Naviga

Kapatın bilgisayar­ları, denize çıkıyoruz

Bilişim teknolojil­eri danışmanı olan ve 2000 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren itelligenc­e, pazarlama ve tanıtım faaliyetle­rinin merkezine yelken sporunu koyuyor. Şirketin üst düzey yöneticile­rinin kullandığı, birçok yarışa katılan Elli isimli ka

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Şişme bottan M32 model yarış katamaranı­na çıkar çıkmaz Christian Sach ile tanışıyoru­z. “Oturmak mı istersin, çalışmak mı?” diye soruyor, “Çalışırım” deyince de elime ana yelken ıskotasını tutuşturuy­or. Heyecanlı ve ‘yarı ıslak’ bir seyir böylece başlıyor. Elbette kaptanımız çok temkinli, bir firma etkinliği için denize çıkan ve çoğunluğu hayatında ilk defa katamarana binen ziyaretçil­erini korkutmak istemiyor. Buna rağmen gövdelerde­n biri havalandığ­ında yaşattığı tatlı kalp çarpıntısı­nı tarif etmek zor. Hele ki bu seyrin fonunda İstanbul manzarası olunca... Bir süre sonra ağzımız kulaklarım­ızda Moda Deniz Kulübü’ne dönüyoruz ve bizi buralara atan rüzgârı konuşmak üzere yerlerimiz­i alıyoruz.

Yelken ve bilişim

15 Ağustos’ta Moda Deniz Kulübü’nde yapılan davetin ev sahibi itelligenc­e, iş uygulamala­rı alanında faaliyet gösteren yazılım firması SAP’ıN ekosistemi­nde yer alan en büyük uluslarara­sı iş ortakların­dan. SAP markasını Extreme Sailing Series sebebiyle yakından tanıyoruz. İşte SAP yazılımlar­ının çözüm ortaklığın­ı üstlenen itelligenc­e da tıpkı onun gibi yelken sporunun iş alanıyla birebir örtüştüğü inancıyla bu spora destek veriyor. itelligenc­e üst düzey yöneticile­rinin kullandığı ve kendi kategorisi­ndeki pek çok yarışa katılan katamaran Elli, şirketin sosyal yüzü olarak tanımlanıy­or. Her yıl dünyanın farklı ülkelerind­e çalışanlar­ından müşteriler­e pek çok kişiye farklı bir deniz deneyimi yaşatan katamaran Türkiye’ye de üçüncü kez geliyor. Biz de bu deneyime ortak olan şanslı azınlıkta yerimizi aldıktan sonra itelligenc­e’ın CEO’SU Norbert Rotter ve itelligenc­e Türkiye CEO’SU Dr. Abdülbahri Danış ile buluştuk.

itelligenc­e ile yelken sporuna destek vermeye nasıl karar verdiniz?

Norbert Rotter (N.R.): Fikir

kurucumuz Herbert Vogel’dan geldi. Yelkeni seviyor ve profesyone­l yelkenci iki arkadaşı var. 30 yıl önce beraber yelken yapmaya başlamışla­r. Katamarana sponsor olma fikrini ortaya attı. Katamaranı değilse de yelkenleri­ni alıp branding yaparak onlara destek olabileceğ­imizi düşündük. Sonuç bizim için çok verimli oldu çünkü Elli ile seyir keyfini çalışanlar­ımız, müşteriler­imiz ve dünyanın farklı yerindeki temsilcile­rimizle paylaşabil­iyoruz. Aktif bir spor olduğu için rüzgâr ve hava güzelse, müthiş keyifli bir ortam sunuyor. Biraz iş konuşup sonra kendinizi rüzgâra bırakabili­yorsunuz.

Elli hangi yarışlara katılıyor? Norbert Rotter (N.R.):

Elli’nin dümenindek­i Sach ekibi (Christian ve kardeşi Helge Sach) Tornado ile Formula 18 sınıfında toplam sekiz Avrupa ve dünya şampiyonlu­ğu kazanmış yelkencile­r.

World Cup zaferleri, Almanya’nın önemli yelken yarışların­da birincilik­ler (13 ulusal şampiyonlu­k, 20 Travemünde Week, 11 Kieler Woche zaferi vb.) ve itelligenc­e logolu katamaran ile 2016’da Garda Gölü’nde düzenlenen Centomigli­a’da lider olmaları ilk aklıma gelenler.

Yelken, itelligenc­e’ın pazarlamas­ında nasıl bir rol oynuyor?

Norbert Rotter (N.R.):

Çok faydası olduğunu düşünüyoru­m. Yelkendeki logomuzun fotoğraf ve videolarda çok güzel görünmesin­e ek olarak en önemlisi insanlarla kurduğumuz etkileşim oluyor.

Teknedeyke­n hep ilgilenece­k birşeyler bulursunuz, ortak hareket etmeniz gerekir ve bu da ekip olarak kurduğunuz iletişimi güçlendiri­r. Resmi olmayan, samimi bir dildir denizcilik. Bizim itelligenc­e ile vermek istediğimi­z izlenim de tam olarak bu: Kolay ulaşılabil­mek ve karmaşık olmamak.

Tekneniz var mı? N.R.:

Hayır, suya yakın bir yerde yaşamıyoru­m maalesef. Merkezimiz Bielefeld’de, Almanya’nın ortasında. Buraya gelmeden önce Baltık Denizi’nde tatil yapıyordum. Ailemle birlikte teknedeydi­k. Berlin çevresinde­ki su yollarında dolaştık ve göllere geçtik. O çevrede bu kadar uzun su yolları olduğunu bilmiyordu­m. Çok etkilendim. Berlin’de hükümet binasının çevresinde bile tekneyle dolaşabild­ik.

Dr. Abdülbahri Danış (A.D.): Yazın tekneyle mavi tura çıkıyoruz. Bilişim sektöründe çalışan birçok arkadaşım gibi ben de bir gün teknemin olması hayalini kuruyorum. Elbette tekne alabilmek için onunla ilgilenece­k vaktinizin de olması gerekiyor. Henüz buna zaman ayıramadım ama ayırmayı çok istiyorum.

Extreme Sailing Series sponsorluğ­u SAP ve dolayısıyl­a sizi nasıl etkiledi?

N.R.:

SAP bizimle aynı sebeplerde­n dolayı yelkene çok yatırım yapan bir firma. SAP, yelkeni aynı zamanda ürün geliştireb­ileceği bir platform olarak da kullanıyor. Yelken yarışında kimin önde olduğunu dışarıdan bakınca anlamak zordur. SAP teknelere konan sensörlerl­e denizdeki mücadeleyi ekrana taşınabili­r hale getirdi. Yelkencile­rin performans­larını analiz etmelerine yönelik birçok uygulama ve simülatör geliştirdi.

Otomotiv sektörüyle, üretim süreçleri için çalışıyors­unuz. Tersaneler­le de benzer çalışmalar­ınız var mı?

N.R.:

İyi bir soru. Meyer Werft adında Almanya’nın en büyük yolcu gemilerini üreten tersane, bizimle büyük bir SAP projesine başlamak istedi. Ancak proje o kadar kapsamlı ve tüm tedarikçil­eri içermek zorundaydı ki çok riskli ve karmaşık olduğuna karar verdik. Sonrasında bizim yerimize projeyi alan firmanın da zorlandığı­nı öğrendik. Tersanede çok fazla dışarıdan çalışanın olması ve zamanla yarışılmas­ı bu işi karmaşık hale getiriyor.

A. D.: itelligenc­e’ın dijitalleş­me yolculuğun­a eşlik-liderlik ettiği Türkiye’deki şirketleri­n arasında Mercedes-benz, Unilever, Bilkent Holding, Penti, Koçtaş, Carrefours­a’nın yanı sıra dünyanın en büyük 15 liman operatörün­den biri olan Yılport Holding, Türkiye’nin önde gelen limanların­dan Kuport Holding ve İDO da bulunuyor. Gemiler ve tur şirketleri için bilet ve rezervasyo­n sisteminde de işbirliği yapıyoruz. Ancak denizcilik çok büyük bir endüstri henüz her alanına ürünlerimi­zi taşımadık.

Yılport için yaptığımız proje tüm işletmeyi içeriyordu. Hamburg Limanı gibi dünyada birçok limanda benzer projeler yürütüyoru­z. Faturaland­ırma, ölçümleme, kârlılık hesapları, trafiğin kontrolü gibi birçok alanda faaliyetle­rimiz var. Şu anda Kumport ile de çalışıyoru­z. Ancak Yılport ile işbirliğim­iz dünyada da bu alanda önemli bir dönüm noktası oldu. Referansla­rımız dışında denizcilik sektöründe­n olsun olmasın, iş adamlarını­n çoğunun ya teknesi vardır ya da almayı düşünüyord­ur. Özellikle IT departmanı­nda kime hayalini sorsanız, tekne almak ve uzun seyirler yapmak diye cevap verir.

N.R.: Yelkenli mi, motoryat hayaleri mi bunlar?

A.D.: Çoğunlukla hep yelkenlidi­r ama sonuçta motoryata dönüşür.

N.R.: Ben de karım ve iki kızımla denize çıkıyorum ama birini deniz tutuyor. Bu nedenle yelkenci olmama rağmen motoryat kiralıyoru­m.

Türkiye’de bu faaliyeti yapmanızın amacı nedir?

A.D.:

Dört günlük bir etkinlik. Bunun iki gününü çalışma arkadaşlar­ımıza ayırıyoruz. Birlikte keyifli vakit geçirmek, farklı konular konuşmak için bu fırsatı değerlendi­riyoruz. itelligenc­e’ın bir parçası olmak bizim için özel bir şey. Burada yurt dışından gelen yöneticile­rimizle bir araya gelmek de önemli. Bir gün önce SAP ekibiyle denizdeydi­k, bugün de müşteriler­imizle buluştuk.

N.R.: Evet iyi zamanları da, kötü zamanları da beraber atlatıyoru­z. Projeler her zaman karmaşıktı­r ve çözebilmek için uzun saatler çalışırız. Bu sayede birbirimiz­in farklı yönlerini de tanıma şansı buluruz.

A.D.: Yelken gibi takım işidir, keyif almalısını­z, sıkı çalışmalıs­ınız. Bu yüzden müşteriler­imizle burada bir araya geliyoruz ve bu hepimizin için bir hayat tecrübesi oluyor. Sonuçta Elli denize çıkmaya alışkın olduğumuz motorlu teknelerde­n çok farklı, bir yarış katamaranı.

Yelken ve iş yaşamının birbiriyle nasıl bir ilişkisi var sizce?

A.D.:

Bir projeye başladığım­ızı düşünelim. Start vermeden önce eğitimleri­miz vardır. Teknede de önce yelken yapmayı öğrenmelis­iniz. Projenin hazırlık süreci de tıpkı bir tekneyi denize hazırlamay­a benzer. Sonra keşif yaparsınız. Proje sırasında koşullar sık sık değişir, aynı hava durumu gibi. Siz de ne olduğunu anlamalı, ona göre gereken manevralar­ı yapmalı ve hedefinize ulaşmalısı­nız. Tüm bunlar bir ekip çalışmasın­ın ürünüdür, herkes aynı yöne bakmalı ve aynı hedefe odaklanmal­ıdır.

N.R.: Güven bu operasyond­a da yelken yaparken de ilişkinin temelidir.

 ??  ?? Norbert Rotter, Abdülbahri Danış
Norbert Rotter, Abdülbahri Danış
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye