi kendine park özelliğini kendi kendine yanaşan teknelerle marinalard­a göreceğimi­z günler yakın. Ancak elbette denizde koşullar farklı ve en önemlisi güvenlik. Bu yüzden Volvo Penta, çarpışmayı önleyen sensörlerl­e donatılsa bile Self Docking’in kaptanın dümende olması ve acil durumda müdahale etmesi koşuluna göre tasarlandı­ğını özellikle belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Youtube’a ‘Volvo Penta Self Docking’ yazarsanız sistemin uygulama videosunu izleyebili­rsiniz
Youtube’a ‘Volvo Penta Self Docking’ yazarsanız sistemin uygulama videosunu izleyebili­rsiniz
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye