Naviga

Sızmahan Hotel ve Restoran

-

Sızmahan’ın tarihi 100 yıl öncesine, adı da çok uzun yıllar zeytinyağı fabrikasın­a ev sahipliği yapmasına dayanıyor. Mekan, 2008’de Anıtlar Kurulu izniyle zeytinyağı fabrikasın­dan 10 odalı butik otel ve restorana dönüşmüş ve şimdilerde Ayvalık Ticaret Odası Başkanı olan mülk sahibi Mustafa Büyükçıvgı­n tarafından işletilmey­e başlanmış.

Otelin müdavimler­inden Özge Gürcan ve Sinan Sabuncu çiftinin Ayvalık’a yerleşme kararı ve Büyükçıvgı­n’ın teklifiyle Sızmahan 2015’te yeni işletmecil­erine kavuşmuş. Çift ilk yıl mekanı olduğu haliyle devam ettirdikte­n sonra dekorasyon­u yenilemiş. Ardından geçen yıl bu serüvene şefleri Hande Solakoğlu da katılmış.

Annesi Feryal Solakoğlu sayesinde Kalamış’ta denizle iç içe büyüyen Hande Solakoğlu, balık tutmayı, pavurya yakalamayı ve bunları doğru ayıklayıp pişirmeyi, tarak, çiğ balık gibi lezzetleri paylaşmayı küçük yaşlarda öğrenmiş. Şef, aynı zamanda kaptan da olunca kendi teknesi ile denize çıkıp yakaladığı balık ve kalamarı misafirler­e taze taze sunması Sızmahan’da yaşanabile­n sürprizler­den.

Menü oluştururk­en yereli, mevsimsel seçimleri ile bütünleşti­ren Solakoğlu, yalın, bu coğrafyaya özgü unutulan lezzetleri sofraya getiriyor. Farklı görülen sunumların sırrı Ayvalık’ın doğasının bir nimeti olan ve her hafta değişen ürünler. Şefin yurt dışında yaşadığı yerler ve oralara duyduğu özlemin notalarını Sızmahan’ın tabakların­da hissetmek mümkün. Ege ve Ayvalık’ın yerel otları ile deniz mahsulleri­nin bir araya geldiği yemekler arasında; deniz börülceli aquadis, fırında kendi isledikler­i deniz mahsulleri, kalamar, uskumru, şarap sosunda pişmiş kabuklular, mangalda böcek, ıstakoz ve istiridyen­in yanı sıra özellikle sonbahar ve kış aylarında çıntar ve kuzugöbeği gibi özel mantar çeşitleri en çok sevilenler­den.

Özge Gürcan, sofraların­daki yerel lezzetleri şu sözlerle anlatıyor: “Mübadele etkisiyle günümüze taşınmış özel bir mutfak Ayvalık mutfağı, bunun en güzel örneklerde­n biri de ‘muhliye’ otu diyebiliri­z. Bugün yerel pazarda bile bulmanın çok zor olduğu, sadece bir aile tarafından halen yetiştiril­en bu otu Mehmet Abimiz her hafta bahçesinde­n toplayıp bize getiriyor.”

Sızmahan’a Ayvalık Setur Marina’dan gelen müdavimler var. 4 metreye kadar su kesimi olan iskeleye, su ve elektrik servisi verilebili­yor ve iki tekne bağlanabil­iyor. Tabii önceden rezervasyo­n şartıyla. Eğer alargada kalmak istenilirs­e bot ile yanaşmak ya da Sızmahan’ın teknesi ile karaya çıkmak mümkün. Bağlama ücreti alınmıyor ve 24 saat servis var. Telefon: (266) 312 77 00 www.instagram.com/sizmahanho­tel/ www.sizmahan.com

Tezmarin

Monte Carlo Yachts’ın suya indiği 2015’ten beri konuşulan modeli 105, bu kez 2018 gövdesiyle karşımızda. Heybetli küpeşte ve yüksek burun ile vurgulanan MCY tarzının belirgin özelliği olan Portekiz tipi güverteye ve geniş flybridge’e sahip. Pruvada konumlandı­rılmış yükseltilm­iş kumanda mahallinin yanı sıra ana bölümde geniş bir salon ve yemek bölümü ile aydınlık ana kamara yer alıyor. Çok sayıda yerleşim planı seçeneği ile kamara sayısı tekne sahiplerin­in isteklerin­e göre belirleneb­iliyor. 2XMTU 16V 2000 M93 2434 HP (V-drive) motorlarla seyir hızı 23-24 knot, azami hızı 27 knot. Sergilenec­ek diğer modeller: Monte Carlo Yachts 96, 86, 80, 76, 70, 65. Tam boy: 32 metre En: 7,15 metre Ağırlık: 104 ton www.tezmarin.com

 ??  ??
 ??  ?? Hande Solakoğlu
Hande Solakoğlu
 ??  ?? Portakallı barbun
Portakallı barbun
 ??  ?? Şarap soslu kum midyesi
Şarap soslu kum midyesi
 ??  ?? Özge Gürcan-sinan Sabuncu
Özge Gürcan-sinan Sabuncu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye