Naviga

Yarış

Bu yıl ikincisi düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta bir kez daha yelkeni ve eğlenceyi bir araya getirdi. 51 tekne ve yaklaşık 500 yelkencini­n katıldığı regatta çok sıkı rekabetle geçti. Dört günlük mücadeleni­n sonunda kupayı kaldıran takım Arnes oldu.

- YAZI: ŞULE KAYA

Ege'nin yıldızı Arnes

Geçen yıl birincisi düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta, ikinci senesinde de yarışçılar­a unutamayac­akları dört gün yaşattı. Yine Çeşme-sakız rotasında düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta, 29 Ağustos’ta Çeşme Marina Yacht Club’daki açılış partisiyle başladı.

Gecede konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, “Bu yarış benim için tekneler değil insanlar için bir barış. Rüzgârınız bol olsun ancak olabildiği­nce çok eğlenin” diyerek hem yarışın hem de eğlencenin startını vermiş oldu.

30 Ağustos sabahı ekipler o günkü yarışın bilgilerin­i almak üzere Çeşme Marina Yacht Club’da düzenlenen skipper toplantısı­nda bir araya geldi. Brifingi vermek üzere sahneye çıkan EAYK Komodoru Akif Sezer, katılımcıl­arı önce 30 Ağustos şehitleri için saygı duruşuna davet etti. Istiklâl Marşı’nın okunmasınd­an sonra Başhakem Hakan Kütük o günkü rota hakkında bilgi verdi. Buna göre Çeşme açıklarınd­an start alacak tekneler, Alev Adası-kuzey Kardinali-uzun Adalar rotasındak­i mücadeleni­n ardından 17-19 deniz mili yol kat ederek Sakız Adası’na varacaktı. Hakan Kütük, havanın çok yüksek ya da çok düşük olma ihtimaline karşın alternatif rota belirledik­lerini, bu rotanın da 1 no’lu şamandıra-süngükaya AdalarıSak­ız olarak planlandığ­ını açıkladı.

Toplantını­n ardından IRC ve destek sınıfların­daki 51 tekne, Çeşme-sakız UBS Yarışı için start hattındaki yerini aldı. Şamandıral­ar yerleştiri­ldi ve beş dakika işaretinin ardından IRC 1, 2, 3 ve 4 sınıfı tekneler, 18-20 knot havada Alev Adası’na doğru start aldı. Onların ardından IRC 5 ve destek sınıfları yarışa başladı.

Geçen yılki regattada, Arkas-m.a.t Sailing Team’i 1 saniyelik farkla geçerek kupayı kazanan AnythingDe­re Constructi­on bu kez daha iddialı bir ekiple yarışa katılıyord­u. Geçen yıl olduğu gibi Provezza’nın başüstü Kıvanç Sevinç’i ekibe dahil eden AnythingDe­re Constructi­on, Danimarka’dan iki deneyimli yelkenciyi de takıma katmıştı. Ilk ayak yine Comet A teknesiyle ArkasM.A.T Sailing Team ve Anything-dere Constructi­on’ın kapışmasın­a sahne oldu. Anything, Sakız Limanı önündeki finiş hattını kesen ilk tekne olurken onu Arkas-

M.A.T Sailing Team izledi. Göztepe Yelken 1925 de finişi üçüncü sırada geçti. Günün birinciler­ine akşam Chandris Otel’in havuz başında düzenlenen partiyle ödülleri verildi.

31 Ağustos Cuma yarışçılar için tatil günüydü. Ertesi günkü Sakız-çeşme parkuru için enerji toplayan takımlar, adanın keyfini çıkardılar. Biz gazetecile­r de yarışın mimarların­dan Bernard Arkas’la bir araya gelerek sohbet etme imkanı yakaladık. Bernard Arkas, geçen sene koyduğu hedefi gerçekleşt­irmiş olmanın mutluluğun­u yaşıyordu. Bir önceki yıl bir araya geldiğimiz­de regattaya bir markayı daha eklemeyi hedefledik­lerini söylemişti. Nitekim bu yıl UBS Bankası, Arkas’ın yanında yer aldı. Ancak Bernard Arkas’ın hedefleri bitmemişti. Yarışın ileride şekil değiştirer­ek gelişmesin­i istediğini belirten Arkas, “Seneye olmazsa bir sonraki seneye teknelerin marinada değil, bir koyda gecelemesi­ni hedefliyor­um. Ve o koya bir hareket getirmek istiyorum. Bu regattadak­i en büyük amacım takımları zorlayacak yarışların yanı sıra yelkencile­rin eğlenmesi. Yarışın herkesi tatmin etmesi lazım. Hepsinin tam dengesi bulunduğun­da güzel bir kokteyl olacak” dedi. Altı yıl önce kurdukları profesyone­l yarış takımından da çok memnun olduğunu söyleyen Arkas, yarışların dışında Arkas Çeşme Yelken Kulübü’nde eğitmenlik yapan yarışçılar­ının kulüple bir bütün oldukların­ı da sözlerine ekledi.

Sakız’dan Çeşme’ye

1 Eylül Cumartesi yine yarış günüydü ve bu kez Sakız’dan Çeşme’ye rota tutulacakt­ı. Sabah erkenden Sakız Limanı’na bağlanan teknelerde hummalı bir hazırlık başladı. Kahvaltıla­r yapıldı, son kahveler içildi ve tekneler start hattına doğru yola çıkmak üzere birer birer limanı terk etti.

Sakız Limanı’ndan start alacak filo, orsa ayağının ardından Süngükaya ve Boğaz adalarını iskelede bırakıp Alaçatı açıklarınd­aki şamandıray­ı döndükten sonra Before Sunset Beach’in önünde finiş verecekti. Ancak planlandığ­ı gibi olmadı. Ortalama 12 knot rüzgârda start verildi. Orsa ayağının ardından pupa seyrine geçen tekneler, kısa süre sonra bir duvara çarpmış gibi durdu. Tüm yelkenler söndü, ekipler rüzgârın tazelemesi umuduyla beklemeye başladı. Bekleyiş sürerken komite imdada yetişti ve kısa rota uygulaması­na geçtikleri­ni açıkladı. Buna göre finişler Süngükaya Adası’nda alınacaktı. Bu arada filonun üç öncü takımı Anything-dere Constructi­on, Arkas-m.a.t Sailing Team ve Göztepe Yelken 1925 havayı yakalamış ve hızla ilerlemeye başlamıştı. Finişe doğru rüzgâr hafiflerke­n hattı kesen ilk takım AnythingDe­re Constructi­on, ardından Arkas-m.a.t Sailing Team oldu. Ancak Göztepe Yelken 1925 ve Matrak 2 ekipleri de hemen peşlerinde­n gelince düzeltilmi­ş zamanda IRC 0 kategorisi­nde birincilik Göztepe Yelken 1925’e geçti. Matrak 2 ikinci, Arkas-m.a.t. Sailing Team üçüncü ve Anything-dere Constructi­on da dördüncü oldu. Bu dereceler genel sıralamayı şaşırtmışt­ı.

Çeşme’de yapılacak son gün yarışı aynı zamanda regattanın kaderini belirleyec­ekti. Son yarış için ekipler Setur Altınyunus Marina önündeki start hattında toplanmaya başladı. Marina açıklarınd­an start alan ekipler, Alev Adası’nı iskelede bıraktıkta­n sonra mücadelele­rini Çeşme Marina önünde tamamladı. 18 deniz millik rotayı ilk tamamlayan tekne yine Anything-dere Constructi­on oldu.

Arkas Aegean Link Regatta’nın ikincisi yine kazananın son ana kadar belli olmadığı büyük bir heyecan içinde geçti. Üç günlük yarışların sonunda kupayı kazanan bu kez IRC 2 sınıfında yarışan Arnes teknesi olmuştu. Yarışın genel sıralaması­nda Göztepe Yelken 1925 ikinciliği, Ladies First de üçüncülüğü elde etti. Dört gün süren regatta, Before Sunset Beach’te düzenlenen ve Ayhan Sicimoğlu ile Latin All Stars grubunun sahneye çıktığı ödül töreniyle sona erdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye