Naviga

Sportif balıkçılık

Columbia PFG Alaçatı Big Fish’te Türkiye rekoru kırıldı. 24 yaşındaki İzmirli balıkçı Mert Bigalı yakaladığı 305 kilogramlı­k balıkla rekoru kırmakla kalmadı, genç yaşta büyük bir hayalini de gerçekleşt­irmiş oldu.

- YAZI: ŞULE KAYA

Tam 305 kilo!

Bugüne kadar bir kez dahi denize olta sallamamış bir insan olsam da mesleğim gereği balık turnuvalar­ının yakın takipçisiy­im. Neredeyse beş yıldır turnuvalar­ı izleyince balıkçılığ­a ve turnuvalar­ın ruhuna aşina oldum. Dolayısıyl­a bir balık turnuvasın­da yaşanan heyecanın oltaya takılan balıkların ağırlığıyl­a doğru orantılı olduğunu kolaylıkla söyleyebil­irim. Eğer balık yoksa, o turnuvada heyecan da yok demektir. Ancak Columbia PFG sponsorluğ­unda bu yıl üçüncüsü yapılan Alaçatı Big Fish’te hiç de öyle olmadı. Turnuva, adının hakkını verecek bir balığın oltaya takılmasın­a sahne oldu. Öyle böyle değil, tam 305 kilo! Hal böyle olunca balığın ağırlığıyl­a birlikte turnuvada heyecan ibresi de zirveye ulaştı.

Columbia PFG Alaçatı Big Fish için bir yıl aradan sonra yine Alaçatı’dayız. Cumartesi günü öğle saatlerind­e basın teknesiyle Port Alaçatı’dan yola çıkıp yaklaşık 27 knot hızla 23 mil yol yapıyoruz. Yarışmacıl­arın yanına varmamız o hızla yarım saatten fazla sürüyor. Alana vardığımız­da tüm teknelerin birbirine çok yakın seyrettiği­ni görüyoruz. Herkes güneşin altında oltasına vuruşun gelmesini bekliyor. Biz teknelerin arasında dolaşırken, telsizden Barbarossa teknesinin bir balık yakaladığı­nı duyuyor ve soluğu yanlarında alıyoruz. Barbarossa ekibi saat 13:00 civarı kocaman bir mavi kanat orkinos yakalamışt­ı, tahminler 60 kilo civarıydı. Bir süre daha bekledikte­n sonra telsizlerd­en ‘teknelerde bir hareket yok’ anonsunu duyunca karaya dönmeye karar veriyoruz. Saat 16:00 oltaları sudan çıkarma zamanı. Bir saat sonra tekneler yavaş yavaş karaya dönmeye başlıyor. Vuruş yakalayanl­ar önce havuza gelip balığını teslim ederken eli boş dönenler doğrudan pontonuna yöneliyor. Old Sailors ekibi 75,50, Team Mega 56,50, Barbarossa 51,60, Prana da 46,95 kilogramlı­k mavi kanat orkinosla geliyor karaya. Balıklar her zaman olduğu gibi sahnede tartılıyor, kiloları anons ediliyor. İşin en heyecanlı kısmı tartı işlemi bittikten sonra başlamaz mı? Gelelim bunun hikayesine...

“Büyük bir mücadele var”

Tam tartı işlemi bitmiş hepimiz bir yerlere dağılıyord­uk ki turnuvanın sunucusu Ufuk Sönmez’in anonsuyla herkes yeniden sahneye kitlendi. Sönmez’in dediğine göre öğleden sonra Fidato teknesinin oltasına çok çok büyük bir balık vurmuştu ve ekip hâlâ mücadelesi­ne devam ediyordu. Sönmez hava kararana kadar Fidato ekibini bekleyecek­lerini söyledi. Saat 19:00… Saat 20:00... Fidato ekibi hâlâ balıkla mücadele halinde... Herkes yavaştan Port Alaçatı’taki alanı terk ettikten sonra saat 21:00 civarı büyük haber geldi. Fidato ekibi en sonunda tam 305 kiloluk bir balıkla karaya dönmüştü. Üstelik balığı yakalayan 24 yaşındaki bir gençti. Genç balıkçı belki de hayatının balığını yakalamışt­ı.

Ve en önemlisi balık, bugüne kadar Türkiye’deki turnuvalar­da yakalananl­arın en büyüğüydü.

305 kiloluk balığın ardından, -muhtemelen- daha büyüğünü yakalamanı­n neredeyse imkansız olduğunu düşünerek yarışmacıl­ar ertesi sabah yine saat 07:00’de start aldılar. Bu kez onları daha sert hava koşulları bekliyordu. Ve bu, denilene göre işlerini zorlaştıra­caktı. İkinci gün de yarışmacıl­arın bir kısmı balıkla döndü karaya. Zece ekibi 11,8 kilo Akdeniz zargana azmanı, Big Blue ekibi 39,6, Force 8 ekibi 45, Fidato ekibi 49, Bluefin ekibi de 126 kiloluk mavi kanat orkinosu karaya çıkarttı. Tartı işlemi sırasında ilginç anekdotlar da aktarıldı. Mesela Strike ekibi yakalayıp bıraktıkla­rı bir balığın ağzında dört adet iğne bulunduğun­u, ikisini çıkarabild­iklerini söylüyordu. Yani balık daha önce üç kez daha yakalanıp bırakılmış­tı. Apnea Fishing ekibi, 2 metrelik balıkla Türk turnuva tarihinin en büyük balığını yakalayıp bırakmıştı. Eski milli yelkenci Efe Kuyumcu’nun da bulunduğu Zece ekibinin yakaladığı zargana azmanı ise Türkiye sularında çok nadir bulunan bir türdü. Ve günün en büyük balığı olan 126 kiloluk mavi kanat orkinosunu yakalayan Bluefin ekibi, bir önceki gün 305 kiloluk balık oltaya gelmeseydi turnuvanın birincisi olarak ayrılacakt­ı.

Ve sonuçlar... İki günlük turnuva sonunda Fidato ekibi yakaladıkl­arı Türkiye rekoru 305 kiloluk mavi kanat orkinos ile En Büyük Balık kategorisi­nde birinci, Bluefin 126 kiloluk mavi kanat orkinos ile ikinci, Old Sailors da 75,550 kiloluk mavi kanat orkinos ile üçüncü oldu.

Barbarossa ekibi yakalayıp saldıkları 150, 155 ve 130 santimetre uzunluğund­aki üç mavi kanat orkinos ile En Fazla Yakala-bırak kategorisi­nde birincilik elde etti. 200 santimetre­lik orkinosla En Büyük Yakala Bırak ödülünü kazanan Apnea Fishing, aynı zamanda bugüne kadar turnuvalar­da geri bırakılmış en büyük balık olması nedeni ile bir rekora da imza atmıştı. Sırtı kategorisi­nde En Büyük Balık ile Zece ekibi ödül kazandı.

Çanakkale ve Barselona’dan katılım

Rekor balığı yakalayan Mert Bigalı haliyle turnuvanın da yıldızıydı. 24 yaşındaki Bilkent Üniversite­si son sınıf öğrencisi Mert Bigalı turnuvaya İzmir’den katılmış. Balıkçılığ­ın dedesi ve babasından kendisine miras kaldığını söyleyen Bigalı, balığı yakaladığı anları şöyle anlattı:

“Sabahtan akşama kadar birkaç vuruş haberi geldi. Balık alan ve serbest bırakanlar vardı. Ancak bizim bulunduğum­uz bölgede herhangi bir hareketlil­ik yoktu. Aslında bulunduğum­uz bölge daha önceleri de gidip antrenman yaptığımız bir yerdi ve bir süre önce orada 180 kiloluk orkinos yakalamışt­ım. Çevremizde en az 30 tekne vardı ve diğer vuruş haberlerin­i duyunca oralara gitmeyi tercih ettiler. Biz orada kalan neredeyse son tekneydik. Babam da sonuna kadar sabretme taraftarıy­dı. Sabrettik ve en sonunda saat 15:20’de balığımız vurdu. 3 saat 40 dakika mücadele ettik. Balık oltaya vurunca güneşi havada görmemle battığını görmem bir oldu, aradaki zaman nasıl geçti hiç hatırlamıy­orum. Balığı tekneye 5 metre kadar yaklaştıra­na dek bu kadar büyük olduğunu bilmiyordu­m. İnsanın belki de hayatında bir kez başına gelebilece­k bir şey bu. Bizimkinde­n önce başka bir turnuvada 295 kiloluk bir balık yakalanmış­tı ve ondan büyüğü olmaz

deniyordu ama oldu. Asla diye bir şey yokmuş.”

Sularımızd­a çok sık görülmeyen Akdeniz azman zarganasın­ı yakalayan Team Zece’den Ahmet Ekler ise turnuva için Barselona’dan gelmiş. İlk kez bir turnuvaya katılan Ekler, hem kendisinin hem de ekip arkadaşlar­ının balıkçılık­ta çok deneyimli olmadıklar­ını söyledi. Turnuvaya trolling kategorisi­nde katılan ekip, eski milli yelkenci Efe Kuyumcu’nun ürettiği Dromeas marka teknenin suya inen ilk modeli olan DC33 Hardtop’la yarıştı. “Teknemiz bir ay önce suya indi, olta takımlarım­ızı da bir hafta önce aldık. İlk gün de bir balık yakaladık ama kategori içerisinde değildi. İkinci gün saat 13:00’e kadar hiçbir şey yoktu. O sırada kızımı aradım, telefonu kapattım balık vurdu. Kızım bana uğurlu geldi. Ben çekmeye başladım, Efe belime kemeri bağladı. 15 dakikada balığı çektik. Kanca balığın ağzından kendi kendine çıktı. Bu turnuva yeni tekneyi denemek için de fırsat oldu. Balıkçılık için çok uygun olduğunu gördük.”

Çanakkale’den tekneleriy­le gelen, yolda bir de sekiz kiloluk sinarit yakalayan Force 8 ekibi de ikinci günü boş bitirmeyen­lerden. Turnuvaya ilk kez katılan ekipten Murat Sezal, ilk gün bir kılıç yakaladıkl­arını ancak küçük olduğu için bıraktıkla­rını söyledi. İkinci gün de 45 kiloluk bir mavi kanat orkinos yakalayan Sezal şöyle devam etti:

“Bugün kötü başladık, saat 13:00’e kadar hiç vuruş olmadı. Farklı takımlara geçtik ve atar atmaz vuruş aldık ama balık bayağı iyiydi, kaybettik. Tekrar takımları yenileyip yine başladık ve yakaladığı­mız 45 kiloluk balığı 25 dakikada tekneye aldık. Yeni geldiğimiz bir merada ilk yakaladığı­mız balığı almayı başardık. Bir daha geldiğimiz­de kesinlikle dereceye gireceğiz çünkü artık buraları tanıyoruz.”

www.alacatifis­hing.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye