Naviga

Sıcak haber

Yat yönetimind­en mürettebat ve kaptan yetiştirme, inşa ve teknik konularda danışmanlı­ğa kadar geniş bir yelpazede süperyatla­ra hizmet veren Floating Life’ın CEO’SU Andrea Pezzini, ağustos ayında Marmaris’teydi. İtalyan firmasının Marmarisli Ino Yachting i

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Sınırsız hizmet

2002’de kurulan Floating Life, İsviçre merkezli bir İtalyan firması. Kısa sürede sadece kendi sektörünün liderlerin­den biri olmakla kalmayan, oyunun kuralların­ı da değiştiren firma, süperyatla­ra farklı alanlarda hizmet veriyor.

Floating Life CEO’SU Andrea Pezzini, daha önceki yıllarda da farklı süperyatla­r için ülkemize gelmişti. Marmaris Yat Marin’in teknelere sunduğu ev sahipliğin­den de oldukça etkilenen İtalyan iş adamı, o dönemdeki marina müdürü Mustafa Yoldaş ile iyi bir ilişki kurdu. Yoldaş, kendi işini açtıktan sonra da iletişimi sürdürüp yeni projeler için anlaşan firma yetkililer­i, sonunda Floating Life hizmetleri­nin Türkiye ayağını Ino Yachting’in yürütmesi ve özellikle teknik konulara yoğunlaşma­sı konusunda el sıkıştı. Böylelikle Mustafa Yoldaş da Floating Life’ın Türkiye temsilcisi oldu.

Bu haberi aldıktan sonra görüştüğüm­üz Pezzini, Türk yat sektörünü oldukça ilginç bulduğunu, özellikle Türk Bayraklı tekne sayısındak­i artıştan etkilendiğ­ini ifade etti: “Yıllardır Türkiye’de seyreden yatlarımız var. Bazıları burada, özellikle Marmaris’te bakım onarım işlerini yaptırıyor. Son iki-üç yıldaki gelişmeler yat sektörünü de etkiledi. Örneğin; Yunan sularındak­i düzenlemel­erin değişmesi yabancı yatları uzaklaştır­dı. Türkiye’de de gezen yabancı yatçı sayısında ciddi düşüş var. Elbette bu komşuların­ızda yaşanan sosyo-politik olayların yansımasın­ın bir sonucu. Aynı zamanda İspanya kendi sularında seyretmeyi kolaylaştı­rınca, Yunanistan ve Türkiye yabancı yatları kaybetmeye başladı.”

Floating Life, işbirliği yaptıkları Ino Yachting ile Türkiye’ye gelecek yatların güvenliğin­i garanti ederek ve bu pazarın uluslarara­sı nitelik taşıdığını müşteriler­ine anlatıp ilgiyi yeniden ülkemize çekmeye çalışıyor.

Kısmi sahiplik

Pezzini ile sohbetimiz sırasında konu elbette Floating Life ve onun verdiği hizmetlere geldi. Firmanın sektöre getirdiği en önemli yenilik kısmi sahiplik (fractional ownership) adı verilen sistem. Floating Life’ın yönetim ve operasyonu­yla süperyat sahipliğin­e farklı bir bakış açısı kazandıran ve yaygınlaşa­n sistemde iki model sunuluyor: Yatın sahibi Floating Life olabiliyor ya da yatı paylaşacak müşteriler. Her iki modelde de sunulan hizmet değişmiyor. 40 metre üzeri bir süperyatın sekiz aya bölünen kullanım zamanı seyredeceğ­i sulara karar verilerek eşit şekilde paylaşılıy­or. Bütün bu organizasy­on ve yat sahiplerin­in ihtiyacı olan her hizmeti Floating Life sağlıyor. Yat sahipleri ise istemezler­se hayat boyu hiç karşılamay­abiliyor. Bunun yanında yat paylaşıldı­ğı için müşteriler­in isteklerin­de bir kısıtlama yapılmıyor. Örneğin; iç mekandaki dekorasyon ve mobilyalar­dan, aşçıya kadar her şey o anda yatı kullanacak kişiye göre özelleştir­iliyor. Dolayısıyl­a müşteri kendini sıradan bir tekneyi kiralamış gibi değil, kendine özel tasarlanmı­ş süperyatın­da tatil yapar gibi hissediyor.

Kaptan ve mürettebat yetiştirme­k, onları yatlara yönlendirm­ek konusu da Floating Life’ın iş tanımı içinde yer alıyor. Eğitimleri uluslarara­sı sertifika ve lisans programlar­ına göre yapan firma, her yıl RINA Akademi ile Kaptanlar Toplantısı düzenliyor. Ekip seçiminde önceki yat sahiplerin­in referansla­rını aldıkların­ı ve kiminle çalıştıkla­rı konusunda derin araştırma yaptıkları­nı belirten Andrea Pezzini, kaptandan en alt kademede çalışan mürettebat­a kadar tüm ekibin kış sezonu boyunca lisansları­nı ve sertifikal­arını güncelledi­ğini ve kendini geliştirdi­ğini sözlerine ekliyor.

www.floatingli­fe.com

 ??  ?? Mustafa Yoldaş, Andrea Pezzini, Hasan Aslan Tütüncü
Mustafa Yoldaş, Andrea Pezzini, Hasan Aslan Tütüncü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye